|
Biz işimizi mükemmel yaptık ama seyirci anlamadı!

Beyaz camın hızına yetişilemiyor, melodramların biri bitiyor diğeri başlıyor. İkinci bölümde günü saati değiştirilenler, dördüncü bölümde erken final yapanlar. Nedenlerini analiz etmek, gerçekle yüzleşmek yerine; oyuncusu, yapımcısı, senaristi ağız birliği etmişçesine bu reyting paneline bizim dizi fazla geldi yorumunu yapıyor. Eksikleri, anlatımın yetersiz tekdüze oluşu, tekrarın tekrarı olduğu görmezden geliniyor. Biz işimizi mükemmel yaptık ama seyirci anlamadı!

Analizleri ağırlıklı olarak hikayeyi senaryoyu baz alarak yaptığım için genelde Türkiye’de senarist olmak temalı itiraz mesajları alıyorum. Yapımcılara ve televizyon kanallarına proje beğendirmek nasıl bir şey haberiniz var mı? Elimizde imkan olsa biz de Lost gibi diziler yazmak isteriz gibi. Senarist kökenli bir televizyon yöneticisi tüm bu problemlere çözüm olur zannederdim. Hayalindeki projeleri gerçekleştirmek için kimseyi ikna etmek zorunda olmayacaktı çünkü. Show TV’den istifa ettiği haberi medya sitelerine yansıyan Melis Civelek tam bir hayal kırıklığı oldu bu açıdan.

Adını Feriha Koydum dizisinin senaristi olarak tanınan Melis Civelek; Güllerin Savaşı’nın iki senaristinden biriydi. Show’a yönetici olduktan sonra Güllerin Savaşı’nı bıraktı ama aylar sonra karbon kopyası aynı matematik üzerinden yol alan Asla Vazgeçmem’i yazmaya başladı. Damarlarında senarist kanı akıyor olmalı ki yazma işinden uzak kalamadı.

Ağustos ayından bu yana ekran vizesi verdiği dizilere bakıyorum, 90’lı yılların tekrarı gibi. Geçmişteki reytingi yüksek işleri kopyalarsak olur diye düşünmenin ürünü; Yılan Hikayesi’nin kopyası Ezra, Cennet Mahallesi’nin kopyası Roman Havası, Doktorların devamı Acil Servis, yılın en kötü dizileri arasında. Dramatik olmaya çalışırken depresif havasıyla seyirciyi bunaltan Acil Servis, ilk bölüm sonrası ekrandan çekildi. Oyuncu kadrosunda yenilik yapıldı, senaristi değişti, ismi Acil Aşk Aranıyor olarak değiştirildi. Hastane dizisi olmaktan vazgeçip hastaneyi çekim platosu olarak kullanma kararıyla romantik diziler kervanına eklemlendi. Melis Civelek’in dizi tercihleri içinde biraz üzerinde çalışılsa şansı en yüksek Ah Neriman’dı, dördüncü bölümde yayından kaldırılarak Perran Kutman’ı sektöre küstürdü. Kanal aylardır iki yapım, Yılanların Öcü ve Güldür Güldür Show ile ayakta durmaya çalışıyor. Beyaz Yalan ise Cumartesi günü ikinci bölümüyle ekranda tutunmaya çalışacak.

Pembe dizi ülkesi Brezilya’ya dizi sattık manşetlerinin atıldığı bir zaman diliminde ekrana gelen Beyaz Yalan; 1998 yapımı Meksika dizisi Sahte Dünyalar’ın uyarlaması. Pek çok karakterin yaşamını gerçek zamana yakın anlatan melodram türü yapımlardır pembe diziler. İlk olarak İtalya’da çıkmış sonrasında Fransa’da yayınlanmış zamanla tüm dünyaya yayılmış pembe diziler televizyonun ‘arkası yarın’ıdır.

Aşk, nefret, intikam temalarının işlendiği yerli dizilerin çoğunluğu pembe dizi formatındadır. İzdivaç programları da pembe dizi formatında ve kıvamında devam ediyor yoluna. Her gün aynı saatte aynı kişileri izlemenin adıdır pembe dizi. Hindistan’da bir adam eşinin sürekli pembe dizi izlemesine kızıp dört yıl boyunca kavga çıkarır. Adam kadın pembe dizi izlemesin diye kavga çıkarır kadın çözümü boşanmakta bulur. Gazete, haberi kadın çareyi boşanmakta buldu şeklinde veriyor.
Külkedisinin prensine kavuşma hikayesi Beyaz Yalan ise görüntüleri aynı dünyaları ve kaderleri farklı Melek ve Alara’nın kesişen hayat hikayesini merkeze alıyor. Zengin bir ailenin kızı olan Alara, anne babasını kaybettikten sonra hırçın kavgacı bir kız olmuştur. Başına buyruk yaşamasına müsaade etmeyen amcası ile savaş halindedir. Yengesi, kuzenleri, okul arkadaşları etrafı kötücül karakterlerle çevrilidir ki Alara’nın da kötülükte onlardan aşağı kalır yanı yoktur. Yoksul ve mağdur Melek ise gizlice gittiği gece kulübünde Alara’yla karıştırılıp fotoğrafları gazeteleri süsleyince Alara’nın pençesine düşen Külkedisi. Şantaja boyun eğer, Alara’nın yerine geçip okula gitmeyi onu mezun etmeyi ‘mecburen’ kabul eder. Çünkü ev alıp annesini yoksul hayattan kurtarmak istemektedir. Yalana gerekçe üreten dizilerden biri Beyaz Yalan.

Kısa süreli yer değiştirme, Alara’nın uçağının düşmesi, üzerinde Melek’in kimliğinin bulunmasıyla çıkmaza dönüşür. Komaya girenin Melek olduğu zannedildiği için gerçek Melek Alara’nın sahte hayatını yaşamaya devam etmek zorundadır. Bütün hikaye Alara ne zaman kendine gelecek, Melek Alara olduğu anlaşılmadan hayatına nasıl devam edecek, hayatının aşkı Demir ile ilişkisi nasıl gelişecek üzerine kurulu. Seyircinin ilk dakikadan konuya hakim olduğu her şeyi bilen anlatım tercih edildiği için karakterlerin hikaye içindeki hareketi ve oyun gücü büyük önem arz ediyor. İlk bölümde Alara’nın hem karakter olarak hem de rol olarak seyirciyi yoran bir performansı vardı. Sürenin uzunluğu da eklenince bir hayli zor oldu seyretmek. Uzun uzun seyirciyi baymak yerine, tadı damakta bırakan, şimdi ne olacak merakını uyandıran bir ilk bölüm olsaydı belki şansı olabilirdi!
#Adını Feriha Koydum
#televizyon
#dizi
9 yıl önce
Biz işimizi mükemmel yaptık ama seyirci anlamadı!
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti