İkinci turda cumhurbaşkanı nasıl seçilecek?

2023 Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına ilişkin son kararı YSK verdi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılan Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan 2023 seçimlerinde geçerli oyların salt çoğunluğunun sağlanmaması nedeniyle seçim ikinci tura kaldı. Böylelikle 28 Mayıs’ta vatandaşlar bir kez daha sandık başına gidecek. 2023 cumhurbaşkanı seçimi içi bu kez Erdoğan ve Kılıçdaroğlu yarışacak. İkinci tur seçiminde bu kez salt çoğunluk aranacak. İkinci tur 47 bin 523 seçmen ilk kez oy kullanacak. Peki ikinci turda cumhurbaşkanı nasıl seçilecek, seçimi kazanmak için ne kadar kaç oy almak gerekiyor? Yüzde 50+1’i alan mı yoksa en çok oyu olan mi ikinci turda kazanacak? İşte ikinci tur seçimi nasıl yapılacak? sorusuna ilişkin haberin detayları.

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi nasıl yapılacak?

Türkiye, 13. Cumhurbaşkanı'nı seçmek için sandık başına gitti. YSK Başkanı Ahmet Yener, yaptığı açıklamayla seçimin resmen ikinci tura kaldığını duyurdu. Geçici sonuçlara göre ilk turda yüzde 49.51 oy alan Recep Tayyip Erdoğan ile yüzde 44.88 alan Kemal Kılıçdaroğlu 28 Mayıs'ta ikinci turda yeniden yarışacak.

Cumhurbaşkanı ikinci turda nasıl seçilir, ne kadar oy alması gerekir?

Cumhurbaşkanı adayının, seçilebilmesi için geçerli oyların salt çoğunluğunu alması (en az yüzde 50 oran + 1 oy) gereken iki turlu sistemle seçilir. Hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamazsa, ilk turda en çok oy alan iki aday arasında ikinci tur yapılır ve ardından salt çoğunluğu alan aday seçilir. İkinci tur seçiminde 50+1 aranmayacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimi nasıl yapılır?

;

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tur takvimi nasıl işleyecek?

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için seçim takvimi şu şekilde işleyecek:

ÖZGÜN
İkinci turda sadece cumhurbaşkanı seçimi mi olacak?

ÖZGÜN
İstanbul 3. bölge seçim sonuçları kazanan milletvekilleri belli oldu

ÖZGÜN
Ankara 1. bölge seçim sonuçları kazanan milletvekilleri belli oldu

ÖZGÜN
Bursa 1. ve 2. bölgede kazanan milletvekilleri belli oldu

ÖZGÜN
2023 seçimi AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Yeşil Sol Parti’nin kazandığı milletvekili sayısı