|

KOP idaresi kurulmalı

Konya ovasının su ihtiyacını karşılayabilecek sistemin Konya Ovası Projesi ile mümkün olacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, "KOP projesi GAP'tan daha önemlidir. KOP İdaresi Başkanlığı kurulması teklifimizi yineliyoruz" dedi.

Lokman Koyuncuoğlu
00:00 - 15/01/2008 الثلاثاء
Güncelleme: 18:58 - 15/01/2008 الثلاثاء
Yeni Şafak
KOP idaresi kurulmalı
KOP idaresi kurulmalı

Konya Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda kuraklık ve Konya'nın su durumu konuşuldu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, kuraklıkla ilgili çalışmaların artık sözle değil icraatla yapılması gerektiğini belirtti. Akyürek, Türkiye'de ilk defa uygulamaya konulan bir proje ile son bir yıl içerisinde yüzde 10 tasarruf sağladıklarını belirtti. Akyürek, "Ne kadar su getirirseniz getirin. Ne kadar çok kaynak bulursanız bulun. Doğru bir su tasarruf politikası olmadığı sürece, kalıcı bir çözüm bulunmuş olmaz. Daha fazla kaynak bulunması ve suyun getirilmesi daha pahalı olur. Ayrıca kaynaklar sınırsız değil. Tasarruf kapsamında yerel yönetimlerin ciddi adım atması gerekmektedir. Belediye sınırları içresinde su yönetiminin belediyelere devredilmesini veya yetkilerin açık bir şekilde belirlenmesini talep ediyoruz. Konya'da şehir merkezinden ziyade tarım alanlarında ciddi su kaybı yaşanmaktadır. Bunun önüne ancak planlı ve programlı çalışmayla geçmek mümkün. KOP projesi GAP'tan daha önemlidir. Çünkü KOP sınırları içerisinde kalan tarım alanlarının tamamı sulanabilir durumdadır. Konya'da toprak sulandığında olumlu sonuç alınmaktadır. KOP İdaresi Başkanlığı kurulması teklifimizi yineliyoruz" dedi.



"TOPLANTILAR DEVAM EDECEK"

Başkan Akyürek, Konya'nın okullar ve camilere verilen su dikkate alındığında su kaybının yüzde 20-25 civarında olduğunu açıkladı. Başkan Akyürek son olarak Tuz Gölü Arıtma Tesislerinin yapımında son aşamaya gelindiğini, yüzde 80'inin tamamlandığını ve 2008 sonunda açılışının yapılacağını dile getirdi. TBMM Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Öztürk de, TBMM'ye sunulan 12 araştırma önergesinin birleştirilerek bir komisyon kurulduğunu ifade etti. Ankara dışında ilk toplantısını Konya'da gerçekleştirdiğini belirten Başkan Öztürk: "Konya su sıkıntısı ve kuraklık bakımından ciddi problemler yaşıyor. Tarımda vahşi sulamanın önüne geçilmesi, sanayide ve konutlarda suyun doğru kullanılması için çalışma yapıyoruz. Ülkemizde, özellikle bazı Büyükşehirlerde 100 litre suyun 60 litresi daha şebekede yok oluyor. Su kaybını en aza indirmek ve suyu tasarruflu kullanmak üzere toplantılarımıza Uşak ve Kütahya'da devam edeceğiz" diye konuştu. Konya Valisi Osman Aydın ise, kent merkezinde ruhsatlı 30 bin kuyunun tespit edildiğini, ruhsatsız kuyunun ne kadar olduğunun bilinmediğini söyledi. 20 yılda yeraltı su seviyesinin 22 metreye indiğine dikkat çeken Vali Osman Aydın, "Konya Ovası'nın kapalı bir havza üzerinde olması, iklim değişiklikleri ve küresel ısınmanın beraberinde getirdiği sorunlar ile büyük ölçüde etkilenmesine sebep olmaktadır" dedi. Komisyon üyelerinin de söz aldığı brifingde konuşan AKP Konya Milletvekili Özkan Öksüz, Beyşehir Gölü'nün sazlık ve pisliklerle kaplı olduğunu belirterek, "Beyşehir Gölümüz sit alanı içerisinde olduğu için, giremiyoruz ve temizleme yapamıyoruz" dedi. DSİ 4'ncü Bölge Müdürü Hacı Haksal da, komisyon üyelerine Konya ve çevresindeki kuraklık ve su kullanımı ile ilgili bilgi verdi. Komisyon çalışmalarını Beyşehir Gölü ve çevresinde incelemelerde bulunarak sürdürecek.



٪d سنوات قبل