|
Mûsikî hikmet ehlinin işiyse ortalıkta “müzisyen” diye dolaşanlar kim ?
Geçen haftaki yazımızda mûsikînin, hikmet ehline ait bir sanat olduğundan bahsetmiş ve özellikle İhvân-ı Safâ topluluğunun bu konudaki görüşlerini aktarmıştık. İhvân-ı Safâ, bütün sanatların, hukemânın hikmetiyle ortaya çıktığını ve insanların, mûsikî de dâhil olmak üzere bütün sanatları hikmet ehlinden öğrendiğini ifade etmekteydi. Özellikle İslâm düşünce dünyasında mûsikîye yüklenen mânâ oldukça derindir. Nâçizâne görüşüm de, mûsikînin hikmetten bir cüz olduğu şeklindedir. “Câmiu'l-Elhân” ve “Makâsıdu'l-Elhân” gibi kitapların müellifi Hâfız Hâce Abdülkâdir Merâgî de mûsikînin güzel ahlâk sahibi ve faziletli kimselerin işi olduğunu “Makâsıdu'l-Elhân” adlı eserinde ifade etmektedir.

İhvân-ı Safâ ve Merâgî'nin söylediklerini önümüze koyup ve bunları bir “müzisyen kriteri” olarak kabul edecek olursak, bugün mûsikî ile iştigâl edenlerin durumunu daha iyi anlayabiliriz. Çünkü hikmet ehli olmak, herkesin harcı değildir ve hikmetten nasiplenmek, ancak Allah'ın murâd etmesiyle olur. Hikmeti sevmek ise başka bir şey olsa gerektir. Pythagoras'ın dediği gibi, insan ancak bilgeliği ve hikmeti sevebilir. Hikmet ehlinin yolu, başka bir yoldur. Hikmet ehlinin hayatında dünya, pek önemli değildir. Hikmet ehlinin gıybetle, dedikoduyla, yalan dolanla, entrikayla işi olamaz. Para, hikmet ehli için önemsiz bir metadır. Hikmet ehlinin hayatının merkezinde Allah vardır, Kur'an-ı Kerim vardır, amaçları sadece Allah'ın rızâsını kazanabilmektir. Mûsikî, hikmet ehlinin işiyse, sazını çok iyi çalsa, sesini çok iyi kullansa bile, kendisinde mûsikî kabiliyeti olduğunu vehmedip bunu meslek edinen ve piyasanın her türlü kirine pasına bulaşıp para kazananların yaptığı işe ne demeli ?

Bugün mûsikîyi meslek edinenlerin ve bu meslekten geçimini temin edenlerin bu iş ile iştigal şekilleri, sosyal ilişkileri, meslektaşlık ilişkileri için maalesef iyi şeyler söylemek mümkün değildir. Öyle ki, eğer biraz mûsikî isti'dâdınız varsa, bu müzikçiler sayesinde mûsikî sanatından soğuyabilirsiniz. Günümüz müzikçilerinin hemen hemen tamamının hayatının merkezinde Allah yoktur. Eğer olsaydı, hayatlarında gıybet olmazdı… seviyesiz rekabet olmazdı… yalan söylemek olmazdı… entrika olmazdı… alavere dalavere olmazdı… iki kuruş para kazanmak için meslekdaşının ayağını çelmelemek, onu engellemek, onun dedikodusunu yapmak olmazdı… kendisine (devlet kurumlarında veya özel sektörde) bir masa, mevki ve makam kapabilmek için entrika çevirmek, televizyon kanallarında görünür olup büyük paralar kazanmak için birilerinin gölgesine sığınmak olmazdı. Günümüz müzikçilerine bir bakalım, birkaç tanesi dışında gerçekten müzisyen, gerçekten sanatkâr ve ilm-i şerîf-i mûsikînin hakkını verebilen kaç kişi var ? Para ve isim yüceltmek, her taşın altından çıkmak, birilerinin desteği ile biryerlere gelmek, entrikalar çevirmek, müzik sanatını kendisi için bir pazar ve ticarete dönüştürmek, açgözlülük ve doyumsuzluk, bugün kendini müzisyen zannedenlerin maalesef genel tavrı ve maalesef bu tavırlarıyla önemli yerlere gelebiliyorlar. Bu kimselerin müzisyen olmaktan uzak olduğunu yakinen müşâhede ettiğimi belirtmeliyim. Bu kimseler sadece şarkı söyleyen, ilâhî okuyan, enstruman çalan, kendini pazarlayabilmek derdinde olan kimseler ve ne gerçek müzisyenlikle, ne de gerçek sanatçılıkla uzaktan yakından ilgileri yok. Hatta bazılarında ne saz ne de ses var, ama kendilerini bir şekilde kendi organize ettikleri işlerin içine dâhil edebiliyorlar, çünkü hayatları böyle geçmiş, başkalarına tutunarak bir yerlere gelebilmişler. Öyle anlaşılıyor ki bugün müzikle ilgilenenler, işe sadece para kazanma vasıtası olarak bakıyorlar, çünkü müzik gibi yüksek bir sanat ve ilim, bu kişileri erdemli hâle getirememiş. Mûsikî eğer hikmet ehlinin işiyse ve bugünün “müzikçi”lerinde hikmetten eser yoksa ve bu müzikçiler maalesef yukarıda saydığım vasıflara sahipse, mûsikî sanatı onu haketmeyen, kendilerinde kabiliyet olduğunu vehmeden yanlış insanların elinde demektir.
#Mûsikî
#müzisyen
#İhvân-ı Safâ
9 yıl önce
Mûsikî hikmet ehlinin işiyse ortalıkta “müzisyen” diye dolaşanlar kim ?
HDP/PKK çizgisi neyin peşinde
Sosyal medya özgürlükçü mü demiştiniz?
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm