|
Dayak!

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel istifa etti: Obama’nın kabinesindeki tek Cumhuriyetçi idi. Suriye ve Irak’ta IŞİD’le savaşın öncülüğünü yapan Amerikan Hükümeti için bu istifayı “IŞİD Faturası” olarak da görebiliriz.

ABD’nin Ortadoğu’daki işleri ters gitmeye devam ediyor.

Kayıkçı kavgası yaptıkları Şam Rejimi’ne şimdiye kadar verdikleri örtülü destek, bölgede başlarına gün geçtikçe daha fazla iş açıyor!

ABD’nin eski Suriye Büyükelçisi Robert Ford “Suriye’de IŞİD hedeflerini vurarak doğrudan Esad rejimine yardım ettik.

Aslına bakarsanız, biz Beşar Esad’ın Hava Kuvvetleri işlevini gördük!” diyerek bu desteği son döneme ait bir örnekle itiraf etmiş oldu.

Batı Kulübü, Türkiye’nin Beşar’ın gitmesi konusundaki kararlılığını görüyor. Suriye’de Ankara’nın daha önce işaret ettiği noktaya gelindiği malum...

Ankara da, bu durumu her fırsatta Batı Koalisyonu’nun yüzüne vuruyor.

ABD’nin, bölgede jandarmalığını sürdürdüğü ya da “ipi germeye devam ettiği müddetçe” daha fazla dayak yiyeceği anlaşılıyor!

Bir yandan da “IŞİD’le Mücadele”de ateş her geçen gün bacalarını sarıyor! Obama’nın ‘IŞİD Temsilcisi’ emekli general John Allen’ın “IŞİD artık kolay hedef” demesinin bir hükmü yok. Böyle laflar, sadece göz boyamaya yarıyor...

Şu Chuck Hagel, Obama yönetimini IŞİD’in ne olduğunu anlamamakla suçluyordu, değil mi?

IŞİD için “Daha önce hiç görmediğimiz türden bir örgüt, bir ordu” diyordu!

“Bin Ladin’i Yakalama” timinin (1996-1999) başkanı olarak bilinen eski CIA ajanı Michael Scheuer’in “ABD, IŞİD’e karşı savaşmamalı, sonuçta muhakkak kaybedecek!” yollu sözlerini tam da burada hatırlayalım...

Scheuer, “ABD’nin IŞİD’le savaşırken vereceği zayiatın Irak ve Afganistan’daki asker kayıplarından çok daha fazla olacağını” söylüyor!

é

Her geçen gün, dünyanın dört bir yanında IŞİD’e binlerce kişi katılıyor!

Mesela, İngiltere’de İşçi Partisi’nin Müslüman üyesi Halid Mahmud, “IŞİD’e katılan İngiliz vatandaşı sayısının 2000’i bulduğunu” açıkladı! Beyan ettiği, resmi makamların verdiği sayının dört katıdır.

Vaktiyle Batılı istihbarat teşkilatlarının inşa ettiği IŞİD gün geldi ters tepti...

Namlusunu, Terörün Mühendisi ABD ile onun Irak ve Suriye’deki işbirlikçilerine çevirdi!

-Irak’taki “Bumerang Etkisi” bu defa da IŞİD’le sürüyor.

é

Geçen Eylül ayında Ankara’ya peş peşe Chuck Hagel ile John Kerry gelmişti. Son olarak ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Ankara’yı ziyaret etti...

Hepsi telaşlı geldiler...

-Bir anlamda “Yandım anam!” ziyaretleri yaptılar!

Sonuç?

-Elleri boş döndüler!

é

Sam Amca’larının yaşadığı devasa sıkıntının...

İçerideki “Uzaktan Kumandalı Medya”da yer bulmuyor olması, arka planda cereyan eden olayları yani “gözden ırakta yaşanan gerçeği” değiştirmez.

ABD, Irak ve Suriye’de öylesine ciddi bir sıkıntı yaşıyor ki, Eylül’den itibaren peş peşe üç ziyaretin asıl sebebi budur...

-Ankara’nın “ocağına” düştüler:

Dertlerine çare arıyorlar da, ‘yola gelmedikleri müddetçe’ çare bulmaları mümkün görünmüyor!

DEMEK Kİ NEYMİŞ?

Chuck Hagel, Savunma Bakanlığı’ndan istifa etmeden çok kısa bir süre evvel aynen şöyle konuştu:

-Dünya, şu an hiç olmadığı kadar tehlikeli! Gözlerimizin önünde yeni bir dünya düzeninin belirlendiğini görüyoruz. Bu durumun tam ortasında yer alıyoruz. Bunun gibi bir olayı daha önce hiç görmedik. (21 Kasım 2014)

Hagel’ın fena halde yakındığı “Yeni Dünya Düzeni” mi?

Bir nevi alarm çalarken söylediği üzere “ABD’nin belirleyici olmadığı” dahası “Eyvah, geliyor!” diye feveran ettiği, Batı Dünyası için “acayip tehlikeli” bir yeni düzen!

Yani?

-Öyle böyle değil, ABD’nin yaşadığı sıkıntı çok büyük!

#ABD
#Savunma
#Chuck Hagel
9 yıl önce
Dayak!
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset