BBVA Araştırma'nın Türkiye Başekonomisti Ortiz: Koronavirüsün petrol piyasasındaki etkisi kısa vadeli olacak

İspanya merkezli BBVA Araştırma Türkiye Başekonomisti Ortiz, "Şu an için öngörülerimiz yeni tip koronavirüsün petrol piyasasındaki etkisinin kısa vadeli olacağı yönünde" dedi.

Virüsün etkisinin ne kadar süreceğine ilişkin birçok belirsizlik var.

İspanya merkezli BBVA Araştırma'nın Türkiye Başekonomisti Alvaro Ortiz, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) küresel ekonomi ve enerji sektörü üzerindeki etkisinin devam ettiğini, buna bağlı olarak Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve ABD Enerji Enformasyon İdaresinin petrol üretim ve fiyat tahminlerini düşürdüğünü kaydetti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/02/18/11/56/resized_2a02a-5045bb5e37574165.jpg

DÜNYA
Koronavirüs ile ilgili çarpıcı iddia: Ölümcül virüs araştırma laboratuvarından çıkmış olabilir

Ortiz, Kovid-19'dan etkilenenlerin sayısının azalmaya başladığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Virüsün etkisinin ne kadar süreceğine ilişkin birçok belirsizlik var ama etkisi yavaşladığı için petrol fiyatları ve talebin kısa sürede toparlanmasını bekliyoruz. Şu an için öngörülerimiz yeni tip koronavirüsün petrol piyasasındaki etkisinin kısa vadeli olacağı yönünde. Öte yandan koronavirüsün, yenilenebilir enerji sektöründeki olumlu trendi negatif yönde etkilemesini beklemiyorum. Yenilenebilir enerji kaynaklarının maliyetleri düşmeye devam ediyor ve yatırım iştahı sürüyor."

"Virüsün mutasyona uğrama ihtimali bulunuyor"

Virüsün mutasyona uğrama ihtimali de bulunduğunu hatırlatan Ortiz, bu durumun tamamen yeni bir senaryoyu ortaya çıkaracağını ve yetkililerin her türlü ihtimale hazır olması gerektiğini vurguladı.

Çin'e ihracat yapan ülkelerin Kovid-19 salgınından direkt etkilenenler arasında olacağını kaydeden Ortiz, "Asya ülkeleri bu anlamda kritik bir konumda bulunurken, Rusya da Çin'e gerçekleştirdiği petrol ihracatından dolayı bu kategoride yer alıyor" diye konuştu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/02/18/11/59/resized_2309a-c71e603d37574064.jpg

DÜNYA
Korona virüsüne karşı sokaklara kamyonlarla dezenfektan sıktılar

"Türkiye'de ekonomide bu yıl yüzde 4 büyüme bekliyoruz"

Türkiye'nin de Kovid-19 salgınından hem olumlu hem de olumsuz yönde etkileneceğini kaydeden Ortiz, petrol fiyatlarındaki yüzde 15'lik düşüşün Türkiye'deki enflasyonu sınırlı da olsa azaltacağını belirtti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/02/18/12/01/resized_7ea71-51be0a3e37573859.jpg

Ortiz, öte yandan piyasalardaki oynaklığın Türk ekonomisine olumsuz etki yapabileceğine işaret ederek, "Biz yine de Türkiye'de ekonomide bu yıl yüzde 4 büyüme bekliyoruz. Bu oran ufak çaplı değişiklik gösterebilir. Ekonomide ciddi bir toparlanma görüyoruz. 2018 ve 2019'da büyük sıkıntılar yaşandı fakat şu an bunların atlatıldığını görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

DÜNYA
Çin'de bir üniversite koronavirüsü 15 dakikada tespit eden kit geliştirildi

Türk ekonomisindeki son 2 yılda yaşanan zorlukların enerji yatırımları dahil birçok projeyi etkilediğini ifade eden Ortiz, ekonomideki toparlanmayla birlikte yatırımlarda da yeniden hareketlenme görüleceğini sözlerine ekledi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/02/18/12/03/resized_e0cf4-8ed3f9b037570067.jpg

DÜNYA
Karantina gemisinde ilk defa Rus turistte koronavirüsü tespit edildi