|
Kürt dinamizmi, Kandil ve Nişantaşı
Kürtler, Ortadoğu'nun dinamizmlerinden biri. İslami hareketler, Filistin davası ve Kürtler son yılların en önemli dinamizmleri olarak ortaya çıkıyorlar. Ulus devletlerin kendilerini reddeden siyasetlerine karşı meydan okuyorlar. Kimlikleriyle, dilleriyle ve inançlarıyla tanınmak istiyorlar. Kürt dinamizmi, çevreden yükseliyor. Katılmak ve tanınmak istiyor. Kürtler, kırsalın direniş ruhunu taşıyor. Dışlanma, ötekileştirme ve görmezden gelmeyi aşmak istiyorlar. Çoğalan, üreyen ve kentlerde tutunmak için olağan üstü performans gösteren bir toplum. Taze, heyecan ve yüklü bir sosyoloji. Kürt dinamizmi Kemalizm'in ve Baasçılığın bütün müdahalelerine rağmen varlığını korumaya devam etti. Şimdi tam bir kavşak noktasında: Bu dinamizm, yıkacak mı yapacak mı? Çevreden yükselen bu ruh merkeze dahil olursa, merkezi dönüştürürse ve merkezle eşitlenirse hem Kürtler hem de Türkiye toplumu büyük imkanlara kavuşacak. Çözüm süreci, tam manasıyla bunun arayışıydı.

Kandil, Kürt dinamizmini nereye taşıyor? Her gün bombalar patlıyor, askerler ve polisler kurşunlanıyor, yol kesiliyor, arabalar yakılıyor, şehit cenazeleri kalkıyor, PKK teröristlerinin mezarları çoğalıyor. Daha dün Diyarbekir'de yangın çıkartıldı, Van'da tren yoluna mayın döşendi, Hakkâri'de yol yakıldı, arabalar ateşe verildi. Şimdi kentlerin sokaklarında çukurlar kazılıyor, yığınaklar yapılıyor. Askerlerle “cephe” savaşına hazırlanıyor. Bütün Türkiye yeniden derin bir öfke, kızgınlık ve düşmanlık duygularına esir hale geliyor. Türkiye'nin doğusunda, Kürtlerin mahalleleri, toprakları, insanları, yolları vs. ateş ve kan içinden geçiyor. Batı'da ise şehit cenazeleri, ağlayan anneler ve kızgın kitleler çoğalıyor. Kandil, Kürt dinamizmini böyle harcıyor. Kürt dinamizmini isyan konseptine yerleştiriyor. Ölüm, katliam, suikast ve yakma faaliyetleriyle Kürtleri terörize ediyor. Kürt dinamizmini Türklere karşı kullanıyor. Türkleri, Kürtlere düşman haline getiriyor. Ölüm ve düşmanlık üreten bir dinamizmden ne çıkar?

Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi ile Kürt dinamizmi çevreden merkeze taşınıyordu. Kemalizmi dönüştürüyordu. Devleti demokratikleştiriyordu. Türkiye toplumunun mirasıyla ve farklılıklarıyla barışmasına katkı sağlıyordu. Ancak bugün sadece öldürmeye yarıyor. Demokrasiye taşınmak yerine isyana taşınıyor. Kandil, bunun aktörlüğünü yapıyor. HDP ve özellikle Demirtaş, Kürt dinamizmini isyana taşıdılar. Bu isyanı Ak Partiye ve iktidarına karşı bir muhalefet aracı olarak kullanmak istiyorlar. Son seçim kampanyalarında bunun propagandası yapıldı. Demirtaş “seni başkan yaptırmayacağız” diye bağırdı. Bu söylem, Kürt dinamizminin temsili açısından iki yönden sorunlu. Birincisi, Kürtlerin önünü açan, Kürt meselesini geniş muhafazakar kitlelerin kabulüne taşıyan ve Çözüm Sürecinin aktörlüğünü yapan bir lider olan Erdoğan'a karşı yapılması. İkincisi, Kürt dinamizminin ana yönelimi merkezde temsil edilmek, tanınma siyaseti olmasına rağmen, “seni başkan yapmayacağız” söylemi sadece beyaz Türk hegemonyasına yarıyordu. Bir Nişantaşı siyasetiydi. HDP, bu siyasete entegre oldu. Kürtlerin dinamizmi, Türkiye'yi dönüştürme yerine beyaz Türk hegemonyasının devamına araç haline getirildi.

Nişantaşı, bir mahalleden öte bir zihniyettir. Kibirli, batıcı, beyaz, biraz sol ve biraz liberaldir. Kürt dinamizmini AK Parti iktidarına karşı kullanışlı bir olgu olarak gören bir sosyolojidir. Mahallenin sol çocukları, Cihangirli sol çocuklarla el ele vererek PKK ve HDP'yle halaya girdiler. Solun silah, savaş, dağ, militan ve devrim nostaljisini Kürt dinamizmine yansıttılar. Soğuk savaşın sol ve savaş söylemi etrafında iki yüzlü bir barış dili kullanıldı. AK Parti ve iktidarını demokrasi ile yenememişlerdi! Artık “gerilla ve devrimle” bunu başaracaklardı! Bir yandan İstanbul televizyonlarında barış diye bağırırlarken, öte yandan Doğu kentlerinde de “gerilla” kurşun sıkıyor. Demirtaş, barış diyerek bu koroya katıldıkça, “gerilla” çukurlar açarak savaşı derinleştiriyor. Kürt dinamizmi Kandil'in isyanına dönüşürken, Nişantaşı da Erdoğan ve AK Partiye karşı silahlı muhalefet aracına dönmüş durumda. Kürt dinamizmi Kandil ve Nişantaşı elinde statükoyu korumaya ve kollamaya dönüyor. Demirtaş da beyaz, laik ve modern görünümüyle buna elçilik yapıyor!
#Kemalizm
#hdp
#Kürtler
#Ortadoğu
9 years ago
Kürt dinamizmi, Kandil ve Nişantaşı
Kara dinlilerle milletin savaşı
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…