|

Amasra'nın gözü Fransa ve ABD'de

Demiryollar, Limanlar ve Havameydanları Genel Müdürlüğünce hazırlanan yolcu rıhtımı projesi bir an önce hayata geçirilece. Amasra Belediye Başkanı Ali Yıldırım özellikle Fransa ve ABD'den büyük yolcu gemileriyle şehre turist getirmeyi planladıklarını belirtiyor

Aa
00:00 - 26/03/2007 Pazartesi
Güncelleme: 18:08 - 26/03/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Amasra'nın gözü Fransa ve ABD'de
Amasra'nın gözü Fransa ve ABD'de

Erdinç Aksoy - Demiryollar, Limanlar ve Havameydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğünce hazırlanan yolcu rıhtımı projesinin hayata geçirilerek, özellikle Fransa ve ABD'den büyük yolcu gemileriyle Bartın'ın Amasra ilçesine turist getirilmesi hedefleniyor. Koyları, tertemiz kumu, az dalgalı suları ve doğayla bütünleşen güzellikleriyle Amasra, güneş, kum ve deniz üçlüsüne kültürü de ekleyen Karadeniz'in önemli turistik alanları arasında yer alıyor. Özellikle hafta sonları nüfusunun 4 katı turist ağırlayan ilçede, yeşilin zümrüt gibi örttüğü doğal güzelliklerin yanı sıra 4 bin yıllık tarihi mirası yansıtan eserler, bölge turizminin ilgi çekici unsurlarını oluşturuyor. Yaklaşık 1,5 kilometre uzunluğundaki Amasra Plajı ile tarihi kale ve üzerindeki armalar, kilise, Bedesten ve mağarası ilçedeki antik kentin gün ışığına çıkan yüzünü gösterirken, Gaius Julius Aguilla tarafından MS 41-54 yıllarında Roma yol ağının parçası olarak imparator anısına yaptırılan Kuşkayası Yol Anıtı da yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Edinilen bilgiye göre, antik kent konumundaki ilçede turizm çeşitliliğinin sağlanması amacıyla Belediye Başkanlığının müracaatı doğrultusunda DLH'nın projelendirdiği yolcu rıhtımının hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor. Turizm acentelerinin talebi doğrultusunda gerçekleştirilen girişimler sonucu Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu ve imarla ilgili izinlerinin alınmasından sonra liman mevkisine yapılacak rıhtımın 6 ay içinde tamamlanarak yılda en az 20 yolcu gemisinin gelmesi amaçlanıyor.

YABANCI TURİST DENİZDEN GELECEK

Amasra Belediye Başkanı Ali Yıldırım, yaptığı açıklamada, ilçelerinin doğa güzelliklerinin ve tarihi mirasının yanı sıra mutfak kültürüyle de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini söyledi. Karadeniz'in mavi turlardan yararlanabilecek en önemli merkezi olmayı hedeflediklerini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu: "Yaklaşık 155 metre uzunluğunda olacak rıhtım, turizm açısından önemli girdi sağlayacaktır. İmarla ilgili izinlerin ardından 6 ayda tamamlanması planlanan rıhtım sayesinde acenteler Fransa ve ABD gibi ülkelerden yılda en az 20 civarında gemiyi ilçeye getirecektir. Bu konudaki gerekli görüşmeler tamamlandı. Denizden gelen turistler, gezdikleri bölgelere önemli maddi katkılar sağlıyorlar.

Bizde bundan yeterli payı alabilecek turizm potansiyeline sahibiz. "

YAT YANAŞMA RIHTIMI HEDEFİ

Yıldırım, yolcu rıhtımının yanı sıra yat yanaşma rıhtımı oluşturmayı da hedeflediklerini belirterek, şunları kaydetti:"Burada yat turizmi çok önemli. Ankara'nın denizi olmayı amaçlıyoruz. Çünkü, yat sahipleri genellikle İstanbul'daki rıhtımları kullanıyorlar. Amacımız, limanımızda elektrik, su ve kanalizasyon altyapılarını hazırlayarak yat rıhtımı oluşturmak. Ankara'ya 2,5 saat uzaklıktaki ilçemiz, böylece bu şehirdeki yat sahiplerinin tercihi konumuna gelecektir. Yolcu rıhtımlarıyla birlikte düşünüldüğünde denizden çok sayıda turist ilçemize akın edecek. Projelerimizin hayata geçirilmesi ülke turizmi açısından da önem arz etmektedir. "


17 yıl önce