Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faiz sebeptir, enflasyon neticedir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18. MÜSİAD EXPO Fuarı'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizimle birlikte yeni bir anayasa hazırlamaktan kaçanların, daha sonra karanlık mahfillerde başka gayretler içerisine girdikleri ortaya çıktı" dedi. Erdoğan, "Türkiye'yi faiz, enflasyon, kur sarmalından çıkarmamız şarttır. Faiz sebeptir. Enflasyon neticedir. Bunu böyle bilelim" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 18. MÜSİAD EXPO Fuarı'ndaki konuşmasında, salgın sebebiyle fuarın ve fuar kapsamında yapılan etkinliklerin bir kısmının fiziki, bir kısmının da çevrim içi olarak gerçekleştirileceğini söyledi.

Bu yönüyle hibrit denilebilecek fuarın, temizlik, maske ve mesafe kurallarına uygun şekilde yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, "Ülke olarak hem milletimizin sağlığını korumaya hem de üretimin ve istihdamın aksamadan yürümesini temin etmeye çalışıyoruz. Bu ikisini birlikte başarıp salgın sürecinden güçlenerek çıkabileceğimize inanıyorum. Böyle zor bir dönemde böyle büyük bir organizasyonun yapılmasının ve bizim de bizzat iştirak etmemizin sebebi işte budur." diye konuştu.

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan gizli anayasa çalışmalarına tepki gösterdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün atılacak tohumların yarın vereceği meyveleri toplayabilmek için eldeki tüm imkanların kullanılması gereken bir dönemden geçildiğini vurgulayarak, şartları en doğru şekilde değerlendirerek bu süreci fırsata dönüştürmekte kararlı olduklarını kaydetti.

Salgınla mücadele konusunda gereken her şeyin zaten yapıldığını, bilim insanlarının tavsiyeleri doğrultusunda atılması gereken adımların da atıldığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Anayasa demokrat ve özgürlükçü bir anlayışla defalarca değiştirildi"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun için herkese görevler düştüğünü, yapılması gereken fedakarlıklar olduğunu vurgulayarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası ve diğer kamu kurumları ile özel sektörün bundan sonra daha güçlü şekilde birlikte çalışacağını söyledi.

GÜNDEM
Federasyon anayasası: CHP, İYİ Parti, SP ve HDP’nin taslağı ortaya çıktı

Hem ekonomi politikalarını tahkim edecek hem demokrasinin ve özgürlüklerin çıtasını yükseltecek hem milletin günlük hayatında rahatlamaya yol açacak hazırlıklar içinde olduklarını dile getiren Erdoğan, geçen 18 yıl boyuncu ülkede yapılan her reformun, gerçekleştirilen her değişimin, elde edilen her başarının altında imzaları bulunduğunu anlattı.

Erdoğan, anayasanın demokrat ve özgürlükçü bir anlayışla defalarca değiştirildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Yeni yargı paketleriyle ilgili hazırlıklar sürüyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 2 yılda hukukta ve ekonomide gerçekleştirdikleri iki büyük atılımı örnek vermek istediğini belirtti.

Milletin hukuka ve adalete olan güvenini kökleştirmek amacıyla kapsamlı bir Yargı Reformu Strateji Belgesi hazırladıklarını aktaran Erdoğan, bu doğrultuda Meclis'in üç ayrı reform paketini hayata geçirdiğini dile getirdi.

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni bir seferberlik başlatıyoruz

Erdoğan, ekonomide ise yaptıkları kapsamlı düzenlemelerle ülkenin İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde 27 sıra birden yükselerek 190 ülke arasında 33'üncü sıraya çıkmasını sağladıklarını, şimdi de yeni reformlar, yeni atılımlar için hazırlıklar yaptıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

Erdoğan, yeni ekonomi yönetimiyle birlikte tüm mesai ve dikkatlerini bu konuya vererek, ülkeyi bu kronik sancıdan kurtaracaklarını söyledi.

"Yurt dışındaki tasarruflarımızı mutlaka ülkemize getirmeliyiz"

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, hedeflerine ulaşmak için iş dünyasından ve vatandaşlardan somut destek taleplerinin olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

Ticaret Bakanlığı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, MÜSİAD, TÜSİAD gibi iş insanlarını temsil eden yapılardan yakın, verimli ve samimi bir çalışma yürütmelerini beklediklerini aktaran Erdoğan, "Özellikle ihracat süreçlerinde yer alan kurumlarımızı diğerinin rakibi değil, tamamlayıcısı olarak görüyoruz. Bu yapılar hem ülke içinde hem de ülke dışında birbirleriyle ne kadar yakın çalışma ve iş birliği halinde bulunurlarsa ortak hedeflerimize o kadar hızlı ulaşırız." dedi.

"İş birliğine dayalı çalışma yöntemini tesis edeceğiz"

"Ülkemiz, milletimiz, iş dünyamız için hayırda yarışma anlayışından ayrılmadan, güçlerimizi ve imkanlarımızı birleştirerek daha büyük başarılar elde edeceğimizi unutmamalıyız." diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Salgın döneminde iş dünyasının çalışma biçimi ve alışkanlıklarında da ciddi değişiklikler ortaya çıktığına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, birçok etkinliğin artık online platformlar aracılığıyla yapılabildiğinin altını çizdi. Salgının sona ermesinden sonra da vakit ve maliyet avantajları olan bu yöntemin yaygın şekilde kullanılmaya devam edileceğini vurgulayan Erdoğan, "Burada çok önemli bir sorunun çözülmesi gerekiyor. Bu sorun yüz yüze gelmeyen, fiziki inceleme ve kontrol yapamayan alıcı ile satıcı arasındaki güven ilişkisinin nasıl tesis edileceğidir. İşte bu noktada DEİK ve MÜSİAD gibi kuruluşlarımıza çok büyük görevler düşüyor. Bu kurumlarımız oluşturacakları güven verici bilgilendirme mekanizmalarıyla alıcı-satıcı arasındaki fiziki temas eksiğini kapatabilirler. Şayet bunu sizler yapmazsanız dışarıdan birileri benzer mekanizmaları kurar, sizler de bedelini ödeyerek o hizmeti almak zorunda kalırsınız." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin gücüne inanan herkesle birlikte yürümeye hazırız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni dönemin fırsatlarını değerlendirebilmek için üretim ve ihracat merkezli kuruluşların yapılarını, standartlarını ve kanallarını hızla gözden geçirerek ihtiyaca cevap verecek hale getirmelerinin de şart olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin gücüne, potansiyeline, geleceğine inanan herkesle birlikte bu yolda yürümeye hazır olduklarını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fuarın başarılı geçmesi temennisinde bulundu.