Netanyahu’dan Suud’a gizli ziyaret

Tel Aviv ile Riyad arasındaki yakınlaşma yeni bir boyuta ulaştı. İsrail Başbakanı Netanyahu, Mossad Başkanı Yossi Cohen’i de yanına alarak gizlice Suudi Arabistan’a gitti. Netanyahu’nun Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile yaptığı görüşmeye ABD Dışişleri Bakanı Pompeo da katıldı. Pompeo’nun kısa süre önce BAE’de bulunması, toplantılara Abu Dabi Veliahtı Zayed mi aracılık etti, kuşkusuna yol açtı.

Netanyahu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Suudi Arabistan’a gizli bir ziyaret gerçekleştirdiği ve Veliaht Prens Muhammed bin biraraya geldiği belirtildi. Netanyahu’nun basın danışmanı Topaz Luk, İsrail basınında Netanyahu’nun gizlice Suudi Arabistan’ı ziyaret ederek Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ile görüştüğü yönündeki haberleri dolaylı olarak doğruladı. Luk’un, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “(İsrail Savunma Bakanı Benny ) Gantz siyasetle uğraşırken, başbakan (Netanyahu) barış yapıyor.” ifadesi dikkati çekti. İsrail Eğitim Bakanı Yoav Gallant da görüşmeyi doğruladı. Netanyahu’nun ziyareti “ihanet anlaşmalarında” sıra Suudi Arabistan’da yorumuna neden oldu. İsrail dış istihbarat servisi Mossad’ın başkanı Yossi Cohen, ABD Seçimleri’nden sonra Suudi Arabistan’la da, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’den sonra “normalleşme” yaşanacağını iddia etmişti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/11/23/11/29/resized_830c9-41ae44cdprincesalmandekupe.jpg

DÜNYA
Netanyahu'dan Biden'a dolaylı İran mesajı: Nükleer anlaşmaya geri dönmeyin

NEOM KENTİNDE GÖRÜŞTÜLER

DÜNYA
Zayed'den Suudi Prens'e: Yeteneksiz ezik!

5 SAAT KALDI

Öte yandan İsrail basınında Netanyahu ve İsrail istihbarat servisi Mossad’ın Başkanı Yossi Cohen’in Suudi Arabistan’a seyahat için kullandığı uçağın rotası paylaşıldı. Haberde uçağın yerel saatle 17.00’de Tel Aviv’den hareket ettiği ve 5 saat sonra da tekrar İsrail’e döndüğü belirtildi.

KOALİSYON ORTAĞINA HABER VERMEDİ

DÜNYA
İsrail'le normalleşen Arap liderlere ödül

BİN ZAYED Mİ ARACILIK ETTİ?

Görüşmenin, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun BAE ziyaretinden hemen sonra gelmesi, “Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed aracılık mı yaptı” sorusuna neden oldu. Bin Zayed’in, Suud Veliht Prensi Muhammed bin Selman üzerinde etkisi olduğu ve Riyad ile Tel-Aviv arasında yakınlaşmanın hızlanmasını istediği biliniyor.

DÜNYA
Prens Selman ihanet peşinde: Anlaşmayı Kral’dan gizlemişler

COHEN’DEN İŞARET

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/11/23/11/28/resized_696b5-99c2698emansetcohen.jpg

Riyad’dan jet yalanlama