Sudan’daki Körfez darbesi

Sudan’da 30 yıllık el Beşir yönetimini darbe ile indiren Avad bin Avf’ın yerine gelen Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Körfez ülkeleriyle yakın ilişki içinde olan bir isim. ‘Gölge’ isim olarak değerlendirilen Burhan’ın, Yemen’deki görevi sırasında BAE ile yoğun görüşme trafiği içinde olduğu ve sık sık bu ülkeye gittiği biliniyor.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Abdulfettah el-Burhan

Sudan’da önceki gün Askeri Geçiş Konseyi’nin “yumuşak geçiş” açıklamaları sonrası Konsey Başkanı Avad bin Avf’ın istifa etmesi kafalarda soru işareti yarattı. Avf’ın istifası sonrası yemin ederek göreve başlayan Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’yle (BAE) yakın ilişkileri, Sudan’a Körfez darbesi yorumlarına neden oldu. Burhan, orduda önemli görevlerde bulunsa da “gölgede kalan” bir isim olarak değerlendiriliyordu.

BAE’YLE YOĞUN TRAFİK

Sudan ordusunda çeşitli görevlerde bulunan Burhan, Yemen’de süren iç savaş sırasında, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon askerlerine destek için gönderilen Sudan kuvvetlerinin koordinasyon görevini de yürüttü. Yemen’de geçirdiği süre boyunca Birleşik Arap Emirlikleri’yle yoğun bir görüşme trafiği yaşadığı belirtilen Burhan’ın, sık sık BAE’yi ziyaret ettiği kaydediliyor. Yemen’deki görevi nedeniyle Burhan’ın, Körfez askeri yetkilileriyle yakın ilişkileri de bulunuyor.

ORGENERALLİĞE YÜKSELDİ

  • Burhan, Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’e azlini bildiren üç kişiden biri olarak biliniyor. Ülkede artan protestolar sırasında ordudaki görevlendirmelerde değişikliğe giden eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, 26 Şubat’ta Burhan’ı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Orgeneralliğe yükseltmiş ve Silahlı Kuvvetler Genel Müfettişliği’ne atamıştı. Askeri darbe günü binlerce Sudanlı radyolardan açıklamayı Burhan’ın yapmasını beklerken, Avad bin Avf’ın yapması da ülkede şaşkınlık yaratmıştı

SİCİLİ TEMİZ

Burhan’a yakın kaynaklar, kendisinin ülkedeki siyasi ya da İslami organizasyonlardan herhangi biriyle irtibatlı olmadığını dile getiriyor. Aynı kaynaklara göre, Burhan’ın Beşir’in askeri üst düzey kadrosundaki komutanlar arasında Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde davası olmayan tek kişi olması da dikkati çekiyor.

VALİLERİ GÖREVDEN ALDI

Öte yandan, göreve geldikten sonra dün ilk kez konuşan Burhan, ilk olarak sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını açıkladı. Tüm valilerin de görevlerine son verildiğini ifade eden Burhan, geçiş döneminin en fazla 2 yıl olacağını vurguladı. Burhan, “Hayatın normal seyrine dönmesi için vatandaşlardan destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Muhalefet sivil hükümet istiyor

Avad bin Avf’ın bir günü tamamlamadan görevden ayrılması ve yerine Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın geçmesi Sudan’daki muhalefeti sakinleştirmeye yetmedi. “Özgürlük ve Değişim Bildirgesi”ne bağlı muhalefet grupları, yönetimin derhal sivil bir hükümete devredilmesi talebinde ısrar ediyor. Öte yandan Sudan halkı da, sivil yönetim için baskı protestolarını sürdürüyor. Cumartesi gecesinden itibaren meydanları dolduran binlerce Sudanlı, “İkincisi de düştü” sloganları attı.

  • İSTİHBARATTA İSTİFA
  • Sudan’da, Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Avad bin Avf’ın istifasından sonra dün de Sudan İstihbarat Başkanı Abdullah Kuş istifa etti. Konsey’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Konseyin yeni başkanı Burhan, Kuş’un istifasını kabul etti. Açıklamada, Kuş’un istifasını önceki akşam konseye sunduğu belirtildi.

Riyad’dan Hafter’e yardım sözü

Wall Street Journal gazetesi, Suudi Arabistan’ın, Libya’nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter’e, Trablus’u ele geçirmek için başlattığı operasyona destek için milyonlarca dolar yardım sözü verdiğini ileri sürdü. Gazetenin Suudi hükümetinden üst düzey yetkililere dayandırdığı haberine göre, Hafter, Trablus’u ele geçirmek için başlattığı saldırıdan birkaç gün önce Suudi Arabistan’ı ziyaret etti. Haberde, ismi açıklanmayan bir Suudi yetkilinin, “Oldukça cömerttik” ifadesine de yer verildi. Haberde, Hafter’in, 27 Mart’ta, Riyad’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı ve İstihbarat Şefi ile görüştüğü belirtildi. Trablus’u ele geçirmek için 4 Nisan’da saldırı başlatan Libya’nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter ile Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac’ın birlikleri arasında Trablus ve çevresinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Sudan’da ‘yumuşak geçiş’