|
Gençlerin son kuruşu iPhone"a

Küresel sistem sonunda yeryüzünün en kıymetli ve en verimli canlı varlığını tüketici yaptı ya artık kimse kendini güvende hissetmesin; herkes bu sistemin cazibedar çarklarında öğütülmeye müsait.

İş dünyası insanoğlunun genetik kodlarını çözmüş.

İstek ve ihtiyaçların son 10 yılda nasıl farklılaştığını Amerikalı perakendeci Mike Gatti, iki cümleyle özetliyor: “Amerika''da 1929''daki Büyük Buhran''da kahve kuyrukları vardı. Şimdiki krizde ise iPhone ve Apple kuyrukları var. Ama gençler ceplerindeki son kuruşu iPhone''a verebiliyor. Bu mağazalarda bambaşka alemlere girebiliyorlar.”

*

Türkiye''de küresel sisteme ayak uydurdu.

Bugün internetten alışveriş yapan kişi sayısı 4-6 milyon kişi arasında.

Markafoni Kurucu Ortağı Tolga Tatari''ye göre, Türkiye''de 2013''te 44 milyon internet kullanıcı olacak ve 22 milyon kişi internetten para harcamaya başlayacak.

Perakende sektörünün 10 yıllık sürede cirosu 40 milyar dolardan 163 milyar dolara çıktı.

Bu süre içinde sektör örgütlenmeyi de öğrendi.

Görsel mağazacılık önem kazandı.

Sektördeki eğitimli insan kaynağı da yüzde 26''lardan yüzde 83''e yükseldi.

Özgüveni artan Türk şirketleri yurtdışına korkmadan açılıp, oralarda perakende devleriyle rahatlıkla rekabet edebiliyorlar.

*

Damat-Tween markasının sahibi Orka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu Türk markalarının yurtdışında dikkate alınmaya başlandığını söylüyor ancak şuna da dikkat çekiyor: “Yine de çok çalışmak gerek. Bizi seçmeleri için kendimizi geliştirmek zorundayız.”

Colin''s sahibi Eroğlu Holding''in Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Eroğlu; “1998 yılında herkes Rusya''dan kaçarken biz Rusya''ya para kazanmak için değil kalmak için gittik ve kaldık. 5 yılda 50 ülkede 1.500 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz.” Diyor.

Markanın imajına ne kadar önem verilmesi gerektiğini YKM Yönetim Kurulu Üyesi Nuşin Oral''ın sözlerinden öğreniyoruz; “YKM gibi bir markanın ''pardon'' deme şansı yok.” diyor.

YKM Kasım ayında Erbil''de açılacak alışveriş merkeziyle yurtdışına adım atacak. Suriye ve Bulgaristan''da da çalışmalarını artırmış.

İlk yurtdışı mağazasını Kazakistan''da açacak olan Mudo''nun Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Taviloğlu, sadece Arap ülkeleri değil, Yunanistan ve Bulgaristan''dan da yoğun talep aldıklarını söylüyor.

*

Önünü görememekten şikayet eden işadamları, “Son 10 yıldır büyüyoruz. Önümüzdeki 10 yıl sonunda en az yüzde 100 daha büyümüş olacağız. Bu büyümenin lokomotifi iç talep olacak.” Diyen TÜSİAD''ın eski dönem Başkanlarından Erkut Yücaoğlu''nun gelecekle ilgili bu öngörülerini dikkate alsın.

*

En büyük yapısal sorunumuz olan istihdama katılım yüzdesini artırırsak Türkiye''nin önü açık.

İşgücüne katılabilecek durumdaki 50 milyonluk nüfus potansiyelini işsiz bırakırsak, dünyanın en sorunlu ve en çok dış müdahalelere açık ülkesi olarak kalmaya devam edeceğiz.

Tartıştığımız konular da hiç değişmeyecek.

Dünya, iklim değişikliğinin getirdiği küresel tehlikeye nasıl önlem alacağını düşünürken, biz üniversitelerde başörtülü eğitime izin verirsek, başörtü, ilkokula kadar iner endişesi ile yaşayacağız.

Dünya, uzayın derinliklerinde hayat ararken de biz kamusal alana kimler girer kimler giremez konusunu tartışacağız.

Kendisini idare edemeyen başkasının emri altına girmeye mahkumdur. Victor Hugo
14 yıl önce
Gençlerin son kuruşu iPhone"a
Masa üssünden
İsmailağa buluşması: Sahi nedir bu Halidilik meselesi?
İyi Ki Varsınız
Bir Başka Mesele: Neden cinsiyet değiştiriyorlar?
Birliğe çağrı