|
Torba kadro uygulamasında ince noktalar

2010-2012 yılları arasında hissesi % 50'nin üzerinde olan Belediye iktisadi teşebbüsünde çalıştım. (Hatta Belediyenin hisse oranı %99'du.) 2012 yılında KPSS ile memuriyete atamam oldu. Belediye iktisadi teşebbüsünde çalışmış olduğum yılları memuriyet yıllarıma saydırıp kademe yükselmesine veya diğer hakların kazanılması yolunda (şef, müdürlük sınavına giriş hakkı gibi) etkisi olur mu?



Bu soru ışığında torba kadro uygulamasının ince noktalarını vb. birçok konuyu izah etmeye çalışacağız.



Kazanılmış hak ve emekli müktesebine etkisi nasıldır?


15.10.2008 tarihinden sonra 5510 sayılı Kanun'un 4-c maddesi kapsamında sigortalı olanlar için kazanılmış hak aylık kavramı olmakla birlikte emekliliğe esas aylık kavramı yoktur. Bunlar için prime esas kazanç kavramı vardır. Ancak, 657 sayılı Kanun çerçevesinde yapılan uygulamalar devam etmekte olduğundan ve ek göstergeler prime esas kazanç unsurları arasında yer aldığından ek göstergeler emekli maaşının önemli bir unsuru olmaya devam etmektedir.



Konuyu örnekle açıklamak gerekirse, 5510 sayılı Kanun'a tabi olarak görev yapan bir memur genel müdür olarak atandıktan 6 ay sonra görevden alınır ve 657 sayılı Kanun'un 43/B maddesinde belirtilen unvanlı kadrolara atanırsa 6400 ek göstergeden ve atanılan kadronun karşılığı olan makam ve görev tazminatından faydalanmaya devam eder ve bu unsurlar sigorta primine esas kazançlarda da dikkate alınır.



5434 sayılı Kanun'un emekli keseneğine esas aylık derecesini kazanılmış hak aylık derecesinin önüne geçiren ek 18'inci maddesi 5510 sayılı Kanun'un 106'ncı maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.



Diğer yandan, 657 sayılı Kanun'un 36'ncı maddesinde hangi hizmetlerin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde dikkate alınacağı belirlenmiştir. Şu an ki göreviniz ile belediyeye ait kuruluşta çalıştığınız görevinizi sorunuzda belirtmediğiniz için çalıştığınız sürelerinizin kazanılmış hak aylık derece ve kademenizde değerlendirilip değerlendiremeyeceğinizi cevaplandıramıyoruz. Önceki ve şu an ki görevinizi 657 sayılı Kanun'un 36'ncı maddesi çerçevesinde inceleyerek çalıştığınız sürelerin kazanılmış hak aylık derece ve kademenizde değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini belirleyebilirsiniz.



Çalışılan süreler torba kadroda değerlendirilir mi?


657 sayılı Kanun'un 68/B maddesinde torba kadrolara atama yapılmasının şartları ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Buna göre 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 2'nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan sürelerin tamamı herhangi bir kısıt olmadan torba kadro uygulamasında dikkate alınmaktadır.



Belediye KİT'lerinin 217 sayılı KHK kapsamında olanlarında çalışılan sürelerin tamamı 68/B uygulamasında dikkate alınmaktadır. Bu çerçevede hakkınızda 68/B uygulaması yapılırsa çalıştığınız iki yıllık sürenin tamamı dikkate alınacaktır. Nitekim verdiğiniz bilgilere göre çalıştığınız kurum 217 sayılı KHK kapsamındadır.



Ancak, hakkınızda torba kadro uygulaması yapılabilmesi için yükseköğrenim görmüş olmanız gerekmektedir ve 1'inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl, 1'inci ve 2'nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl, 3'üncü ve 4'üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl hizmetinizin olması gerekmektedir. İşte torba kadro uygulamasında yukarıdaki sürelerde 217 sayılı KHK kapsamında değerlendirilen süreler dikkate alınmaktadır. Yani 3'üncü dereceli bir kadroya atanmanız için 8 yıllık hizmet gerekmekte iken 217 sayılı KHK kapsamında çalıştığınız iki yıllık süre dikkate alındığında 6 yıllık memuriyetiniz yeterli olacaktır.



Memurlara veya VHKİ kadrosuna torba kadro verilebilir mi?


VHKİ kadrolarına torba kadro uygulaması yapılabilmektedir. Ancak, memurlara 5'inci dereceden yukarı kadro verilmediği için memurlar hakkında torba kadro uygulaması yapılamamaktadır. Birçok kamu kurumu maalesef VHKİ kadrosunda yer alan personele torba kadro uygulaması yapmamaktadır.



Memurların kadro dereceleri 5. dereceden daha yukarı yükselememesine rağmen VHKİ kadrolarında bulunan memurların kadro dereceleri 3. dereceye kadar yükselebilmektedir. Bu nedenle memur unvanlı personel hakkında torba kadro uygulaması yapılamazken VHKİ ve Bilgisayar İşletmeni gibi kadrolarda bulunan personele torba kadro uygulaması yapılabilmektedir.



Ancak, Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı torba kadro uygulamasında daha sıkı kurallar uygulanmasını arzu ederek VHKİ vb. kadrolarda bulunanlara torba kadro uygulamasına uygun görüş vermemiştir. Verilen görüşün 657 sayılı Kanun'a uygun olmadığını ifade etmek isteriz.



Bu süreler yıllık izinde dikkate alınır mı?


217 sayılı KHK kapsamında olan sürelerin yıllık izin sürelerinin hesabında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususu 154 Seri No.'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği'nde açıklanmıştır. Buna göre, yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet süreleri dikkate alınmaktadır.



Dolayısıyla belediye KİT'lerinin 217 sayılı KHK kapsamında olanlarda çalışılan süreler devlet memurlarının yıllık izinlerden esas alınan sürelerinde dikkate alınmaktadır.

#Kadro
#Emekli
#Memur
7 yıl önce
Torba kadro uygulamasında ince noktalar
Asıl siz hangi yüzle gideceksiniz!
Alevi açılımında ne var?
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm