|
Düğün salonunda darbeye direniş toplantısı

33 gün oldu.



Zaman ilerliyor.



Ama o uzun, meşum geceye dair anlatılacak daha çok hikaye var.



Bugün 15 Temmuz akşamına dair elimize yeni ulaşan bilgileri sizlerle paylaşacağız.



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın uçaklarının havada nasıl emniyete alındığını, darbe girişiminin hedefine ulaşmasını engelleyen çabaların neler olduğunu zaman geçtikçe, parçaları birleştirdikçe daha iyi anlıyoruz.



Allah'ın lütfu, milletin feraseti, Cumhurbaşkanının cesareti, bilgece tutumu ve o gece sorumluluk makamındaki kimi kritik isimlerin zamanla yarışarak aldıkları inisiyatifler…



Bu parçalardan hepsi tamam olup, biri eksik kalsaydı 16 Temmuz'da başka bir Türkiye'de yaşıyor olacaktık.



HAVA KUVVETLERİ KOMUTANININ KRİTİK MÜDAHALELERİ


Gelinen noktada o geceye dair henüz aydınlatılmamış, gri alanlar bulunsa da, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının darbe girişiminin içinde yer almadıklarını, destek vermediklerini söyleyebiliyoruz.



Bununla birlikte, ordunun tepesindeki komutanların derdest edildikleri için darbeyi püskürtecek bir girişimde bulunamadıklarını, inisiyatif kullanamadıklarını da biliyoruz.



Bunun bir tane istisnası var.



Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal.



Ünal, darbe kalkışmasının olduğu gece, diğer birçok üst düzey TSK mensubu gibi Korgeneral Mehmet Şanver'in kızının düğünü için İstanbul'a gitmişti.



Saat 19.06'da Ankara'dan, Genelkurmay Harekat Merkezi'nden uçuşların kesildiği, havadaki uçakların inmesi gerektiğini belirten talimat, Hava Kuvvetleri Komutanı'na rapor edildi.



(MİT'e ulaşan ihbar üzerine gelişen süreç)



Ancak raporda darbe teşebbüsünü ima eden herhangi bir ifade yoktu.



Abidin Paşa, neler olup bittiğini öğrenmek için Genelkurmay Başkanı ve İkinci Başkanı aradı.



Emir subayları iki komutanın toplantı halinde olduklarını, kendilerine dönüş yapacakları söyledi.



Ancak geri dönüş olmadı.



Bununla birlikte uçuşların durdurulması ile ilgili emir, Eskişehir'deki Hava Harekat Merkezi tarafından 19.26 itibariyle bütün birliklere iletildi.



SAAT 22.15: ANKARA'DAN UÇAKLARIN HAVALANDIĞI BİLGİSİ ULAŞIYOR


Saatler 22.15'i gösterdiğinde, getirilen yasaklamalara rağmen Ankara üzerinde uçuşların başladığı bilgisi, düğünün yapıldığı salona, Hava Kuvvetleri Komutanı'na ulaşıyor.



Abidin Ünal bunun üzerine, darbe girişiminin merkezi olan Akıncı Üssü'nün komutanını arayıp

“Ankara üzerinde uçan uçaklar sizin mi?”

diye soruyor.



“Evet”

yanıtını veren Üs komutanı,

“Buna mecburum, siz de ben de hayati tehlike içindeyiz”

deyip telefonu kapatıyor.



Hava Kuvvetleri Komutanı bunun bir darbe girişimi olduğunu fark eder etmez, sonuçları darbe girişiminin püskürtülmesine büyük katkı sağlayan bir karar alıyor.



Düğün salonunda bulunan 24 havacı generalle düğün salonunun bir köşesine çekilip 1,5 saat süren bir toplantı yapıyor.



Ünal, havacı generallere,

“Bu darbeye karışmak bir Divan'ı Harp suçudur”

dedikten sonra, herkese

“Emriniz altında olanları arayıp bu girişimi durdurun”

talimatı veriyor.



Darbecilerin gelip orada bulunanları derdest etmesine kadar geçen bu 1,5 saatte Hava Kuvvetleri Komutanı ve 24 havacı general, yoğun bir telefon trafiğiyle altlarını arayıp emirler veriyor.



CUMHURBAŞKANI'NIN UÇAĞI HEDEF OLMAKTAN NASIL KURTARILDI?


Bu bir buçuk saatlik toplantının, darbe kalkışmasının püskürtülmesine dönük ciddi katkıları oldu.



Bunun değerlendirmesini sonuçlara bakarak yapabiliriz.



Hava Kuvvetleri Komutanı ve darbeye karışmamış 24 havacı generalin o süre zarfında kullandıkları inisiyatifin şu sonuçları oldu:



-Darbenin bir numaralı hedefi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef almak için havalanmaya hazırlanan Dalaman Meydanı'ndaki suikastçı helikopterler harekete geçemedi.


-Erdoğan'ın uçağı havalandıktan sonra uçağın tanımlanmış hava resminin darbeciler tarafından kullanılması engellendi. Bu şekilde, Cumhurbaşkanı ve ailesini taşıyan uçağın izlenip takip edilmesi imkansız hale getirildi.


Yani, darbeciler bu sayede Erdoğan'ın uçağının havadaki konumunu tespit edemedi.


Tanımlanmış Hava Resmi dediğimiz şey, havadaki bütün uçakların aidiyeti, uçuş planı, rotası, irtifası ve tanıtım kodlarının belirlenmiş haline deniyor. Bu resim Eskişehir ve Diyarbakır'daki Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezleri tarafından üretilip Ankara'daki Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi dahil bütün kullanıcılara sunuluyor.



EFKAN ALA'NIN UÇAĞININ PEŞİNE DÜŞTÜLER


-Bunun benzeri, kalkışmanın başladığı saatlerde Erzurum'dan Ankara'ya gelmekte olan İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın uçağı için uygulandı. İçişleri Bakanı'nın uçakta olduğunu haber alan darbeciler, Ala'nın arkasından kendisini hedef almak üzere uçaklar kaldırdı. Bu uçaklar havada iken vazgeçirilerek geri döndürüldü.


-Darbeciler Denizli'den Ankara'ya nakliye uçaklarıyla bir tugay asker taşımak istemişlerdi. O bir buçuk saatlik toplantının sonuçlarından biri de, 7 adet büyük nakliye uçağıyla bu tugayın taşınmasının önüne geçilmesi oldu. Söz konusu 7 uçak, emir komuta altına alınarak Malatya'ya indirildi.


15 Temmuz akşamı olup bitenlerin bir darbe kalkışması olduğu fark edildiği anda Hava Kuvvetleri Komutanı'nın 24 havacı generalle zamana karşı yarışarak yaptığı bir buçuk saatlik toplantı, kalkışmanın başarısız kalmasına ciddi katkı sağladı.



O toplantı yapılmamış olsaydı, her şey çok farklı olacaktı.


#Darbe teşebbüsü
#MİT
#Efkan Ala
8 yıl önce
Düğün salonunda darbeye direniş toplantısı
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi