Yıllık izin hakkı kaç gündür?

Özellikle yaz aylarının gelmesiyle, tatil için plan yapacak olan çalışanlar, izin haklarının kaç gün olup olmadığını merak ediyor. Vatandaşlar, özellikle ‘izin hakkı kaç gün’ ve ‘6 aylık çalışanlar izin kullanabilir mi’ sorusunu internette bir hayli aratıyor. Peki, yıllık izin hakkı kaç gündür? Her çalışanı yakında ilgilendiren yıllık izin hakkında tüm detaylar haberimizde.

Haber Merkezi Yeni Şafak
İşyerinde işe başladığı tarihten itibaren, deneme süresi de içinde olmak kaydıyla, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık izin verilmesi gerekmekte.​

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de son aylarda zorlu günlerden geçti. Koronavirüsve pandemi süreci ile bir hayli bunalan vatandaş tatilyaparak normalleşmek istiyor. Çalışanlar ise izin günlerini merak ediyor.

Ücretli ve ücretsiz izinin aksine yıllık izin konusunda da çalışanlar haklarını merak ediyor.

Yıllık izin kullanacakların dikkatine

Yıllık izin hakkı ne zaman doğar?

Yıllık izin çalışan kişinin kıdem süresi ve yaşına göre değişiklik gösteriyor. Ancak 4857 sayılı İş Yasası'nın 53. Maddesine göre, işyerinde işe başladığı tarihten itibaren, deneme süresi de içinde olmak kaydıyla, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık izin verilmesi gerekmekte.

Yargıtaydan 'yıllık izin' kararı

Yıllık izin hakkı kaç gündür?

Bir yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara 14 gün,

5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 gün,

15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 gün izin hakları doğar.

FOTOĞRAF 13
Çalışan herkesi ilgilendiriyor
Tüm çalışanların her yıl hak kazandıkları izin süreleri vardır. Yıllık izin kullanmak için ne kadar çalışmış olmak gerekir? Yıllık izin süreleri kanunda net bir şekilde belirtilir ve kullanılması zorunludur. Peki, yıllık olarak kazandığınız izin günü kaç gündür? Yıllık izin süresi nasıl hesaplanır? Yıllık izin kullanılmazsa ne olur? Kullanılmayan yıllık iznin parası alınabilir mi? İşte yanıtları...



  • İş Kanunu’na göre çalışan işe giriş tarihinden deneme süresi dâhil olmak kaydıyla bir (1) yılı dolduran işçiler yıllık izin kullanmaya hak kazanırlar. Bu süreyi doldurmamış işçiler yıllık izin hakkına sahip olamazlar.

Kısa çalışma ödeneği nedir?

Ücretli izin ve ücretsiz izin nedir?

2020 emeklik yaşı kaç: Emekli olma şartları nelerdir?

Mesleki yıpranma payı nedir: Yıpranma payını kimler nasıl alabilir?

2020 işsizlik maaşı ne kadar: Kimler işsizlik maaşı alabilir?