'Erkek işi' diyenlere aldırmadı: Şimdi Orta Doğu'dan Amerika'ya ihracat ediyor

Gaziantep’te yaşayan Nurgül Türkmen, 10 yıl önce başladığı sedefçilik mesleği ile ailesinin geçimini sağlıyor. Sedef kakma sanatında ustalaşan Türkmen ürünlerini ABD, Kuzey Irak ve Arap ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediyor.

Haber Merkezi İHA
Nurgül Türkmen

Türkmen, kendisine ‘bu erkek mesleği sen yapamazsın’ diyenlere inat açtığı dükkanında yurtdışına ihracat yapıyor.
Erkek mesleği olarak bilinen sedef kakma sanatının tek kadın ustası olan 44 yaşındaki Nurgül Türkmen, yaptığı eserlerle ailesinin geçimini sağlıyor. 10 yıl önce kocasından öğrendiği sedef kakma sanatında ustalaşan Türkmen açtığı dükkanda ürettiği ürünleri ABD, Kuzey Irak ve Arap ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediyor.

“Eşimden esinlendim”

Sedefçilik mesleğini eşinden esinlenerek yapmaya karar verdiğini ifade eden Nurgül Türkmen, “Sedefçiliğe tamamen eşimden esinlenerek başladım. Eşim 30 seneden beri bu mesleği yapıyor. Ben önceden özel sektörde çalışıyordum. Bu meslek benim de hoşuma gitti ‘ben neden yapmayayım’ dedim. Sonra İŞKUR’un bu sedefçilik eğitimini verdiğini duydum. Orada 6 ay eğitim gördüm. Sertifikamı aldıktan sonra kendime dükkan açtım” dedi.

“Yapamazsın bu erkek mesleği dediler”

Dükkanı açtıktan sonra birçok esnaf arkadaşının bu mesleğin erkek işi olduğunu söylediğini ve "sen yapamazsın" dediklerini söyleyen Türkmen, “Dükkanı açtıktan sonra birçok esnaf, ‘bana yapamazsın bu erkek mesleği’ dedi. Bu işi yapan tek kadınım. Onların sözlerine kulak asmadım ve daha güçlü durmaya çalıştım. 10 yıl olmasına rağmen hala ayakta kalmanın mutluluğunu yaşıyorum” şeklinde konuştu.

“Birçok ülkeye ürünlerimi ihraç ediyorum”

Ürünlerini yurt dışında birçok ülkeye ihraç ettiğini belirten Türkmen, “Yurt dışına satışlarımız var. Uzun süre Amerika’ya satış yaptım. Genelde Kuzey Irak çok talep ediyor. Arap ülkelerine gönderiyorum. Bana bu mesleği yapamazsın diyenlere inat daha çok güçlendim, hırslandım. Pandeminin olumsuz etkilerine rağmen hala büyük bir çaba sarf ediyorum. Benim çekiçle sedef yaptığımı gören turistler şaşırıyor ama çok hoşlarına gidiyor. Bu da beni çok mutlu ediyor” diye konuştu.

FOTOĞRAF 16
'Yetişmez' denildi hobi olarak üretti: Şimdi ABD'ye ihraç ediyor
Elazığ'da 'Mehmetçik' lakabıyla tanınan 66 yaşındaki Mehmet Hanifi Türkay, kentte yetişmez denilen fıstığı üreterek bir ilke imza attı. 32 dönüm arazi üzerine 2 bin ağaçla fıstık üretimi gerçekleştiren Türkay, ABD başta olmak üzere yurt dışındaki birçok ülkeye ihraç etmek üzere fıstığın hasadına başladı.

FOTOĞRAF 5
Hobi olarak başladı şimdi siparişlere yetişemiyor
Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde yaşayan İlkay Özcan, korona virüs salgını sürecinde hobi olarak başladığı kabak süsleme sanatında kendini geliştirince, internetten satışına başladı. Kabakları birer sanat harikasına dönüştüren Özcan, şimdilerde siparişlere yetişemiyor.

FOTOĞRAF 22
Van'daki tekstil firmasından Avrupa'ya ilk kazak ihracatı
Van'da 1,5 yıl önce hizmete açılan tekstil firması Almanya, Danimarka, İngiltere, Fransa ve İspanya gibi pek çok Avrupa ülkesine kazak ihracatı yapıyor. Firma Müdürü Zozan Adıyan, Van'dan yurt dışına kazak ihracatı yapan tek firma olduklarını belirterek, "Bu yıl ilk kez yurt dışına 15 bin kazak ihracatı yaptık. Bu da yüzde 35'lik bir oran demek. Hedefimiz önümüzdeki yıl bu oranı yüzde 60'a çıkarmak" dedi.

FOTOĞRAF 12
Patates üretimini bırakıp devekuşu çiftliği kurdu: Yıllık 300 bin lira ciro elde ediyor
Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde patates üretimini bırakarak devekuşu çiftliği kuran Özcan Sayın, yılda 250 yavru üretim kapasitesine ulaştı.