|
Türkiye’den NATO onayı bekleyen İsveç’in devlet sırrı niteliğindeki belgeleri SVT’ye nasıl sızdı?

Aslında İsveç’in devlet sırrı sayılabilecek Savunma Sanayi Meclis Raporu’nun İsveç kamu yayın kuruluşu SVT’ye sızdırılması zamanlama açısından manidar bir sürece işaret ediyor. Zira gerek ABD gerekse NATO İsveç’in 11-12 Temmuz’da Vilnius’ta yapılacak NATO zirvesine kadar NATO’ya girme vizesi vermesi adına çeşitli algı operasyonlarıyla Türkiye’yi ikna etmeye çalışmışlardı. Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından NATO Madrid Zirvesi marjında 28 Haziran 2022 tarihinde imzalanan Üçlü Muhtıra çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizma’nın dördüncü toplantısı yaklaşık 10 gün önce gün Ankara’da gerçekleştirildi. İsveç tarafı 1 Ocak’ta yürürlüğe giren Anayasa değişikliği ve 1 Haziran’da hayata geçen “terörle mücadele” kanunlarından bahsederken Ankara, yasal düzenlemenin yapılmasının olumlu olduğunu ancak uygulamadaki kararlılık ve samimiyeti gösterecek adımların atılması gerektiğini bildirdi. Ankara “Mesele kanun değil, kanunların uygulanmasında siyasi iradenin tutarlılığı” mesajını verdi. Ankara özellikle İsveç tarafına ülkelerindeki terör varlığına ilişkin 4 dakikalık video izletti.

4 DAKİKALIK ’ÜLKENİZDEKİ TERÖRİSTLER VİDEOSU’(!) İSVEÇ VE YANDAŞLARININ NATO HAYALİNE SET VURDU!

Daimi Ortak Mekanizma’nın dördüncü toplantısında Türk heyetine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar başkanlık etmiş, heyette Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma ve Adalet Bakanlıkları ile Milli İstihbarat Teşkilatı temsilcileri yer almıştı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan toplantı yaklaşık 3 saat sürmüş, toplantıya, NATO heyeti başkanı olarak NATO Genel Sekreter Kabine Şefi Stian Jenssen, İsveç heyeti başkanı olarak İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Jan Knutsson ve Finlandiya heyeti başkanı olarak da Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara katılmıştı.

ABD, NATO ve İsveç tarafından yapılan psikolojik algı ve baskı operasyonu ile oldu bittiye getirilerek İsveç’in NATO’ya üye olması Türkiye tarafından PKK terörü ile ilgili somut adımlar atılmadığı gerekçesi ile ret edildi. Böylece Türkiye NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve ABD’li yetkililerce çokça zikredilen 11-12 Temmuz’da Vilnius’ta yapılacak zirveye kadar İsveç’in üyeliğinin gerçekleşme konusu rafa kaldırılmış oldu.

SVT RAPORU TÜRKİYE’Yİ İSVEÇ’E VİZE VERMEYE İKNA ETMEYE YÖNELİK MANİPÜLATİF BİR BELGE Mİ?

SVT’nin yayınladığı rapor manipülatif bir belge değil. Ancak bu gizli raporun İsveç devletinin yayın organı olan SVT’ye sızdırılıp deşifre edilmesinin İsveç istihbaratı ve Pentagon iş birliği ile kotarılmış olma ihtimali büyük. Zira bu rapor İsveç Meclisi’nin Savunma Komitesi tarafından hazırlanmış gizli bir belge gibi görünüyor. Raporun konusu “Rusya’nın Finlandiya ve İsveç’e NATO’ya üye olmamaları yolundaki uyarı ve tehditleri”nden oluşuyor. Aslında bu raporu sızdıran birimler Türkiye’yi örtülü olarak tehdit ediyorlar veya gözdağı veriyorlar diyebiliriz. Türkiye’ye verilen mesaj açık. İsveç’e NATO vizesinin Vilnius NATO zirvesine kadar verilmesi hesaplanıyor kanaatimce!

Bu raporun SVT tarafından yayınlanması sonrasında İsveç’te adeta deprem etkisi yaşandığı iddiaları söz konusu. Kapalı kapılar ardında yapılan konuşmalara ulaşan SVT söz konusu rapora atıfta bulunarak İsveç’e yönelik bir Rus askeri saldırısının göz ardı edilemeyeceğini söyledi. SVT, rapor üzerinde çalışan kaynaklara atıfta bulunarak, meclis raporunda, Rus kara kuvvetlerinin Ukrayna’da olmasına rağmen, İsveç’e yönelik diğer askeri saldırı türlerinin göz ardı edilemeyeceği belirtildi. Haberde şu ifadelere yer verildi; “Rusya askeri güç kullanma eşiğini daha da düşürdü ve yüksek bir siyasi ve askeri risk iştahı sergiliyor. Rusya’nın İsveç’e karşı hava kuvvetleri, deniz kuvvetleri, uzun menzilli silahlar veya nükleer silahlarla operasyonlar yürütme kabiliyeti bozulmamış durumda.” Kısa sürede ülkenin bir numaralı gündemi haline gelen bu sızıntı sonrası yetkililerden henüz resmi bir açıklama gelmedi. SVT Meclis Savunma Komitesi Başkanı’nın yorum talebine hemen yanıt vermediğini belirtti.

NATO’NUN TERÖRLE MÜCADELE AYAĞI NEREDE?

Başkan Erdoğan Azerbaycan ve Kıbrıs ziyaretleri sonrasında uçakta gazetecilere yaptığı açıklamalarda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı görüşmeler konusunda şunları söyledi: “Kendisine söylediğimiz şey şu oldu: Eğer bizim İsveç’in beklentilerine illa cevap vermemizi bekliyorsanız her şeyden önce İsveç bu terör örgütünün yaptıklarını bir defa yok etmesi lazım. Bunları Stoltenberg’e ifade ederken tam o esnada maalesef yine İsveç’te teröristler caddelerde gösteri yapıyorlardı? Kolluk kuvvetleri ne işe yarar? Kolluk kuvvetlerinin yapması gereken iş, işte bunların önünü kesmektir. Zaten yasalarda da anayasalarda da kolluk kuvvetlerine verilmiş olan haklar var. Kullan bu hakları. Sen bu hakları kullanmayacaksın, bize ‘Gel İsveç’i NATO’ya al’ diyeceksin. NATO’nun terörle mücadele ayağı nerede? NATO’nun bunu bir defa halletmesi lazım. Bunu halletmedikten sonra Vilnius’ta filan biz kalkıp da el bebek gül bebek diyemeyiz. Bugün, Başdanışmanım, Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç İsveç, Finlandiya ve NATO heyetiyle Daimi Ortak Mekanizma’nın dördüncü toplantısını yapacak. Onlara da şimdiden bu mesajı verecek; ‘Yani Cumhurbaşkanı’mızın kanaati budur, kesinlikle Vilnius’ta çok daha farklı bir şey beklemeyin.’”

#İsveç
#SVT
#NATO
#PKK
#Finlandiya
#Akif Çağatay Kılıç
10 ay önce
Türkiye’den NATO onayı bekleyen İsveç’in devlet sırrı niteliğindeki belgeleri SVT’ye nasıl sızdı?
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit
İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî