|

Toyota'dan 6 ayda 1 yıllık ihracat

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, 2016’nın tamamında yaptığı 116 bin adetlik ihracatı, 2017’nin ilk 6 ayında aşarak 128 bine yükseltti. Toyota CEO’su Hiroshi Kato, “Şirketin kuruluşundan bugüne kadarki en yüksek üretim hacmi olarak öne çıkıyor. Yeni projeler için istekliyiz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 24/07/2017 Pazartesi
Güncelleme: 02:11 - 24/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
İlk yarıda 180 bin sattı
İlk yarıda 180 bin sattı

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, bu yıl sonunda tarihinin en yüksek üretim ve ihracat hacmine ulaşmayı hedefliyor. İhraç ettiği araç sayısında yüzde 350 yükselerek 127 bin 900’e çıkan şirket, böylece geçen yılın tamamındaki 116 bin adetlik ihracatını 2017’nin ilk 6 ayında aşmış oldu.

C-HR TÜRKİYE’NİN GURURU OLDU

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi (CEO) Hiroshi Kato, 2016 yılında ana gündem konularının fabrikalarında üretilen Türkiye’nin ilk crossover ve hibrit modeli olma özelliğine sahip Toyota C-HR olduğunu söyledi. Yeni model için yaptıkları 450 milyon dolar yatırımla ekipman modernizasyonu, yeni ekipman alımı ve kapalı alan genişlemelerini gerçekleştirdiklerini anlatan Kato, “İlklerin modeli Toyota C-HR, çalışanlarımızın, Türkiye ve Avrupa’daki yan sanayimizin ve tüm Türkiye’nin gurur kaynağı oldu” dedi.

2 BİN KİŞİYE
EK İSTİHDAM

Kato, toplamda 1,8 milyar dolar değerinde ihracata imza attıklarını belirterek, şunları kaydetti: “Geçen yıl boyunca üretim adedimiz 155 bin olarak gerçekleşirken, bu araçların 116 binini ihraç ettik. Ayrıca istihdam sayımızda da önemli artışlar oldu. İŞKUR programları aracılığıyla 2 bin kişi için ek istihdam olanağı oluşturarak 5 bin çalışana ulaştık. Toyota C-HR ile yıllık 150 bin adet olan üretim kapasitemiz 280 bin adede çıktı. Bu özellikleriyle Toyota Türkiye, Avrupa’daki Toyota fabrikaları arasında en yüksek üretim hacmine sahip fabrika unvanını kazandı.”

YÜZDE 350'LİK ARTIŞ

Hiroshi Kato, 2017’nin ilk 6 ayında ise geçen yılın tamamında yaptıkları ihracatın önüne geçtiklerini vurgulayarak, ilk yarı itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 350 gibi çok yüksek bir artışla 127 bin 900 adetlik ihracata imza attıklarını bildirdi.Kato, toplam üretimlerinin ise bu yılın ilk yarısında 2016’nın aynı dönemine kıyasla yüzde 210 artarak 145 bin 230’e ulaştığını ve geçen yılın tamamındaki üretim seviyesine yaklaştıklarını belirtti.

100 ÜLKEYE GÖNDERİLİYOR

Kato, Toyota C-HR’nin seri üretiminin başlamasıyla birlikte, mevcut pazarları Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerinin yanı sıra ABD, Kanada gibi Kuzey Amerika ve Tayvan gibi Asya ülkelerine de ihracata başladıklarını aktardı. Mevcut durumda ihracatın yüzde 74’ünün Avrupa, yüzde 20’sinin Kuzey Amerika, yüzde 6’sının Orta Doğu, Kuzey Afrika ve diğer ülkelere yapıldığı bilgisini veren Kato, Verso, Corolla ve Toyota C-HR modellerini yüksek kalite standartlarında üreterek, yaklaşık 100 ülkeye ihracat yoluyla gönderdiklerini kaydetti.

YENİ PROJEYE VARIZ

Artan ihracat talebine karşılık vermek için çalıştıklarını vurgulayan Toyota CEO’su, “Mevcut modellerin yenilenmesi için yatırımlar devam ediyor. Ancak, yeni projeler üstlenme konusunda her zaman olduğu gibi istekli ve gayretli olmaya devam edeceğiz.Toplam üretim hedefimiz yaklaşık 280 bin adet" diye konuştu.

Otomobil yeni yatırımla uçtu

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, ocak-haziran döneminde, geçen yılın aynı sürecine göre ihracatını yüzde 22,4 artışla 14 milyar 359 milyon 485 bin dolara yükselten otomotiv endüstrisine en büyük katkının binek otomobil ihracatından geldiğini belirtti. Binek otomobildeki ihracat artışının, sektörel ortalamanın çok üzerinde olduğuna dikkati çeken Sabuncu, “Yılın ilk yarısında otomotiv dış satımındaki artış, temel olarak binek otomobiller mal grubundaki ihracat artışına dayanıyor. Binek otomobillerdeki ihracat artışı yüzde 71’e ulaşmış durumda. Bu, aslında beklenen bir artış” diye konuştu.

2 MİLYONA YAKINIZ

Sabuncu, ana sanayi üreticilerinin yeni model yatırımları sonrasında ihracatta artışlar yaşanacağını beklediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Toyota, Oyak Renault, Tofaş, Hyundai Assan ve Honda son dönemde yeni binek otomobil modellerine önemli yatırımlar yaptı. Sonuçlarını bugün görebiliyoruz. Son dönemdeki bu önemli yatırımlar ile ülkemizin motorlu araç üretim kapasitesi 2 milyon adet sınırına dayandı. Motorlu araçlar üretimimiz 1,5 milyon adede, ihracatımız 1,1 milyon adede yükseldi. Bu rakamların bu yıl daha yukarı çıkmasını bekliyoruz.” Orhan Sabuncu, Avrupa Birliği ve Amerika'daki yüzde 5'lik büyümeninde başarı da etkisi olduğunu söyledi.

#Toyota
#Orhan Sabuncu
#Otomobil
7 yıl önce