|

Yapay kanda seri üretime geçiliyor

Günümüzün şartlarında her geçen gün kan ihtiyacı artmakla beraber araştırmalar da aynı hızla sürüyor. Bu ihtiyaca yönelik İngiltere’de yapılan araştırma sonucunda, bilim insanları yaptıkları çalışmalar sonucunda yapay kan üretmeyi başardılar.

Yeni Şafak
09:52 - 28/03/2017 Salı
Güncelleme: 11:50 - 28/03/2017 Salı
Yeni Şafak
Her yıl ülkemizde 2 milyon ünite kan veriliyor ve bu ihtiyacın yüzde 80'ini karşılıyor.
Her yıl ülkemizde 2 milyon ünite kan veriliyor ve bu ihtiyacın yüzde 80'ini karşılıyor.

Günümüzün sağlık şartlarında her geçen gün artan kan ihtiyacına yönelik kan stokları, bunu karşılamakta oldukça zorlanıyor ve donör sayısının artması da buna çözüm olmuyor. Bu konuya gözünü kapamayan bilim adamları, donör sayısına bağımlı kalmaksızın yeni yöntemler arayışında girmiş durumda.



İngiltere'de bulunan Bristol Üniversitesi öğretim üyeleri ile İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti'nin Kan ve Kan Nakli Bölümü görevlilerinin ortak çalışması kan ihtiyacına çözüm bulmuşa benziyor.



Bu devrim niteliğindeki çalışma sonucu bilim insanları, kan hücrelerinin içinde bulunan kırmızı kan hücreleri olarak adlandırılan eritrositlerin bölünüp çoğalmasını sağladı. Uygun şartlar sağlandığında sonsuz bölünebilme özelliğine sahip olan erisrositlerin çoğalabilmesi için gereken uygun şartların sağlanılması sonucunda çoğalmasını sağlayarak kan hücrelerinin üretimini başardı.



Günümüzde kullanılan yöntemlerde, bağışçılardan alınan kök hücrelerin olgun erisrositlere dönüşüm sağlanabiliyor fakat bu durum sürekli donör ihtiyacına gerek duyuyor. Sürekli donör bulamama sorunu yüzünden kan ihtiyacının karşılanamaması sorununu kökünden çözmesi beklenen bu buluşun özellikle sürekli kan ihtiyacı olan anemi ve talasemi hastalarına faydalı olması bekleniyor.



2017'nin sonunda ilk testlerine başlanması planlanan erisrosit üretimi işlemi, deneylerden başarıyla ayrılması durumunda, tedavi işlemlerinde kullanılmaya başlanacak.











#Yapay kan
#Bilim
#Anemi
7 yıl önce