|
Evlilik teşvik edilmeli mi?

Bir dokun bin âh işit derler ya, biz de geçlerin evlenmesi meselesine dokunuverdik, pek çok geri dönüş, teklif ve destek aldık. Bunlardan biri de, üniversiteyi yeni bitirip zar zor evlenebilmiş, ama arkadan gelenler bizim çektiğimiz sıkıntıları çekmesin diyerek kendi aralarında böyle sosyolojik meseleleri tartışan, çözümler üreten ve kendilerine ‘Feta Gurubu’ diyen gençler. Fetâ genç demek. Belli ki, Osmanlı’daki Futüvvet Hareketi'nden esinlenmişler. Grup yerine Hareket deselerdi belki daha güzel olurdu. Her neyse, bu gençlerin bize gönderirken Aile Bakanlığı’na da gönderdikleri teklifleri işe yarayabilir diye yazımı onların projelerine ayırıyorum, buyurun:

“GENÇLER ARASINDA EVLİLİĞİ TEŞVİK PROJESİ”
“Aile kurumunun bir toplum için taşıdığı önemin derecesi, açıklamaya ihtiyaç hissettirmeyecek kadar aşikârdır. Hele toplumsal yapısının ve değerlerinin çok önemli bir kısmı ‘aile’ üzerinden temellendirilmiş bizim toplumumuzda bu önem daha da artmaktadır.

Diğer yandan ‘aile’nin ve ona bağlı değerlerin, toplumumuzda giderek zayıflamakta olduğu gerçeği de herkesçe görülebilmektedir.

Bir yandan evlenme yaşı geciktirilip, evliliğin kutsallığı zedelenirken ve buna hazır gençlerin önüne kendi büyükleri tarafından bir takım zorluklar çıkarılırken; diğer taraftan boşanma vakaları hızla artmakta, çiftler şiddete başvurabilmekte veya bencilce davranabilmektedirler. Kısacası aile kurumu, evlilik öncesi ve sonrası birçok sorunla karşı karşıyadır ve sonuç itibariyle zayıflamaktadır.

‘Aile’yi tehdit eden bu sorunların açıktır ki, her biri ayrı ayrı ele alınmalı ve tedavi yöntemi geliştirilmelidir.

Biz, gençlikten yeni çıkmış, yeni evlenmiş, dolayısıyla gençlerin evliliğe ilişkin sorunlarını daha yakından bilme fırsatına sahip, ailenin önemini evlendikten sonra daha da yakından görmüş bir grup arkadaşız. Aileyle alâkalı bu ve benzeri sorunların içerisinden önemli olan bir tanesini öne çıkararak bir çözüm önerisi sunmak istedik. Hedef kitlemiz; evlenmeye istekli, fakat maddi gücü olmadığından evlenemeyen gençlerdir.

Önerimizi ve faydalarını şu şekilde maddeleştirdik:

Proje erkekler için 28, kızlar için 26 yaş altını kapsayacak

Evlenmeye istekli gençlerin her ikisi de üniversite öğrencisi ise -başvuran herkese zaten verilen- öğrenim kredisi yerine, evliliği teşvik kredisi adı altında ve en fazla beş yıl boyunca ayda 1.000’er TL den, ikisine toplam 2.000 TL kredi.

Okul bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere 10 yılda, enflasyon farkı dâhil edilerek geri ödeme.

Adaylardan sadece biri üniversite öğrencisi ise ve diğer taraf da çalışmıyorsa, öğrenciliğine bağlı olarak, aynı geri ödeme şartlarıyla, yine beş yıl ayda 1.500 TL kredi.

Her iki taraf da işsiz ise, çalışmaya başlama durumuna göre, en fazla üç yıl süreyle ayda 1.500 TL ve bittikten iki yıl sonra başlamak üzere 10 yılda geri ödeme.

Bu krediyle evlenenlere verilecek belge ile beyaz eşya ve mobilya gibi pahalı ihtiyaçlarda büyük markaların projeye desteği sağlanarak, kendilerinin belirleyeceği ürünlerde ciddi indirimler ve uzun vadeli taksitler sağlama.

Faydalar

Bu uygulama evliliği geciktirmenin önüne geçilmesinde katkı sağlayacak.

Gençlerin aile ortamıyla tanışması sonucu, psikolojik durumları iyileşecek, sorumlulukları artacak ve topluma daha faydalı hale gelecekler. Kabiliyetlerini ve enerjilerini daha verimli ve başarılı olabilecekleri alanlarda kullanmalarına katkı sağlayacak.

Gençler arasında evlilik dışı ilişkileri ve ahlaki bozulmaları önlemede katkı sağlayacak. ‘Aile’ ortamını daha cazip hâle getirecek.

Nüfusa katkı sağlayarak, anne babaların çocuklarla daha genç yaşta tanışmasını sağlayacak. Böylece nesiller arası iletişimi kolaylaştıracak.

Ödenen paralar, anında ekonomiye dâhil edilmiş olacak.

Bunların yanında, gençleri üniversite öğrencisi olmaya teşvik etme gibi dolaylı faydaları da olabilecek.

Bu projenin istismarı basit tedbirlerle önlenebilir.

Ülkemizin, hedeflenen düzeylere gelebilmesi için toplumsal yapısı ve onun en önemli unsuru olan ‘aile’ korunmalı, bunun için ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Bizler aklımızın yettiği kadarını düşünüyor ve kendi hayatımızda uygulamaya çalışıyoruz. FetaGrubu”.

Evet, gençlerin dedikleri bunlar. Düşünmeye değer. Sanıyorum Konya’daki Mehir Vakfı da benzer konularda çalışıyor. Hadi bakalım.

Twitter.com@farukbeser
#evlilik
#teşvik
#aile
9 yıl önce
Evlilik teşvik edilmeli mi?
Haftanın ekonomik özeti ve beklentiler
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü