|

Hocaların hocası Prof. Dr. İskender Gökalp Türkiye’ye geri döndü: Avrupa’ya vereceğimizi verdik makası artık ters tarafa açacağız

Şefika Nur Çiftçi
21:47 - 15/01/2024 Pazartesi
Güncelleme: 22:10 - 15/01/2024 Pazartesi
Yeni Şafak

Akademik çalışmalarını sürdürmek üzere 1976 yılında Fransa’ya giden Prof. Dr. İskender Gökalp, Türkiye’ye geri döndü. TÜBİTAK’ın Lider Araştırmacılar Burs Programı kapsamında çalışmalarına ülkemizde devam eden Gökalp, ‘yanma teknolojileri’ alanındaki projelere öncülük ediyor.

Fransa’nın TÜBİTAK benzeri kuruluşu CNRS’ı kurup, uzun yıllar direktörlüğünü gerçekleştiren profesör, Fransa ve Avrupa Birliği seviyesinde akademinin ve sanayinin ortak çalıştığı projeleri yürüttüğünü anlatarak, 2010’lu yıllarda yılın yarısını ülkemizde yarısını Fransa’da geçirerek, Türkiye ile de ortak projeler gerçekleştirdiğini söyledi.



Gökalp, Saint-Joseph Lisesi'nden sonra İTÜ Uçak Mühendisliği’nden mezun oldu.

Yurt dışına giden öğrencilerim de geri döndü


2000’li yıllardan itibaren ise çok sayıda öğrencisinin yurt dışında alacakları eğitim için yol gösteren İskender Gökalp, öğrencilerinin birçoğunun akademik kariyerlerini olgunlaştırmalarının ardından Türkiye geri döndüğünü belirtti. Gökalp, Türkiye’nin uzaya çıkacak ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı’nın görev süresince Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştireceği 13 deneyden biri olan ‘gMETAL, Katı Fazdaki Parçacıkların Bir Akışkan İçindeki Dinamiğine Yerçekimsiz Ortam Etkisi’ projesinin de yöneticiliğini yaptığı yakın dönemde, Gezeravcı ile çalışmalarından bahsetti.


Prof. Dr. İskender Gökalp ve yakın dostu Prof. Dr. Tarihçi İlber Ortaylı

Türk uzay yolcuları Prof. Gökalp'in deneyini Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleştirecek

Prof. Dr. İskender Gökalp, uzay yolcusu olarak seçilen Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever ile sıkı bir iletişimlerinin olduğunu ve haftada bir deneyler üzerine deneme yaptıklarını söyledi.


Yeni Şafak’ın özel serisi Geri Dönenler’de ‘Türkiye’ye neden döndünüz?’ sorusuna da cevap veren hocaların hocası Gökalp, ‘insanın doğduğu yerle arasında doğal bir bağ olduğunu’ belirterek, “Türkiye’ye döndüm çünkü burada yapılacak çok iş var, Avrupa’ya vereceğimizi verdik, makası artık ters tarafa açacağız” dedi.


Prof. Dr. İskender Gökalp




#İskender Gökalp
#Fransa
#TÜBİTAK
#TUA
#CNRS
#YanmaTeknolojisi
#Alper Gezeravcı
#Astronot
4 ay önce