|
Rusya ve ABD’nin Suriye planı: 2 dünyadan büyüktür!
Son gelişmeler ışığında hem Rusya ve İran özelinde Doğu'yu hem de NATO, ABD ve Avrupa özelinde Batı'yı eleştiren herkesin yüzünün kızarması gerekiyor!

ABD ve Rusya, Türkiye'yi o kadar seviyor, o kadar seviyor ki, her ikisi de bizim sınırlarımızı korumak için neredeyse savaşacaklar.

Buyurun işte…

“NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, ittifakın, müttefiki Türkiye'yi korumaya hazır olduğunu belirterek, 'Türkiye'nin güvenlik güvencesinin yüzde 100 olduğunu' vurguladı.”

Bunu da buyurun…

“Devlet Başkanı Putin'in danışmanı Dmitriy Peskov, 'Rusya'nın devreye girmesiyle Suriye'nin Türkiye ile olan sınır bölgesi daha da güvenli hale geliyor. Dolayısıyla bizim çabalarımız Türkiye'nin iyiliğine...”

İnsan gözyaşlarını zor tutuyor.

ORTAKLAR

Eğer ilk satırlardaki latifeye kananlardansanız, dünyanın en güçlü iki ülkesinin “arasında ezilmeyi” hak edersiniz.

Günlük gelişmelere ve küçük haritaya çok odaklanıyoruz. Bunda medyanın geneli ve yerleşik dış politika yazarlarının kusuru çok. Daha bu Perşembe gecesi bir haber kanalındaki oturumda, “Rusya uzmanı” bir seri gazetecinin nasıl tel tel döküldüğünü gördüm. Ne olduğu hakkında en ufak fikirleri yoktu. “Rusya neden sınırlarımızı ihlal ediyor” sorusunu taca atmak için çırpınıp durdular. Sabah kendi gazetelerinde yazanların üzerine büyük bir harita açamadan eriyip gittiler. Bugün siz de o gazetelere ve köşe yazarlarına bir bakın. Kuraklığı göreceksiniz.

Oysa…

''Birlikte ve
ortak hareket ederek
dünyayı daha istikrarlı, daha güvenli bir yer hâline getireceğimizden eminim…''

“Geçmişte Hitler karşısında oluşturulan koalisyona benzer, terör karşıtı geniş bir
koalisyon kurmalıyız
.”

“İkinci Dünya Savaşı›ndan çıkarılan derslerin unutulmaması gerekli. Avrupa'da güvenli ve anlayışlı bir atmosferin oluşturulması için tüm ülkeler
birlikte
çalışmalı.”

Putin'in bu sözleri;
Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından ortaya çıkan “tek kutuplu dünya”nın, “çok kutuplu dünya” karşısında gerilediğini ve bu çıkar-bozumunun “iki kutuplu dünya”nın yeniden inşasıyla aşılabileceğinin işaretlerini taşıyor.. ABD de tam aynı yerdedir!

Hepsi bu.

RUSYA, TÜRK SINIRINI NEDEN İHLAL EDİYOR?

Büyük çatının altına girdikten sonra güncel meraklara yoğunlaşabiliriz. Bu tamam; Rusya'nın Suriye'deki varlığı artırması bölgedeki güç dengesini olağandışı biçimde değiştirdi. Türk sınırına yakın bölgeler de dahil “ülkenin tüm hava sahasında varım” dedi. Türkiye'nin sınırda ilan ettiği kararlılığı da rendelemek istedi. Esad muhaliflerinin bir hava saldırısına uğrama korkusu olmadan sınıra yakın yerlerde hareket etme ayrıcalığına da meydan okudu. Herkesin anladığı üzere Suriye'de artık sadece Suriye bulunmuyor. 'Herkesin' içinde sadece koalisyon ortakları veya Türkiye değil, örneğin İsrail de bulunuyor. İsrail-Rusya ilişkilerindeki açıklamalara bakıp, “ama araları iyi” denmesin. Rus generalleri Tel Aviv'de mi, değil mi? İsrail de en az bizim kadar “
dara(tı)lmış
” hissediyor.

ANKARA'NIN PLANI…

Artık ne olduğuna ilişkin bir fikrimiz var ise;
1.
Türkiye ile Rusya karşı karşıya gelmeyecek.
2.
Ankara tek başına Moskova'nın karşısına çıkmayacak.
3.
Gücü yetmeyeceği için değil, “oyuna uyacak” ve oyun ABD (NATO)-RUSYA arasında.
4.
Buradan bir hareket gelirse, işte o zaman Türkiye bunun içinde yer alacak. 5. Çünkü mesele Suriye değil.
Mesele, Rusya'nın bölgede yükselen profili ve buna Rusya'dan başka kimlerin ihtiyaç duyduğu!
ABD ne yaparsa ona bakılacak.
6
. Avrupa'nın tuttuğu saf, mülteci akınından sonra iyice keskinleşti ve ABD'ye de baskı yapar hale geldi. Obama'ya bu konuda güçlü uyarılar gittiğini zaten yazdık.
7.
Bu da ABD'nin Suriye'de hamle yapmasını tutan bir gelişmedir.
8.
Ruslar'ın Suriye'de Afganistan benzeri bataklığa saplanacağı senaryosu şu sıralar çok pek popüler. Bu akla yakın mı? Öyle ise, “Afganistan'dan ayrılmayalım, kalalım” diyen ABD'nin tutumunu nasıl açıklayacağız?
9.
Yoksa
Suriye'deki gelişmelere mi bağlayacağız
?
10.
Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Moskova'da ortak cami açılışına katılmasını büyük haritada doğru yere oturttuk mu? S.Arabistan, BAE, Mısır ve Ürdün'deki karşılığı nasıl oldu?

KÜRT KARTI!

11.
Suriye konusunda Ankara'nın iki yüksek önceliği mevcut; eğer Suriye'de siyasi bir çözüm masası kurulursa, Ankara burada mümkün olan en güçlü ve en yüksek koltuğa oturmanın yollarını arayacak/açacak,
12.
Hem Rusya'nın hem ABD'nin askerlerine dönüşmüş Suriye'deki Kürt mevcudiyetinin yeni bir hat ortaya çıkarmasına engel olmak.
13
. Rusya-Türkiye ilişkilerinde dramatik bir felaket senaryosu beklemeyin. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Devlet Başkanı Putin de bu ilişkiye büyük politik-ekonomik yatırım yaptılar.
14.
Rusya'nın, Türk iç politikası karıştığını hiç duydunuz mu? Peki Batı'nın?
15.
1 Kasım ertesinde Putin, tebrik etmek için “arkadaşını” arayacaktır.

Peki, bugün medyada en çok ne okuyacağız dersiniz?.. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Amerika'ya, “şöyle bir uğrayıp kaybolursan tabii başarılı olamazsın” diyerek zımnen samimiyetsizlikle suçladığı “eğit-donat”ın bitirilişini.

Ama asıl haberin, 'İncirlik'ten kalkan ABD savaş uçaklarının Rus uçakları ile karşılaşınca IŞİD'i bombalamayı bırakıp dönmesi' olduğunu artık biliyoruz.
#rusya
#ortadoğu
#suriye
#Dmitriy Peskov
8 yıl önce
Rusya ve ABD’nin Suriye planı: 2 dünyadan büyüktür!
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı