Yargıtay'dan emsal karar: Şirket belgelerinin fotokopisini çekti, tazminatsız işinden oldu

Çalıştığı şirketin, ticari sır niteliğindeki belgelerin fotokopisini almakla suçlanan teknisyen, tazminatsız şekilde kovuldu. Mahkemenin ’haksızlığa uğramıştır’ dediği teknisyene kötü haber Yargıtay’dan geldi.

Şirket belgelerinin fotokopisini çeken ve bu nedenle kovulan işçinin tazminat talebi reddedildi.

Yıllarca çalıştığı asansör şirketinin, ticari niteliğindeki belgelerin fotokopisini almakla suçlanan teknisyenin işyerindeki odasında arama yapıldı. Belgeleri izinsiz şekilde kopyaladığı öne sürülen teknisyenin işine son verildi.

Davacının, ’Davalının kontrollü olduğunu iddia ettiği şirket evraklarının piyasada dolaşan ve pek çok kimsede bulunan evrakları olduğu’ yönündeki ifadesine itibar eden mahkeme, davanın kabulüne hükmetti. Kararı davalı şirket sahibi temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.

EKONOMİ
Yargıtay'dan emsal karar: Eş rıza göstermeden müşterek ev satılamayacak, bankaya ipotek verilemeyecek

Mahkemece davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabul edilmesinin yasalara aykırı olduğuna dikkat çekilen Yargıtay kararında; "4857 sayılı İş Kanununun 25’inci maddesinde ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmıştır. İşverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkânı verdiği ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere yasadaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkânı tanımaktadır. Somut uyuşmazlıkta, davacı işçi dava dilekçesinde, feshe dayanak yapılan evrak fotokopilerini zaten kendisinde var olan evrakları güncellemek amacıyla çektiğini ileri sürmektedir.

EKONOMİ
Yargıtay son noktayı koydu: İşçilere haftalık izin müjdesi

EKONOMİ
Milyonlarca işçiyi ilgilendiren karar: Tazminatsız kovulabilirsiniz

EKONOMİ
A'dan Z'ye tamamlayıcı emeklilik sistemi