|

Türkiye’yi F-35 programından çıkaran senatör Ankara'da: KAAN'ın uçacağını duyunca F-35 ortaklığı teklif etti

Semih Kara
17:50 - 23/02/2024 Cuma
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Şubat’ta Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ABD’li Senatör Jeanne Shaheen’i kabul etti. 5 sene önce Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması için ABD Kongresi’ne önerge veren Senatör Shaheen, Türkiye'nin F-35 programına yeniden katılmasının konuşulması gerektiğini ve ABD’nin Afrika’da Türkiye ile işbirliğine hazır olduğunu ifade etti.

Milli muharip uçak KAAN, ilk uçuşunu başarıyla yaptı. Dünya basınında geniş yer bulan KAAN, Türkiye’nin savunma sanayii alanında millileşmesini ve gelişmesini istemeyenleri rahatsız etti.


KAAN’ın uçuşundan hemen önceki gün önce Ankara’ya gelen ABD’li Senatör Jeanne Shaheen, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme gerçekleştirmişti. O görüşmenin detayları ortaya çıktı.



“Türkiye'nin F-35 programına yeniden katılması konuşulmalı”


Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede Türkiye’nin F-35 programına yeniden katılması gerektiğine değinen Shaheen, Türkiye'yi "çok önemli bir müttefik" olarak gördüğünü ve ikili ilişkilerin mevcut gidişatının "olumlu" olduğunu belirtti.


İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasının öneminin ve Türkiye'ye F-16 satışının ele alındığı toplantıda, ABD’nin Afrika’da Türkiye ile işbirliğine hazır olduğu da ifade edildi.


Türkiye'nin Afrika'da, ABD’nin sahip olmadığı ilişkilere sahip olduğuna dikkat çeken Shaheen, "Sadece bu ülkeler için değil, dünya istikrarı için de önemli olacak alanlarda birlikte çalışabiliriz" yorumunu yaptı.


Türkiye’nin F-35 programına yeniden katılmasının konuşulması gerektiğini ifade eden Shaheen, "S-400 konusunda hala büyük endişeler var. Henüz faaliyete geçmemiş olmasını takdir ediyoruz, bu olumlu bir şey. Ancak bu, üzerinde çalışmamız gereken bir konu olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.



Senatör Shaheen, Türkiye’yi F-35 programında istemiyordu


ABD’li Senatörler Jeanne Shaheen, Chris Van Hollen, James Lankford ve Thom Tillis, 2019’da Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması talebiyle ABD Kongresi’ne tasarı sunmuş, 17 Temmuz 2019’da Türkiye F-35 programından resmen çıkarılmıştı.


“NATO üyesi olan Türkiye, ABD ve müttefiklerimizin güvenliğine zarar vermemelidir. Rusya'nın S-400 füze savunma sistemini F-35 uçağıyla birlikte çalıştırmak tam olarak bunu yapacaktır. Buna izin veremeyiz. Senato bunu geç olmadan değerlendirmelidir.”


İki Cumhuriyetçi ve iki Demokrat senatör tarafından Kongre’ye sunulan tasarı kabul edilmiş ve Türkiye, F-35 programından Rus yapımı S-400 düze savunma sistemi sebep gösterilerek çıkarılmıştı.



Hem KAAN uçtu hem Somali ile anlaşma imzalandı


Görüşmenin ertesi günü milli muharip uçağımız KAAN, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. 22 Şubat’ta ise Somali kabinesi, Türkiye ile savunma işbirliği alanında imzalanan anlaşmayı onayladı.


Milli muharip uçak KAAN

Türkiye ile Somali arasında 8 Şubat'ta savunma ve güvenlik konularını da içeren Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması imzalanmıştı.


Somali Enformasyon Bakanı Daud Aweis, anlaşma hakkında “Kabine, NATO üyesi ve Somali'nin yakın müttefiki Türkiye ile imzalanan savunma işbirliği anlaşmasını onayladı. Bu dönüm noktası niteliğindeki 10 yıllık anlaşma, Somali hükümetinin egemenliğini koruma çabalarını önemli ölçüde güçlendirecek” ifadelerini kullandı.


Eş-Şebab terör örgütüne karşı ağır kayıplar veren Somali, Türkiye tarafından sağlanan Bayraktar TB2 SİHA’lar ile terörle mücadele alanında çağ atladı. Son imzalanan anlaşma ile beraber Türkiye’nin, Somali Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde de askeri gücünü pekiştireceği değerlendiriliyor.



Milli savunma sanayii yolunda süratle devam


Batı, her fırsatta ambargo uygulamaya alıştığı Türkiye’nin, milli savunma sanayii mücadelesinde kararlılıkla attığı adımlara engel olmaya çalışmaya devam ediyor. Savunmada dışa bağımlılığın savunma olmadığını anlayan Türkiye ise, Milli Teknoloji Hamlesi çerçevesinde emin adımlarla yürümeye devam ediyor.

#Jeanne Shaheen
#F-35
#KAAN
#Savunma Sanayii
2 ay önce