|
Komplo teorisyenleri perşembeyi bekliyor!
Amerikan yerleşik nizamı “
Beyaz, Anglo-Sakson, Protestan(WASP)”
olarak nitelenen bileşim tarafından kontrol ediliyordu. Katolik İrlanda kökenli bir aileye mensup olan
John F. Kennedy
bu çemberi kıran ilk isim oldu. Yerleşik nizam,
“Soğuk Savaş
” döneminin en hararetli döneminde Başkan seçilen Kennedy’i içine sindiremedi. Birçok konuda yerleşik nizamı kontrol eden güçlerle çatışan Kennedy 22 Kasım 1963’te Teksas’ta öldürüldü.

Perde arkası aydınlatılmayan suîkâst etrafında çok sayıda komplo teorisi üretildi. Suikaste ABD, Küba veya Sovyet istihbaratlarının yer aldığına dair birçok iddia öne sürüldü. Aradan 54 yıl geçmesine rağmen komplo teorilerinin devam etmesinin sebebi suikâstle ilgili belgelere getirilen yayın yasağıydı. 1992’de getirilen 25 yıllık yayın yasağı 26 Ekim’de son buluyor.

Resmî iddiaya göre katil zanlısı
Lee Harvey Oswald
Küba’nın komünist lideri
Fidel Castro’
nın bir hayranıydı ve suîkâsti de tek başına gerçekleştirmişti. Oswald mahkemeye götürülürken
Jack Ruby
tarafından öldürüldü. Gece kulübü işleten ve poliste suç kaydı olan Ruby’nin Yahudi olması ayrı bir tartışma konusuydu. Kennedy’nin öldürülmesinden duyduğu büyük üzüntü sebebiyle Oswald’ı vurduğunu iddia eden Ruby idam cezasına mâhkum edildi.
1966 sonlarında Ruby itiraflarda bulunmak istedi. Kennedy’nin katilini öldüren katil(Ruby) yeniden mahkemeye çıkarılmayı beklerken ölünce suîkâst tamamen esrarengiz bir hâl aldı. Katilin akciğer kanserinden öldüğü açıklansa bile çoğu Amerikalı zehirlenerek öldürüldüğüne inanıyor. Suîkâstle ilgili bütün soruşturmalar kapatıldı ve Oswald’ın Kennedy’yi bilinmeyen sebeplerle tek başına öldürdüğü açıklandı.
Oliver Stone
’un 1991’de gösterime giren
“JFK
” filmi komplo teorilerini canlandırdı. Filme göre Kennedy’ye iki ayrı yönden ateş edilmişti.
2016’da “
Cumhuriyetçi Parti
”de ABD Başkanlığı için Teksas Senatörü
Ted Cruz
ve
Donald Trump
yarışıyordu. Adaylık kampanyası sırasında tabloid gazetelerden “
National Enquirer
”da Cruz’un babası
Rafael
ile Lee Harwey Oswald’ı aynı karede gösteren bir fotoğraf yayınlandı. Kübalı olan Rafael Cruz, Castro yanlısı bir sivil eylemciydi ve daha sonra saf değiştirerek Teksas’a yerleşmişti. Fotoğrafta Oswald ve Cruz, Castro yanlısı bir sokak gösterisinde birlikteydi. Fotoğraf Kennedy suîkâstinden 2 ay kadar önce çekilmişti.
Bu fırsatı kaçırmayan Trump, “
Fox News
”a verdiği bir röportajda rakibinin babasının “Kennedy Suîkâsti”yle ilişkisini imâ etti. Cruz’un kampanya yetkilileri Trump’ı siyaset ahlâkına uygun davranmamakla suçlarken aile kaynakları da fotoğraftaki kişinin Rafael Cruz olmadığını savundu. İşin içine fotoğraf analistleri de girdi. Ülkenin tanınmış bir analistine göre Rafael Cruz ile fotoğraftaki kişinin benzerlikleri farklılıklardan fazlaydı. Tartışma kısa sürede sönümlendi ve Trump, Ted Cruz’u geride bırakarak Başkan Adaylığı yarışını kazandı.
“Kennedy Suîkâsti” belgeleri, 1990’larda yabancı ülkelerde CIA’in gerçekleştirdiği gizli operasyonları deşifre ederek Ulusal Güvenliğe ve ABD dış politikasına zarar vereceği gerekçesiyle yayınlanmadı. 25 yıllık yayın yasağı bitmek üzereyken bu gerekçeler yine gündemde. Bu yüzden medyada “
Dünyanın bütün komplo teorisyenleri, kötü haberlere hazırlanın! Trump belgelerin yayımlanmasına izin vermeyecek
” yorumları bile yapıldı.
Twittter’da yayımladığı bir mesajla tartışmalara nokta koyan ABD Başkanı Trump,
“Daha fazla bilgilendirildikten sonra, Başkan olarak, uzun süre engellenen tasnif edilmiş JFK dosyalarının açılmasına izin vereceğim
” dedi. Herkes merakla 26 Ekim gününü bekliyor. Yayın yasağı uzatılacak mı, kaldırılacak mı? Her iki halde de siyasetin gündemini uzun bir süre komplo teorileri meşgul edecek. Velhasıl, sıcak Washington gündemine hazır olun.
#ABD
#Kennedy
#Trump
6 yıl önce
Komplo teorisyenleri perşembeyi bekliyor!
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı