Bangladeş: Arakanlılar dönse iyi olacak

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, Cox's Bazar'da kamplardaki Arakanlı Müslümanların ülkelerine güvenli şekilde dönmeleri gerektiğini söyledi. Kamplarda yaklaşık 40 bin bebeğin dünyaya geldiğini belirten Hasina, Myanmar yönetimine Arakan eyaletinde barış ve istikrarın sağlanabilmesi için BM

Haber Merkezi AA
Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, Cox's Bazar bölgesindeki kamplarda kalan Arakanlı Müslümanların ülkelerine güvenli ve hızlı şekilde dönmeleri gerektiğini kaydetti.

Hasina, başkent Dakka'da bir kabul sırasında yaptığı konuşmada, Arakanlı Müslümanların ülkelerine güvenli ve hızlı şekilde dönmelerinin onlar için iyi olacağını söyledi.

Kamplarda yaklaşık 40 bin bebeğin dünyaya geldiğini belirten Hasina, Myanmar yönetimine Arakan eyaletinde barış ve istikrarın sağlanabilmesi için Birleşmiş Milletlerin (BM) eski Genel Sekreteri Kofi Annan başkanlığındaki Arakan Komisyonu'nun önerilerinin uygulanması çağrısı yaptı.

Arakanlı Tayyip: Geri döneceğiz
Myanmar hükümetinin acımasız katliam ve zulümlerinden kaçarak ülkelerini terk etmek zorunda kalan Arakan Müslümanları günlerce sadece su ile beslenerek Bangladeş'e kaçtı. Sınırdaki kamplara yerleşen mülteciler açlıkla mücadele etmek zorunda. Muhammed Tayyip gibi kamplara sığınan bazı Arakan Müslümanları ise Myannmar'a geri döneceği günü hasretle bekliyor.


Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemlerini başlatmıştı.

Arakanlı Muhammed: Annemi gözümün önünde öldürdüler
Sırf Müslüman diye bir çocuğa bu zulmü reva gören Myanmar yönetimi ne zaman hesap verecek? Arakanlı Muhammed Cemil, 12 yaşında. Annesi, iki ablası ve abisi gözlerinin önünde öldürülmüş. O sırada yerde yatan Muhammed, Myanmar ordusunun elinden şans eseri kurtulduğunu söylüyor. Yeni Şafak, Arakanlıların kaldığı Cox's Bazar kampını ziyaret etti.


BM'ye göre, 25 Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 745 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

  • Bangladeş, ülkedeki Arakanlı mültecilerin yurtlarına dönüşü için Myanmar ile vardığı anlaşmayı uygulamaktan vazgeçerken, uluslararası medya ve yardım kuruluşlarının Arakan bölgesine girişini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti ise Arakanlı Müslümanların dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri yerine getirmedi.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

İnsan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanların güvenli ortam sağlanmadan Myanmar'a dönmelerinin yeni bir etnik temizlik kampanyasına yol açacağı endişesini taşıyor.

Dünya Bankası Arakanlı Müslümanlara 165 milyon dolar hibe etti

BM: Bangladeş Arakanlı Müslümanlara kapılarını açmalı

Arakanlı kadınlar zulmü anlattı