|
Demirel, Ecevit, Erdoğan ve Türk Gladyosu

Türk Gladyosu gizli NATO gölge orduları, Batı Avrupa genelinde açığa çıkarıldıktan sonra da faaliyetlerini sürdürmeye devam etmişti. Paramiliter birimler sistemin içine kanser gibi yayılmış ve öylesine derinden nüfuz etmişti ki kolay kolay yerli ve milli olmayan bu birimlerin ortadan kaldırılması veya yargı önüne çıkarılması pek mümkün görünmüyordu. Fakat NATO üyesi bazı ülke liderlerinin Gladyo tipi yapılarının kendi ülkelerinde de ordu ve gizli servisler içinde var olduklarını yönelik açıklamaları ve kamuoyu baskısı sonrasında 3 Aralık 1990'da Genelkurmay Harekat Dairesi Başkanı Korgeneral Doğan Beyazıt ile ÖHD Başkanı Tuğgeneral Kemal Yılmaz önce milletvekillerine ardından da basın mensuplarına yaptıkları açıklamalarda NATO kıtalarının Türkiye'de varlık gösterdiğini kabul etmişlerdi. Generaller Türk Gladyosu'nun üyeleri için vatansever tanımını kullanıyorlardı.



Ancak uluslararası basın NATO ve Pentagon'un nasıl olup da Türkiye'deki katliam, darbe ve faili meçhullere doğrudan destek sunabildiğini sorgulamaya başlar başlamaz, Türkiye'deki askeri yönetim, Türk Gladyo'sunun deşifre edilmesine yönelik tüm araştırmaların önüne geçti. Meclis'te kontrgerilla gölge yapısını ya da ÖHD'yi incelemek için komisyon kurulması talebi reddedildi. Askeri yönetim Meclis'ten ve bakanlardan gelen soruları yanıtlamayı reddetmişti. Hatta Savunma Bakanlığı'ndan birkaç ay önce ayrılmış Safa Giray, Bülent Ecevit'in kontrgerilla ile ilgili açıklamalarına son verme uyarısında bulunarak 'biliyorsa da bilmiyorsa da susması gerekir' demişti.



9.Cumhurbaşkanı Demirel Darbeleri Araştırma Komisyon yetkililerine 2012 tarihinde yaptığı açıklamada, ''Kontrgerilla diye bir şey yoktur. Yok olduğu halde var idiyse, onlar ortaya çıkarsa 'yok diyen' adamlar sorumludur" şeklinde, derin yapıya karşı her zamanki pasif ve örtme yaklaşımını sergiliyordu. Kontrgerilla konusunun Türkiye'de uzun yıllar tartışıldığını belirten Demirel, Ecevit'in kontrgerilla iddialarını Genelkurmay Başkanı, MİT Müsteşarı ve Emniyet Genel Müdürü'ne sorduğunu ancak böyle bir yapının olmadığı yönünde cevaplar aldığını, açıklamalarının bir delili olarak ortaya koymaya çalışıyordu.



Ancak Demirel'in bu konuda doğruları söylemediği, Evren'in anılarını topladığı kitapta iddia ediliyor. ''Evren ve Demirel arasında 5 Mayıs 1980 tarihinde yapılan görüşmede darbe öncesi başbakanlık koltuğunu bir kez daha Ecevit'ten devralmış olan Süleyman Demirel, Özel Harp Dairesi'ndeki personeli teröristlerle mücadelede kullanmak için Evren'den izin istemişti. Evren tekrar Kontrgerilla söylentilerinin ortaya atılmasına müsaade etmeyeceğini belirterek Demirel'in isteğine şiddetle karşı çıkmıştı.'' Bu karşı çıkmada Evren'in 12 Eylül Darbesi sürecinde bizzat ÖHD'yi yönettiği veya devreye soktuğuna yönelik güçlü iddiaları da herhalde yabana atmamak gerekir. 1970'li yıllarda CIA'nın Türkiye şefi olan Paul Henze 12 Eylül Darbesi'ni Başkan Jimmy Carter'e ''Bizim çocuklar başardı'' diye haber vermesi, bu darbenin iç ve dış ayakları hakkında yeterli ipuçlarını veriyor zannımca.



Muhalefette iken ÖHD envanterine kayıtlı NATO silahı ile İzmir Çiğli'de suikasta uğrayan Ecevit iki kere daha kontrgerillanın suikast iddiaları ile tehdit edilmişti. Ancak Başbakan olduktan sonra bu derin yapının üzerine gidemeyen Ecevit üstelik partili bir milletvekilinin bu derin yapı ile ilgili bir kitap kaleme alması üzerine bu milletvekilini makama çağırıp kitabın yazımını engellemeye çalışması devletin üst katları, Demirel ve Ecevit'in eski Türkiye'de Gladyo yapısının üzerine neden gidemediklerinin açık işaretlerini taşıyordu.



Yargıtay'ın Ergenekon davasına ilişkin kararını değerlendiren Yeni Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları, Eski Türkiye'nin liderleri ''Demirel- Ecevit '' farkını açıkça ortaya koymaktadır.



Erdoğan'ın '' 'Ergenekon'da da Balyoz'da da kimileri haklı olarak yargılandıysa da elbette haksızlığa uğrayanlar da oldu.' Derin yapı Ergenekon mu sorusu üzerine 'Adı tam öyle midir ayrı konu ama ortada hiçbir şey yoktu fikrine katılmıyorum. Zaten ortada bir şeyler olduğu için yaşandı tüm bu sıkıntılar.' Zulmetmiş olanlar varsa onlar da layıkları ne ise onu bulmalı' 'sözlerinin arka planını ayrı ayrı değerlendirmenin önümüzdeki günlerdeki şok gelişmelere ışık tutacağı düşüncesiyle analiz etmemiz gerektiği kanaatindeyim.(Devam edeceğiz)


#Demirel
#Ecevit
#Erdoğan
#Türk Gladyosu
8 yıl önce
Demirel, Ecevit, Erdoğan ve Türk Gladyosu
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı