Türkiye üzerine düşeni yapıyor

Ateşkes için Rusya ve Ukrayna’yı Antalya’da buluşturan Türkiye yeni bir adım attı. Dün Moskova’da Lavrov ile görüşen Çavuşoğlu bugün de Ukrayna Dışişleri Bakanı Kulebe ile görüşmek için Polonya üzerinden Lviv’e geçiyor.

Mevlüt Çavuşoğlu-Sergey Lavrov

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Ukraynalı mevkidaşlarıyla bir hafta içinde ikinci kez bir araya gelecek. Bu kapsamda ilk ziyareti Moskova’ya yapan Çavuşoğlu, Sergey Lavrov’la görüştü. İki saat süren tarihi zirvenin ardından ortak basın açıklamasında konuşan Çavuşoğlu, “Ateşkesin sağlanması için çaba sarf ettik, ediyoruz. Tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılması konusunda üzerimize düşeni yaptık” şeklinde konuştu. Çavuşoğlu Putin ile Zelenski arasındaki görüşmeye Türkiye’nin ev sahipliği yapabileceğini dile getirdi.

TÜRKİYE BAŞINDAN BERİ NET BİR TUTUM SERGİLEDİ

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/17/12/19/resized_5db58-511e2337c3a7avuc59foc49flu1.jpg

ORTAK GÜVEN SAĞLADIK

Çavuşoğlu, bu doğrultuda Montrö Sözleşmesi’ni de her zaman olduğu gibi tam olarak uyguladıklarını açıkladıklarını belirterek Türkiye’nin isteği üzerine 4 Rus gemisinin Boğazlar’dan geçmemesi yönünde Moskova yönetiminin aldığı kararı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Bugüne kadar ikili ilişkilerinin yanında Suriye ve Libya gibi birçok zor dosyada Rusya ile çalıştıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, “Bu çalışmalarımız çerçevesinde oluşan güven sayesinde masa etrafındayız” dedi.

BARIŞIN KAYBEDENİ OLMAZ

Kuleba ile Lviv’de görüşecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova’daki temaslarının ardından Polonya’ya geçti. Çavuşoğlu, buradan bugün karayoluyla Ukrayna’ya gidecek. Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba ile Lviv’de bir araya gelecek.

Ankara’nın dengeli tutumu çok kıymetli

BÜYÜK SAYGIYLA YAKLAŞIYORUZ

Türkiye’nin, Ukrayna konusundaki yaklaşımına değer verdiklerini vurgulayan Lavrov, “Ukrayna ilgili birtakım görüş ayrılıklarımız var. Ancak Türkiye’nin dengeli tutumu bizim için çok kıymetli. Büyük saygıyla yaklaşıyoruz. Günümüz şartlarının gerektirdiği ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda olabildiğince tutarlı bir tutum sergilemeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

MONTRÖ VURGUSU

Erdoğan ve Putin telefonda konuşacak

Bakan Çavuşoğlu, yakın zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin’in telefonla görüşeceğini söyledi. Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin’in telefonda görüşmesi mümkün” dedi. 15 binden fazla vatandaşın Türkiye’ye getirildiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Tahliyelerin bir bölümünü Rusya üzerinden yaptık” ifadelerini kullandı.

DÜNYA
Türkiye'den barış diplomasisi: Çavuşoğlu ve Lavrov bir araya geldi

GÜNDEM
Bakan Çavuşoğlu: Lavrov beni gece yarısı aradı, bugün ya da yarın tahliye için güzel haberi bekliyoruz

DÜNYA
Bakan Çavuşoğlu'ndan kritik görüşme sonrası önemli açıklamalar: Akan kanın durması gerek