|
karar alma kudreti

askerlikte, siyasette, idarede, ekonomide velhasıl insan kütlelerini sevketmekte liderlik misyon ve fonksiyonunu ifa edebilen, yüklenebilen bir kişide bulunması gereken vasıflar nedir, dersek:



her şeyden evvel böyle bir insanın karar verme ve kararı icra etme yeteneğine sahib bulunması gerekir.. yani karar vermesini bilen biri, başka bir deyişle karar vermeye muktedir birisi ancak lider olabilir.



acaba, karar vermeye muktedir kişinin evsafı nedir, sahib olduğu meziyet ve özellikler nelerdir?



incelemeler ve gözlemler; karar verebilen ve kararını tatbik edebilen kişinin, dinamik ve hızlı düşündüğünü, çabuk muhakeme ettiğini, kıyaslamaları sür'atli gerçekleştirdiğini olayları çabuk analiz ettiğini göstermiştir.. düşüncesi, bulanık ve karışık değildir.. açık ve nettir.. fikrinde vuzuh vardır.



cesurdur.. karar verirken kararının getirebileceği rizikoları tereddütsüz göze alır.. uygulama esnasında zuhur eden riskleri bertaraf etmek için gereken seçenekleri her an gözönünde bulundurur ve ihzar eder.. hedefine ve kararına kilitli bulunması; cesaretinin ve icraatının kaynağını teşkil eder.. bu husus; güçlü kararların, güçlü istek ve güçlü iradelerden çıktığını gösterir..



karar adamının sezişi, sezgisi güçlüdür.. olması muhtemel vukuatı hisseder; duyuları ve içgüdüleri kuvvetlidir.



çoğu zaman adildir.. kararları adalete uygun ve haklı bulunduğu için sağlam temellere istinad eder.. asıl kuvvetini ve metanetini haklı olmaktan alır..



nefsine, yani kendi maddi ve manevi kuvvetlerine güvenir.. kararında direnmenin, ısrar etmenin temelinde bu güven vardır.



karar aldığı sahalarda ve konularda bilgisi ve tecrübesi vardır... en azından meselelerin mahiyetini ve ehemmiyetini bilmektedir.



bir başka ehemmiyetli nokta; karar adamının kararlarının ve icraatının altında insan sevgisi, yurt sevgisi, ilim sevgisi yani bir fazilet duygusu bir erdem inancı mevcuddur..



diyeceksiniz ki karar almakta ve icra etmekte, pek usta pek mahir olan nice diktatörler, nice eşkıya ve gangster nümuneleri gelip geçmiştir.. bu tiplerde hangi sevgiyi, hangi erdemi bulmak ihtimalimiz vardır?.. doğrudur, böyleleri de vardır.. kendi çıkarına, kendi şöhretine, kendi nüfuzuna, kendi ailesine, kararlarının ve faaliyetinin odağı olarak yapışmış nice sahte kahramanlar, nice aktörler de görmüşüzdür.. fakat millet ve tarih gerçek kahramanla, sahte kahramanı seçerken hiç yanılmamıştır.. yüzyıllar boyunca zuhur eden beşeri hadiseler göstermiştir ki; kendini aşan, kendini insanlığa, ebedi ezeli faziletlere, güzelliklere adamış sayısız insan, yüzlerce, binlerce gerçek insan gelip geçmiştir.. ve onların isimleri tarih sayfalarında ebediyyen yaşayacaktır.. fani dünyada, sadece nefsine ve içgüdülerine mahkum ve mağlub olan güç sahibleri ise nisyanın karanlığında kaybolmazlarsa eğer, beşer hafızasında siyah birer leke olarak anılıp duracaklardır.


#Askerlik
#Siyaset
#Ekonomi
7 yıl önce
karar alma kudreti
Var tartışmaları
Huzursuzluk
Önümüzü açacak öncü kuşaklar olmadan aslâ!
Yalnız çocuklar
İkiyüzlü dünyanın 200 günü