|
Maaş katsayısındaki artışlar memurlara nasıl yansıdı?
Maliye Bakanlığı 3 Temmuz tarihinde Mali ve Sosyal Haklara ilişkin genelge yayımlayarak memur ve memur emeklilerine ne kadar zam yapılacağını belirledi. Bu artışlardan en fazla memur emeklileri kazançlı çıktı. Çünkü, vergi diliminin artması nedeniyle memurlar zamdan gelen artış kadar faydalanamıyorlar. Şimdi memur, sözleşmeli personel ve memur emeklilerinin zamdan nasıl etkileneceğini açıklayalım.

Memur maaş katsayıları ne kadar arttı?

Genelgeye göre, 01/07/2015-31/12/2015 döneminde geçerli olmak üzere; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 154'üncü maddesi uyarınca aylık gösterge tablosunda yer alan rakamlar ile ek gösterge rakamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak aylık katsayısı (0,083084), memuriyet taban aylığı göstergesine uygulanacak taban aylık katsayısı (1,30054), iş güçlüğü, iş riski, temininde güçlük ve mali sorumluluk zamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak yan ödeme katsayısı ise (0,026347) olarak belirlenmiştir.

Bu rakamlardan aylık katsayısı ile taban aylık katsayısı emekli maaşını etkilemektedir. Özellikle taban aylık katsayısındaki artışlar emekli maaşını oldukça fazla etkilemektedir. Çünkü, memurlarda taban aylık tutarında gelir vergisi kesilmekte iken emeklilerde taban aylık tutarları üzerinden gelir vergisi kesilmez.

Sözleşmeli personelin sözleşme tavanı ne kadar arttı?

Kamu kurumlarında birden fazla sözleşmeli personel statüsünde çalışan personel olduğu için bunların ücret tavanları da oldukça farklıdır. Genelgeye göre gelen artışı değişik sözleşmeli personel statüsüne göre sıralamak gerekirse;

1- 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 3'üncü maddesinin (c) bendi uyarınca sözleşmeli olarak çalıştırılan personelin ücret tavanı 4.547,83 TL'ye yükseltilmiştir.

2- Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 3'üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ücret tavanı 4.054,28 TL'ye yükseltilmiştir. Özellikle bu tutar 5502 sayılı Kanun'a göre istihdam edilen bilişim uzmanlarının sözleşme tavanları ile 375 sayılı KHK kapsamında istihdam edilen bilişim uzmanlarının sözleşme tavanlarını arttırdığını ifade etmek isteriz.

3- Başbakanlık'ta Çalıştırılacak Sözleşmeli Personel Hakkında Hizmet Sözleşmesi Esaslarının 8'inci maddesinde yer alan Başbakanlık Müsteşarı'nın aylık sözleşme ücret tutarı, 56.400 gösterge rakamı ile (a) bendinde belirlenmiş olan aylık katsayısının çarpımı suretiyle hesaplanan 4.685,94 TL'dir.

4- Mevzuatı uyarınca istihdam edilen sözleşmeli personelin hizmet sözleşmesi esaslarında yer alan ve 31/12/2014 tarihli ve 1 1868 sayılı Bakanlığımız genelgesinin 1'inci maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendiyle yükseltilmiş bulunan taban ve tavan ücretleri %4,76 oranında artırılmıştır.

5- Mevzuatı uyarınca vize edilmiş sözleşmeli personel pozisyonlarının, taban ve tavan ücretleri %4,76 oranında artırılmıştır.

6- Çeşitli statülerde sözleşmeli olarak çalıştırılanların, mevcut brüt sözleşme ücretleri %4,76 oranında artırılmıştır.

7- 21/10/2011 tarihli ve 2011/T-20 sayılı Yüksek Planlama Kurulu Kararına ekli (EK-I)'de gösterilen grupların 30/06/2015 tarihi itibarıyla en düşük ve en yüksek temel ücretleri ile bu gruplara göre temel ücreti belirlenen personelin anılan tarih itibarıyla geçerli olan temel ücretleri %4,76 oranında artırılmıştır. Temel ücret artışıyla birlikte başarı ve kıdem ücreti de arttırılmış olmaktadır.

8- 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin kapsamı dışında kalan kamu iktisadi teşebbüsü ve bağlı ortaklıklarında (özelleştirme kapsam ve programında bulunanlar dahil) çalışan sözleşmeli personelin 30/06/2015 tarihi itibarıyla geçerli olan sözleşme ücretleri %4,76 oranında artırılacaktır. Ancak, bunların sözleşme ücreti tutarları, ilgili dönemde anılan Kanun Hükmünde Kararname'nin eki (II) sayılı cetvele dahil emsali personelin toplam sözleşme ücreti tutarını geçmeyecektir.

Katsayı artışları asgari geçim indirimini arttırır mı?

Asgari geçim indirimi tutarları 2015 yılının ilk 6 aylık dönemi için belirlenen asgari ücrete göre belirlendiği için bu tutarlarda herhangi bir artış olmayacaktır. Buna göre, 2015 yılında asgari geçim indiriminin hesaplanmasında esas alınacak brüt asgari ücret tutarı 1.201,50 TL'dir.

Maaş farkı ödemesi yapılacak mı?

Memur ve sözleşmeli personel maaşları peşin ödendiği için 01/07/2015 - 14/07/2015 tarihleri arasındaki maaş farkı tutarları hesaplanarak hesaplara yatırılacaktır.

Maaş katsayısındaki artışlar kıdem tazminatı tavanını arttırır mı?

Kıdem tazminatı tavanının hesabında bir hizmet yılı için Başbakanlık Müsteşarına yapılan emekli ikramiyesi ödemesi esas alınmaktadır. Bu çerçevede, maaş katsayısındaki artışlar, Başbakanlık Müsteşarı'na yapılacak emekli ikramiyesini de arttırmıştır. Dolayısıyla Başbakanlık Müsteşarı'nın emekli ikramiyesine paralel artış gösteren işçilere ödenecek kıdem tazminatı tavanı tutarı 01/07/2015 tarihinden itibaren 3.709,98 TL olmuştur.

Mal beyanında esas alınacak şube müdürü maaşı arttı mı?

3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu uyarınca yürürlüğe konulan Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmeliğin 8'inci maddesi uyarınca Maliye Bakanlığı'nca ilan edilmesi gereken genel idare hizmetleri sınıfında birinci derecenin birinci kademesindeki şube müdürüne ödenen her türlü zam ve tazminatlar dahil net aylık tutarı 01/07/2015 tarihi itibarıyla 3.581,94 TL olmuştur. Bu tutarın kendilerine aylık ödenmeyenleri kapsadığını ifade etmek isteriz. Yani memurlarla ilgili yoktur.
#Katsayı artışları
#Sözleşmeli personel
#Maliye Bakanlığı
9 yıl önce
Maaş katsayısındaki artışlar memurlara nasıl yansıdı?
Haftanın ekonomik özeti ve beklentiler
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü