|
yazarlar birliği – ilesam kongresi

sevgili okuyucularım; 25.12.2014 akşamı türkiye yazarlar birliği’nin, üyeleri için tertiplediği yemekli sohbet toplantısı, türkistan aşevi’nde yapıldı..

ilesam’ın ikramlı genel kurul toplantısı da 27.12.2014 günü yusufpaşa’da icra edildi..

her iki toplantıya da davet edildiğimiz halde mazeretim sebebiyle icabet edememenin üzüntüsü içindeyim.. rahmetli arkadaşımız ve dostumuz ahmet kabaklı’nın yeğenlerinin mekânı olan türkistan aşevi’nde servet kabaklı biraderimizin ikramlarına birçok kereler muhatab olmuşuzdur.. o sebeple elaziz yemeklerinin lezzetini bilirim.. üstelik büyük san’atkâr esat kabaklı’nın anadolu kokan enfes türkülerini de dinleyerek... hâlâ programlarına devam ediyor sanıyorum.. milletimizin dertlerini, acılarını, sevinçlerini dile getiren o türküleri dinleyerek nasıl yanmışızdır, nasıl yaralanmışızdır.. halk şairleri ve halk türküleri kadar bizi temsil eden, bizi derinden yakalayan, bana neyi, başka hangi insan marifetini söyleyebilirsiniz ki.. o yemeğe gidememek; gönülleri, beyinleri, kelimelerle cilâlanmış kalem adamlarıyle bir kere daha görüşmekten, bir kere daha buluşmaktan mahrum kalmak anlamına gelmiyor mu..

haa! şimdi de ilesam genel kuruluna gelelim.. bu ilesam, biliyorsunuz, üyesi olan yazarların, gazetecilerin ve kitap müelliflerinin haklarını korumak için kanunla kurulmuş bir teşkilattır.. merkezi ankara’dadır.. istanbul’da da (istanbul şubesi) vardır..

cumartesi günkü toplantıda yönetim kuruluna cafer vayni, doç. süleyman doğan, recep aslan, selim çoraklı, sefa koyuncu, av. mehmet cangir, doç. mehmet ali eroğlu, bekir tuncer, mehmet erdoğan, doç. nermin özcan özer, dr. nebahat akgün çomak, şembem pişgin, ahmet yüter ve av. cihan tufan’ın seçildiği bildiriliyor.. denetim kuruluna da cengizhan orakçı, recep incecik, fatih sadırlı, osman eriş, uğur kiriş ve ahmet çiçek’in seçildiği anlaşılmıştır.. haysiyet divanına da prof. durali yılmaz, prof. cemal zehir, doç. abdülkadir emeksiz, av. baha oral, mustafa mümin şatıroğlu, ünal yıldırım, güzin osmancık, doç. ertuğrul aydın, servet yerli, ve ahmet çelik seçilmiştir..

*

aziz okuyucularım; son senelerde bu edebiyat, kültür ve fikir adamlarının kurduğu teşekküller bir hayli çoğalmıştır.. içlerinde çok çalışan da var.. ağır aksak faaliyet gösteren de var.. eski köklü kuruluşlar türk ocakları, yeşilay cemiyeti, birlik vakfı, safa vakfı, ensar vakfı, türkiye dil ve edebiyat derneği, yunus emre derneği, türkiye edebiyat vakfı, eskader, türk kültür araştırmaları vakfı, kubbealtı akademisi vakfı, fetih cemiyeti, yahya kemal enstitüsü ve bir hayli sayıya baliğ olan diğer kuruluşlar...

sonbahar, kış ve ilkbahar mevsimlerinde bu kültür kurumları çok çeşitli faaliyet içinde olup bir bereket ve zenginlik kaynağı olmaktadırlar.. halkımız ve gençliğimiz bunların hizmetleri sayesinde bilgi, edep ve usul bakımından kuvvet kazanıyor.. hepsine de teşekkür borçluyuz..

*

bir de eskiden mecmua dediğimiz şimdi de dergi adını verdiğimiz çoğu aylık, bir kısmı iki veya üç ayda bir çıkan, hâttâ haftada bir yayınlanan süreli yayın organları var.. edebiyat, kültür, teknik, meslek, bilgi ve kültür dergileri.. sayısı pek çoktur.. her bir sayısı bir kitap değerindedir.. önümüzdeki günlerde bunları isim isim dile getirmek, hizmetlerini belirtmek mümkün olursa elbette ki sevineceğiz..

bunların içinde anadoluda neşredilmekte olan ikisi var ki münderecatı, muhteviyatı ve ihlâsı bakımından gerçekten takdire şayan bir yayım faaliyeti göstermişlerdir.. istanbul’da ankara’da, izmir’de çıkan dergiler şu veya bu suretle bir kuvvet, bir potansiyel enerji imkânı buluyorlar..

birisi kayseri’de çıkan (berceste dergisi – yıllık abone bedeli 60 tl.. hesap numarası finans bank yeni sanayi şubesi kayseri şube kodu: 387 h.s.no: 407 070 23)

ikincisi adapazarı’nda çıkan (zafer dergisi – yıllık abone bedeli 60 tl.. garanti bankası serdivan şubesi tr76 0006 2001 2350 0006 6498 03)

bu iki dergiyi abone olmak suretiyle desteklemek bir kültür bir fikir ve gönül borcu olsa gerektir.. o sebeple bunların abone adreslerini yukarıya not ettim.. aziz okuyucularımdan okumaya vakit ayırabilenler, hattâ başka okuyanların okumasını temin etmek isteyenler bu dergilere abone olsunlar, abone bulsunlar.. tâ ki hak ve hizmet yerini bulsun.. anadolu da yer yer ışık ve alev parıldasın.. kayseri ve adapazarı hem bereketin hem de ilim ve irfanın kaynağı olan beldelerdir.. güzel dergilerin güçlü fikirlerin ve duyguların mekânı olmaya lâyıktırlar...

bir dergi belki küçük bir şeydir.. fakat yaptığı işler, yetiştirdiği gençler elbette ki küçük değildir...

#ahmet kabaklı
#ilesam
#yusufpaşa
9 yıl önce
yazarlar birliği – ilesam kongresi
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi