|
Ne kadar kavga gürültü o kadar görüntü
Uzun bir zaman diliminde çekilen Bu Benim Tarzım/İşte Benim Stilim, montaj masasında kesilip biçilirken 'ne kadar kavga gürültü o kadar görüntü' formülü uygulanınca, fragmanlar dikkat çekmek adına tartışmalardan oluşturulunca, ben de uzun süre ekranda olmalıyım fragmanlarda yer almalıyım düşüncesini sabit fikir haline getiren yarışmacılar; agresifleşmeye, birbirinin açığını aramaya, kendimi savunuyorumsavunusu adı altında saldırıya geçmeye başlıyor.

İlk şampiyon Şencan kardeşler uzunca bir süre jüri ve rakipleri tarafından etliye sütlüye karışmamakla eleştirildi. Yurt dışında büyüyen ikizler, Türkçelerinin yetersiz kalmasından kaynaklansa da tartışmaların dışında kalmak özel tercihleriydi. Ama bir süre sonra baskılara dayanamayıp tartışma çemberinin içinde buldular kendilerini.

Ekran ya kahkaha ya gözyaşı vaat etmenizi bekler. Reality şovlar tabiatı itibariyle komik olmaya çok fırsat vermediği için ya gözyaşı ya kavgaya dönüşür iş. Şencan kardeşler tartışma mevzusunda başarılı değillerdi ama o grubun en çok gözyaşı döken yarışmacıları olarak dikkat çektiler. Kanal değiştirdikten sonra yapılan ikinci versiyonda yine başkaları tartıştı ama birincilik ipini ağladıkça güzelleşen babasına duyduğu özlemi her fırsatta dile getiren Zennube Emel göğüsledi.

Fragmanlarda fazlaca yer almanın, her gün kavga gürültü çıkarmanın birinci olmaya faydası olmadığını görmelerine rağmen, üçüncü grup yarışmacılar yine tartışmaların incisi olmak için çaba gösterdiler. Yarışma yarışma dolaşan, günün birinde şöhret, şöhret olmazsa kısa süreli de olsa popüler olmayı kafaya koyan kızların en büyük problemi, kavga tartışma haricinde kendilerini ifade edememeleri. Aldıkları eğitim kazandıkları okullar dikkate alındığında oldukça zeki oldukları anlaşılan ama zekalarından kaynaklanan enerjiyi nasıl kullanacaklarını bilemeyen 17-19 yaşındaki gençlerin gittikçe hırçınlaşan tavırları merkeze alındığında özellikle. Üçüncü gruptan 17 yaşındaki Sima ile ikinci gruptan 19 yaşındaki Nihal hayatın henüz başında olmalarına rağmen zekaları ve gözlem güçleri ile rakip ablalarına kök söktürdüler.

Gözyaşı kahkaha kavga üçlemesini bünyesinde barındıran, reyting makinesi görevini layıkıyla yerine getiren, unutulmayanlar deyince ilk akla gelen kişi Özlem Özden. Sosyal medyada yapılan 'bu yarışma olsa olsa Özlem'in hayal dünyasından ibaret olabilir' yorumunun ekmeğini de haftalarca bu yoruma gönderme yaparak yedi Öykü Serter. İkinci versiyonda bu görevi kısmen Nihal yerine getirse de duygularını ağlamak yerine agresifleşerek ifade ettiği için yeterli etkiyi yaratamadı. Üçüncü gruptan Sima, Özlem Özden'i aratmayan bir performans sergiledi. Kamera arkasında şahsına yapılan hakaretleri gerekçe göstererek çekimlere katılmadığında diskalifiye edildi.

Modern görüntülerine rağmen yarışmanın başladığı ilk günlerde evinden köyünden çıkmış gelmiş gibi görünen kızların, yarışmada geçirdikleri evrimden özellikle bahis açmak lazım. Modayı öğrenmek adı altında vücudunu tanımak; vücuduna göre giyinmek söylem ve baskılarının neticesi vücutlarını özgürce sergilemeye başlamaları ve açılıp saçıldıkça jüriden övgü almaları ibretlik bir gelişme. Ki en tipik örneği Maria idi. Muhafazakar bir ailede yetiştiği için yarışmanın ilk haftalarında dekolteden uzak duran, biraz dekolte giydiği zaman dahi boynu utançtan kızaran, uzunca bir süre pantolonlu kombinlerle yarışmada varlık gösteren, arkadaşlarını dekolte giyindikleri için eleştiren Maria, birkaç hafta içinde vücudunu tanıdı! Vücudunu tanımaya başladıktan sonra jüriden aldığı övgü dolu sözlerle giyim tarzını tamamen değiştirerek ayrıldı yarışmadan. Sen çok değiştin diyen sunucu Öykü Serter'e evet aynada kendimi bu şekilde görmekten zevk alıyorum ve kendimi bu şekilde göstermek istiyorum diye cevap verdi. Modanın, stil danışmanlarının, içinde bulunulan ortamın, kişiyi kısa zamanda nasıl değiştirdiğine dair iyi bir örnekti Maria. Ki jürinin gurur duyduğu bu değişimi katılan bütün kızlarda gözlemek mümkün. Programın ilk bölümlerinde utanıyordum zamanla o duyguyu üzerimden attım en sık duyulan itiraf!
#Şencan kardeşler
#moda
#medya
9 yıl önce
Ne kadar kavga gürültü o kadar görüntü
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…
Riyakâr Bey ile ‘Yamyam’ Biraderler