Yunan basınından uçak kaldıramayan orduya Akdeniz gazı: F-16'lar hazır

Yunan basınında çıkan iddialara göre; Yunan savaş gemileri her 15 dakikada bir Oruç Reis'e bölgeden çekilmesi mesajını iletirken geminin bu mesajları muhatap almayıp denize kablo çekmeye devam ettiği belirtildi. İddialarına göre; ordu bölgeye F-16'ları sevk etmek isterken Yunanistan Başbakanı Miçotakis meseleyi diplomasi yoluyla çözmek istiyor. Fikir ayrılıklarının ordu ile hükümet arasından sorunlara yol açtığı da iddialar arasında.

Arşiv

Yunan gazetesi Kathimerini’nin iddiasına göre; Yunan savaş gemileri her 15 dakikada bir Oruç Reis’e bölgeden çekilmesi mesajı gönderirken geminin bu mesajları muhatap almayıp denize kablo çekmeye devam ettiği belirtildi.

Yunanistan tarafı, Oruç Reis’in faaliyetleri sonrasında teyakkuza geçmişken Yunan basınından gelen iddialar Yunan donanmasının bölgeyi izlediği yönünde oldu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/08/11/10/33/resized_e014c-da62908ftanea4.jpg

Yunanistan’ın en çok okunan gazetelerinden biri olan Ta Nea; Yunan donanmasının Oruç Reis’i yakından izlediğini, fırkateynlerin radyo aracılığıyla ‘Yunan karasularından’ çekilmesi mesajını ilettiklerini iddia etti. Basının iddiasına göre; ordu F-16'ları bölgeye sevk etmeyi planlıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/08/11/10/42/resized_bbae7-9dd1a84earmymitsthumblarge.jpg

Ordu ile hükümet arasında çatlak: Hükümet diplomasi ile çözmek istiyor

Aynı gazetenin iddiasına göre; Hükümet yetkililerinin meseleyi sakin bir şekilde çözmek istediği, ordunun aksine diplomatik yolları zorlamayı düşündüğü belirtildi. Yunanistan Başbakanı Miçotakis’e göre askeri seçenek masada dahi değil.

DÜNYA
Yunan tarafı acil durum konseyini topladı: Türkiye'yi NATO'ya şikayet edeceklermiş

Ordu’nun durumu perişan: Uçak dahi kaldıramıyorlar

Yunan Ordusu ile hükümet arasındaki çatışmaların sebeplerinden biri de ordunun bütçe yetersizliği. Ülkedeki ekonomik sıkıntılar orduya da yansımış durumda. Ege’de dolaşan bazı savaş gemilerinin de, sistemlerindeki sorunlar yüzünden görevlerini yerine getiremeyecek durumda bulundukları kaydedildi.

DÜNYA
Yunan Genelkurmay Başkanı Floros'tan Doğu Akdeniz mesajı: Her şey güzel olacak

Hükümetin bu gerçeklerin farkında olduğu için diplomasi kanallarını zorlaması Yunan ordusu ile arasındaki çatlağın da büyümesinin temel sebeplerinden biri.

DÜNYA
Oruç Reis'e havadan SİHA kalkanı

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/08/11/10/37/resized_c6b90-ecc95f58erciyestwitter.jpg

Yunanistan’ın iddiaları uluslararası hukuk ile bağdaşmıyor

Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Oruç Reis'in faaliyet yürüttüğü bölgeyi gösteren haritaya yer verdi. Bölgede gerilim yaratanın maksimalist talepleriyle Yunanistan olduğunu belirten Erciyes paylaşımında, Türkiye’nin hukuki tezlerini özetledi.

Büyükelçi Erciyes,

DÜNYA
Burnumuzun dibindeki Yunan adaları: Çalıntı ada MEİS