|
Cerablus-FETÖ hattı... Kale hareket etti

ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın uçağı, Riga'dan hareket ettikten sonra havada, danışmanlar ve diplomatlar iki Türkiye dosyası açtı. Masanın etrafında ABD'nin (operasyonel yetkisi pek olmasa da) ikinci adamına, Ankara'ya inildiğinde neler olacağını anlattılar.



Biden neden herkese sarılmak istedi?


İlk dosya Suriye. Türkiye'nin on gündür sürdürdüğü gizli bir operasyonun detaylarını verdiler: “Türk Ordusu Suriye'ye girdi ve Cerablus bölgesine doğru ilerliyor”.



Biden için açılan ikinci dosya, Türkiye-ABD ilişkilerinin en kritik konusu, FETÖ dosyasıydı. Bu konuda, hem FETÖ örgüt liderinin verilmeyeceği gerçeği unutulmayacak, hem de Türkiye'nin gönlünü alacak sıcak mesajlar ve görüntüler verilecekti. Biden, danışmanlara ve yazılanlara baktı, yarı şaşkınlık, yarı muzip bir şekilde tebessüm etti.



Türk ordusunun Suriye'ye girdiği haberi tüm dünyada yankılanırken, Biden'ın uçağı Ankara'ya indi. Biden kendisini karşılayan herkese sarılarak ve kollarından sarsarak sıcak mesajlar vermeye başladı.



Büyükelçi, vali yardımcısı, garnizon komutanı, kaymakam derken, polislere bile sarılacak kadar sıcak görüntüler verdi. Ancak kimse bu sıcaklığı hissetmedi ve FETÖ konusunda ne diyeceğini bekledi.



Meclis'te, darbede vurulan yerleri gezerken, Biden şaşkınlığını gizleyemedi ve Başkan İsmail Kahraman'a sarılmaya çalışırken,

“15 Temmuz, Türkiye'nin 11 Eylülü gibi. Keşke Gülen ABD'de olmasaydı”

deyiverdi. Ardından da Meclis ikinci katibine sarıldı.



Kale, sıkıştığı yerden harekete geçti


İşin gerçeği şuydu: Türkiye satranç tahtasında bir kale gibiydi. Rakip Şah ve Vezir, onu piyonlarıyla sıkıştırmıştı. Hatta (Truva) Atıyla kaleyi yıkmayı denedi. Başaramadı.


Sonunda Türkiye yeni bir hamleyle sıkıştığı yerden kurtuldu ve oyuna geri döndü. Kale önce (Truva) Atı ezdi, sonra piyonları yemek için Suriye'ye doğru hareket etti. ABD'nin de bunu durdurmak için eli pek güçlü değildi. O yüzden Biden, basın toplantısında Fırat'ın batısına geçen PYD için hemen geri çekilecek diyerek, piyonlarını yedirmek istemediğini gösterdi.



Türkiye sıkıştığı yerden kurtulan bir kale gibi, oyuna geri döndü ve böylece oyunun kaderi değişmeye başladı. Fırat'ın batısındaki operasyon sadece orada kalmayacaktır.



ABD politikası iflas etti


Rusya, İran, Türkiye, Suudi Arabistan Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda anlaşmışsa (ki deklare ettiler), bu, ABD'nin PYD'ye Suriye'nin kuzeyini kapsayan Kürt devleti kurdurma projesi iflas etmiş demektir. Bu durumda, Türkiye ile anlaşmaktan başka şansı kalmamıştır ABD'nin.


O zaman Fırat nehrinden Azez'e kadar olan bölge (Doğu-Batı hattı 93 km) ve Cerablus'tan-El Bab'a (Kuzey-Güney hattı 50 km) kadar olan bölge, PYD ve IŞİD'den temizlenecektir.

Bu da adı konulmamış bir güvenli bölge demektir.


Satranç tahtası, bu hamleyle birlikte çok radikal bir değişimin ilk işaretini verdi. Bir kere Türkiye, sahada/oyunda moral üstünlüğünü ele geçirmiş oldu. Bundan sonra bu moral üstünlüğü ile Kale'nin hamle başarısı artacaktır.



Bölgede büyük değişim olacak


Bu gelişmelerin, bölgedeki tüm dengeleri değiştirecek bir hamle olduğunu, Biden'dan sonra, Meclis'i ziyaret eden Barzani açıkladı: “Bölgede büyük değişimler olacak”.


Tarihi bir gün kuşkusuz. Türk Ordusu 1915 yılından bu yana ilk defa aleni olarak, tankları, uçakları, topları ve askeriyle Suriye topraklarına girdi. Bunun ülkede meydana getirdiği yüksek moral, şehitlerin ve sivil ölümlerin acısını biraz olsun hafifletti.



Ancak bunun kısıtlı bir hareket olduğunu zannetmeyin. Mazlumların sığındığı 'Kale' yeniden oyuna girdiyse, eli güçlüyse, ileriye yönelik hamlelerin devam edeceğini göreceğiz. Türkiye sıkışmış bir yay gibi, gerilmiş ve çözülmüş olarak güçlü bir hareket gösterecektir.

#FETÖ
#IŞİD
#Cerablus
#İran
#Türk Ordusu
8 yıl önce
Cerablus-FETÖ hattı... Kale hareket etti
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü
‘Korkuluk’…