|

Bodrum'a 'yat korunağı'

Muğla'nın Bodrum ilçesinde analimanı rahatlatmak ve denizcilik sektörünün ileriye dönük ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla "Yat korunağı" yapılacak. Yat korunağında beton yüzer iskele ve bunu kötü hava şartlarından koruyan dalgakıran sistemi kurulacak.

00:00 - 24/07/2007 Salı
Güncelleme: 18:25 - 24/07/2007 Salı
Yeni Şafak
Bodrum'a 'yat korunağı'
Bodrum'a 'yat korunağı'

Muğla'nın Bodrum ilçesinde analimanı rahatlatmak ve denizcilik sektörünün ileriye dönük ihtiyaçlarınıkarşılamak amacıyla "Yat korunağı" yapılacağı bildirildi. Bodrum Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Bodrum AŞ de görevliİnşaat Mühendisi Ümit İren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bodrum'unGümbet Koyu'na yapılacak yat korunağına kış aylarında 150, yaz aylarındaise yaklaşık 200 yatın bağlanabileceğini söyledi. Projeyle ilgiliçalışmalarının devam ettiğini belirten İren, "Yat korunağında betonyüzer iskele ve bunu kötü hava şartlarından koruyan dalga kıran sistemikurulacak. Dalgakıran beton yüzer bloklardan oluşacak. Yat korunağı,Bodrum içindeki ana limanı rahatlatmak ve denizcilik sektörünün ileriyedönük ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılacak" dedi.


ODTÜ'DE TESTLER YAPILIYOR

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kıyı Mühendisliği laboratuvarında"Gümbet Yat Korunağı Projesi"nin hidrodinamik testlerinin veanalizlerinin yapıldığını söyleyen İren, "Yat korunağının modeliüzerinde yapılan bu testlerle, korunak hakkında uygun verilere ulaşmamızsağlanacak" diye konuştu.

İren, ayrıca, yat korunağının faaliyete geçmesiyle birlikte, Gümbet'tekış sezonunun daha hareketli geçeceğini ve esnafa katkı sağlayacağınıkaydetti.


DALGAKIRAN BLOKLAR KONULACAK

Bodrum Belediyesi Liman İşletme Müdürü İbrahim Arkula da yatkorunağında, Bodrum Belediyesi tesislerinde üretilen 15 metre boyunda, 3metre genişliğinde ve 1 metre 30 santimetre yüksekliğinde beton yüzeriskelelerin, birbirine bağlanarak iskele şeklinde kullanılacağınısöyledi.

Arkula, "Dalgakıran olarak kullanılacak olan bloklar ise daha farklıboyutlarda olacak. Bu blokların, 90 ton ağırlığında ve denizseviyesinden 1 metre yükseklikte olması planlanıyor. Önümüzdeki günlerdeODTÜ laboratuvarında yapılan model çalışmaları sonucunda dalgakıranbloklar Bodrum'da üretilecek" diye konuştu.


DALGAKIRAN TESTLERİ YAPILACAK

ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner de yaptığı açıklamada,yat korunağı yapılması amacıyla ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü DenizMühendisliği Araştırma Merkezi'nde dalgakıran modelleri üzerindeçalışmalar yapıldığını belirtti. Projenin Prof. Dr. Ayşen Ergin tarafından yürütüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Yalçıner, "Proje ekibinde öğretim üyesi, Dr. Işıkhan Güler ilearaştırma görevlileri Cüneyt Baykal, Mustafa Esen, Gülizar Özyurt, GökçeFışkın, Hülya Karakuş, Ceren Özer de yer alıyor" dedi. Yat korunağı içindeki çalkantı yüksekliklerini ölçmek ve tasarlanan yatkorunağı planının performansını görmek amacıyla üç boyutlu modeltestleri yapılacağını söyleyen Doç. Dr. Yalçıner, şunları kaydetti:"Rüzgar ve dalga iklimi çalışması yapılacak, dalga iklimi verilerinegöre yüzer dalgakıran ve yüzer iskelelerin boyut, yerleşim ve konumlarıtasarlanacak. Dalga dönüşümleri ve liman içi çalkantıları değişik dalgaperiyotlarına, dalga iklimi verilerine ve belirlenen dalga periyotlarınagöre deneyler yapılacak. "Bu deneylerde dalgaların dalgakırana dik gelmesi durumlarınıninceleneceğini, dalgakıran öncesi ve sonrası dalga yükseklikdeğişimlerinin çeşitli dalga periyotları ve yükseklikleri içindeneneceğini belirten Doç. Dr. Yalçıner, "Böylece yüzer dalgakıran ünitelerinin dalga etkisini sönümleme performansları ve bunu yaparkenoluşacak salınımlar da gözlenecektir" diye konuştu.

17 yıl önce