Evde kal: Felaketi önle

Dünya benzeri görülmemiş bir salgınla mücadele ediyor. Koronavirüsün yayılmasını engelleyerek ölümlerin önüne geçilmesini sağlamak için “Evde Kal” çağrısına uymak hayati önem taşıyor. Özellikle Avrupayı etkisi altına alan salgına karşı uzmanlar, bu çağrıyı dikkate almayanları toplum sağlığına ciddi tehdit görüyor. Salgının kısa sürede etkisini yitirmesi için sosyal izolasyon hayati önem taşıyor.

Evde kalın çağrılarına rağmen bazı illerde yoğunluk devam ediyor.

Türkiye koronavirüs salgınında dünyada örnek uygulamaları hayata geçirdi. Salgın geç gelmesini sağlayan bu tedbirlerle birlikte ilk vaka görüldüğü günden buyana alınan tedbirlerle koronavirüsün kontrol altına alınması amaçlanıyor. Dünyadaki ağır kayıplar ve ülkemizde giderek yükselen ölüm sayıları “Evde Kal” çağrısının ne kadar hayati önemde olduğunu göstermesi açısından dikkat çekiyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/03/27/02/44/resized_5fc97-43836ee5db5ac236disarimicikmangerekiyor.jpg

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/03/27/02/46/resized_fdf60-f157cd417b46ed2cviruscaps.jpg

Neden ‘Evde Kal’malıyız?

Hastalık virüs taşıyan bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaştığı için “Evde Kal” çağrısı hayati öneme sahip. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabildiği için sosyal izalosyon, vaka sayısı ve ölüm sayılarını kontrol altına almanın en etkili yolu.

Yeni koronavirüs hastalığı (COVID-19) nedir?

Yeni Koronavirüs (COVID-19), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlandı.

Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edildi. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei eyaletindeki diğer şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer eyaletlerine ve diğer dünya ülkelerine yayıldı.

GÜNDEM
İçişleri Bakanlığı paylaştığı videoyla evde kalmanın önemine dikkat çekti

Hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük bir virüs ailesi olan koronavirüsler, İnsanlarda daha şiddetli hastalıklar ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Koronavirüs hastalığına COVID-19 neden olur.

GÜNDEM
Kızılay sosyal medya hesabı üzerinden koronavirüs önlemlerini anlatan bir video yayınladı

Yeni koronavirüs hastalığı belirtileri nelerdir?

Belirtisiz olgular olabileceği bildirilmekle birlikte, bunların oranı bilinmemektedir. En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.

Koronavirüs hastalığı nasıl bulaşır?

Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.

DÜNYA
Iraklı doktor gözyaşlarıyla yalvardı: Lütfen evde kalın

Kimler daha fazla risk altında?

COVİD-19 enfeksiyonu ile ilgili şimdiye kadar edinilen bilgiler, bazı insanların daha fazla hastalanma ve ciddi semptomlar geliştirme riski altında olduğunu göstermiştir.

GÜNDEM
Sağlık Bakanı Koca 65 yaş üstü yaşlıları uyardı: Sokağa çıkma yasağına uyun

Hastalıktan En Çok Etkilenen Kişiler:

Çocuklar Risk Altında Mı?

Çocuklarda hastalık nadir ve hafif görünmektedir.

Çocuklarda şimdiye kadar ölüm görülmemiştir.

DÜNYA
İspanya’da sağlık sistemi çöktü: Koronavirüslü hastaları koridorlarda yatırıyorlar

Hamileler Risk Altında Mı?

COVID-19 enfeksiyonu gelişen gebe kadınlarda hastalığın ciddiyeti konusunda sınırlı bilimsel kanıt vardır.

Bununla birlikte mevcut kanıtlar COVID-19 enfeksiyonu sonrası hamile kadınlar arasındaki hastalık şiddetinin, hamile olmayan yetişkin COVID-19 vakalarına benzer olduğunu ve hamilelik sırasında COVID-19 ile enfeksiyonun fetüste olumsuz bir etkisi olduğunu gösteren hiçbir veri olmadığını göstermektedir.

Şu ana kadar COVID-19'un hamilelik sırasında anneden bebeğe bulaştığına dair de bir kanıt bulunmamaktadır.

DÜNYA
Koronavirüs'lü hastanın kriz geçirdiği anlar kamerada

Koronavirüs hastalığına tanı nasıl konur?

Yeni Koronavirüs tanısı için gerekli moleküler testler ülkemizde mevcuttur. Tanı testi sadece Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında ve belirlenmiş Halk Sağlığı Laboratuvarlarında yapılmaktadır.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/03/27/03/05/resized_01357-735d227d8503ea3byasakcezainfo.jpg

Koronavirüs hastalığına yakalanmamak için öneriler