|
Türkmenistan’ın enerjide artan önemi

Türkmenistan sahip olduğu doğal gaz rezervleri ile dünyada en fazla doğalgaz rezervine sahip ülkeler olan Rusya, İran ve Katar’dan sonra gelmektedir.

Ancak, Türkmenistan sahip olduğu yüksek doğalgaz rezervlerini farklı gerekçeler ile beklediği ölçüde uluslararası piyasalara ulaştıramamaktadır.


TÜRKMENİSTAN DOĞALGAZI HANGİ ÜLKELERE İHRAÇ EDİYOR?

Türkmenistan sahip olduğu doğalgazın yaklaşık 40 milyar metreküp miktarını Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan-Çin boru hattıyla dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’e satmaktadır.

Bu da Türkmenistan’ı Çin’in en büyük tedarikçisi haline getirmektedir.

Bununla beraber, Rusya ve İran ile yaptığı anlaşmalar ile bu ülkelere de doğalgaz ihracatı gerçekleştirmektedir.

Türkmenistan doğalgaz ihraç etmek için başlattığı önemli projeler de bulunmaktadır. Bu projelerden birisi Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doğal gaz boru hattıdır. Bu proje ile projede yer alan ülkelere yıllık 33 milyar metreküp doğal gaz satışı planlanmaktadır.

Ağırlıklı olarak Çin, Hindistan ve Pakistan olarak hedef pazarını belirleyen Türkmenistan gelişen ve enerji tüketimi artan ekonomilerin önemli arz sağlayıcısı konumundadır.

Diğer yandan, Türkmenistan’ın, Trans-Hazar boru hattı projesinin hayat geçirilmesi konusunda sürdürdüğü çalışmalar ile, potansiyel doğalgaz kaynaklarının uluslararası piyasalara taşınmasına ve enerjide kaynak ülke sayısını arttırılmasına önemli katkılar yapacağı öngörülmektedir.


TÜRKİYE-TÜRME-NİSTAN ENERJİ İŞBİRLİĞİ

Türkmenistan sahip olduğu doğalgaz kaynakları potansiyelinden yararlanmak, enerji arz güvenliğinde rol oynamak ve bölgede ekonomik ve siyasi gücünü artırmak için Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine doğalgazı ulaştırması önemli hale gelmektedir.

Mevcut durumda, Türkmenistan’ın Çin ve İran’a gerçekleştirdiği doğalgazı Avrupa ülkelerine de ulaştırması ve bu pazarlarda önemli aktör olması için Türkiye’nin konumu daha da önemli hale gelmektedir.

Bu adım ile hem Türkmenistan doğalgaz arz güvenliğinde önemli rol oynayacak hem de Türkiye’nin enerjide merkez ülke olma hedefine önemli katkılar yapacağı açıktır.

Yani bu durumda hem Türkmenistan hem de Türkiye kazançlı çıkacaktır.

Türkiye ile Türkmenistan arasında 1 Mart›ta doğalgaz işbirliğine yönelik imzalanan mutabakat metni de enerji alanında işbirliği için önemli bir başlangıçtır.


#Ekonomi
#Enerji
#Erdal Tanas Karagöl
1 ay önce
Türkmenistan’ın enerjide artan önemi
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit
İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî