|

Federasyonun suskunluğu tepki çekiyor: Futbol üzerinden politika dizayn edilmeye mi çalışılıyor?

Semih Bozkuş
00:50 - 21/03/2024 Perşembe
Güncelleme: 01:05 - 21/03/2024 Perşembe
Yeni Şafak

Geçtiğimiz pazar günü oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe maçında çıkan olaylar derbiye damga vurmuştu. Çıkan olaylar nedeniyle taraflara ceza verilmesi beklenirken Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) suskun kalması ise tepki çekti. TFF'nin suskunluğunun kaynağı merak edilirken Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan dikkat çeken açıklamalarda bulundu. tvnet'te yayınlanan Siyaseten programında değerlendirmelerde bulunan Kılıçarslan, futbol üzerinden politika dizayn edilmeye çalışıldığını belirterek, dört büyükleri korumaya yönelik düzen son bulmadığı müddetçe olayların daha çok yaşanacağını söyledi.

tvnet'te her çarşamba ekranlara gelen Siyaseten programında bu hafta ele alınan konulardan birisi de pazar günü oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe derbisi oldu.

Yeni Şafak yazarı Ersin Çelik'in moderatörlüğünde ekranlara gelen programda Yeni Şafak yazarları İsmail Kılıçarslan ile Aydın Ünal, çarpıcı değerlendirmelerde bulunarak futbol üzerinden politika dizayn edilmeye çalışıldığını belirtti.

Olaylı derbi sonrası TFF suskun

Fenerbahçe'nin deplasmandan 3-2'lik galibiyetle ayrıldığı maça ise karşılaşma sonunda çıkan olaylar damga vurdu.

Fenerbahçeli futbolcuların sahanın ortasında galibiyeti kutlamak istemesinin ardından Trabzonsporlu taraftarlar sahaya girdi.

Bunun üzerine Fenerbahçeli futbolcular ile Trabzonsporlu taraftarlar arasında arbede yaşandı, bazı futbolseverler yumruklu ve tekmeli saldırıya uğradı.

Dünya basınında da geniş yankı uyandıran olaylı derbi sonrası ise Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) sessizliğe büründü.

Olaylar nedeniyle alacağı kararlar merak edilen TFF'nin sessizliği de tepki çekti.

"Futbol üzerinden politika dizayn edilmeye çalışılıyor"

TFF'nin bu sessizliğine ilişkin Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin olayların ardından niçin istifa etmemesini ve neden görevden alınmadığını anlamadığını ifade eden Kılıçarslan, "Pazar gününden beri şuna şahit oluyoruz. Yaklaşan yerel seçimler saikiyle futbol üzerinden politika dizayn edilmeye çalışılıyor. Bugün Twitter'ın gündemlerinden birisi 'Beşiktaş'tan AK Parti'ye oy yok' gündemiydi. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un '2 Nisan'da ligden çekiliriz'. Bunu iki nedenle yapıyor. Bir, Fenerbahçe tribününü politize etmeye çalışıyor. AK Parti'ye karşı. Çok belli. Olmadı ama Ali Koç bazılarının başkan adayıydı. İkincisi ve bence daha önemlisi. Fenerbahçe'nin alacağı olası cezanın önünü kesmeye çalışıyor." dedi.

"Futbol düzeni köklüce düzelmeli"

Halbuki maddelerin çok açık olduğunu, Fenerbahçe'nin ve Trabzonspor'un da inanılmaz cezalar alması gerektiğini ancak almayacaklarını vurgulayan Kılıçarslan, "Çünkü Türkiye yerebatası futbol düzeni yayıncı kuruluştan başlayarak, MHK'den başlayarak, federasyondan başlayarak dört büyük kulübü korumaya yöneliktir. Türkiye'deki futbol düzeni köklüce değişmediği sürece biz bu rezaletleri sürekli yaşayacağız." ifadelerini kullandı.

"Futbol bütün bu tartışmalardan çıkarılmalı"

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Aydın Ünal da olayın politik bir boyut kazandığını ifade etti.

Bahis şirketlerine dikkati çekerek çok büyük bir futbol ekonomisi olduğunu aktaran Ünal, yaşanan olayların yerel seçimler öncesi Trabzon'u ve İstanbul'u etkileyecek boyutlara ulaştırılmasının amaçlandığını ifade ederek, "Futbol bütün bu tartışmalardan çıkarılmalı. Yani artık biz insanlar, ilgilenenler televizyonda ya da sahada gitsinler, futbol izlesinler. Ama böyle Türkiye'nin gündemini kilitlememeli, seçimleri, politikayı kilitlememeli." dedi.

Riyad'da oynanması planlanan Süper Kupa finalinin yaşanan olaylar nedeniyle ertelenmesine de değinen Ünal, bunun hesabının kimseye sorulmadığını, başta Ali Koç olmak üzere yine tehditler savrulduğunu kaydetti.

"Ali Koç neden bu tartışmaların içerisinde?"

Ali Koç'un neden bir futbol takımının başında; neden bu tartışmaların içinde olduğunun sorgulanması gerektiğinin altını çizen Ünal, "Fenerbahçe üzerinden işte biraz önce söylediniz. Beşiktaş üzerinden, Galatasaray üzerinden, Trabzonspor üzerinden Türkiye'de yapılmaya çalışılıyor. Bu kitleler nereye yönlendirilmeye çalışılıyor? Bunların tartışılması konuşulması lazım. Ali Koç meselesi ya bunu Fenerbahçe'den bağımsız söylüyorum. Bu Ali Koç meselesi büyük bir soru işareti bende. Onu vurgulamak istiyorum." ifadelerini kullandı.



#Olaylı Derbi
#Fenerbahçe
#Trabzonspor
#Ersin Çelik
#İsmail Kılıçarslan
#Aydın Ünal
1 ay önce