Sosyal medya düzenlemesinin ardından AK Parti'den ilk açıklama: İşte şirketlere verilecek en büyük ceza

Sosyal medya düzenlemesinin Meclis'ten geçmesinin ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ilk kez konuştu. Ünal, düzenlemede öne çıkan temsilci bulundurma zorunluluğuna uyulmaması halinde şirketlere verilecek en büyük cezanın yüzde 50-90 arasında bant daraltma olduğunu belirtti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal açıklama yaptı.

AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, TRT Haber Özel Röportajı'nda nin ayrıntılarını anlattı.

Ünal'ın açıklamalarının satır başları şöyle;

"Amaç mağduriyetlerin giderilmesi, hakların korunması"

Dolayısıyla sosyal ağlarda kullanıcı olan vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerinin korunması ve burada var olan dezenformasyonun önüne geçilmesini amaçlayan bir düzenleme. Bu düzenlemenin amacı tam da kullanıcı durumunda olan vatandaşlarımızın haklarını korumak amacıyla yapılmış bir düzenleme.

"Ciddi mağduriyetler ortaya çıktı"

Almanya'daki düzenlemeyi esas alarak çalışmaları yürüttük. Sosyal ağ sağlayıcılarına yetkili bulundurma zorunluluğu geldi. 1 milyondan fazla erişimi olan ağlar Türkiye'de temsilcilik açacak.

GÜNDEM
Sosyal medya düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, TBMM'de kabul edildi

"Yüzde 50-90 daraltma"

Avrupa Birliği sosyal ağları bilgi sağlayıcılar olarak tanımlıyor. AB İnsan Hakları Mahkemesi de bu yönde alınan kararları onaylıyor.

HAYAT
Sosyal medyada yeni düzenleme: Facebook, Twitter, Instagram gibi kanallar adım adım neler yapacak?

İhlal halinde paylaşımın 4 saat içinde kaldırılması zorunlu olacak

Bu düzenleme bizim sosyal ağları özgür bir şekilde kullanmamızı sağlayacak ve oraların dezerformasyonlardan suçlara kadar, özel hayatın gizliliğinin korunmasından kişisel bilgilerimizin güvence altına alınmasına kadar bir düzenleme yaptık.

Diyelim ki bir içerik ile ilgili başvuruda bulunuldu. Suç teşkil eden bir içerik çıkarma talep edildiğinde 4 saat getirdik, Almanya'da bu 24 saat. Başvuruya 4 saat içinde başvurulması gerekiyor.

Sosyal ağlarda temel sorun muhataplık sorunu. Bir ihlalle karşılaştığınız zaman karşınızda bir muhatap bulamıyorsunuz.

TEKNOLOJİ
Sosyal medya yasası kabul edildi mi: Sosyal medya yasası maddeleri neler?

Siber alanda egemenlik haklarımızın tanınması sağlanacak

Dünyada 3,8 milyar aktif sosyal medya kullanıcısı var. Bu sosyal medya platformunun bu egemenleri adeta devletlerle egemenlik mücadelesine girişiyor. Siber vatanda da mücadele ediyoruz. Twitter ve Facebook Almanya'nın egemenlik haklarını tanıdı. Biz de diyoruz ki bizim egemenlik haklarımızı da tanıyın. Türkiye'nin siber egemenlik hakkı vardır.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/07/29/01/15/resized_75a86-39ab4df81.jpg

Görüşmeler yapılacak ve bu tebligatlar yapılacak. Daha sonra önce ilk tebligattan 30 gün sonra bakılacak, ikinci ve üçüncü tebligattan sonra bakılacak.

TEKNOLOJİ
Resmi Gazete'de yayımlandı: Dijital Mecralar Komisyonu nedir, görevleri nelerdir?

Unutulma hakkı

Dijital dünyanın ham maddesi veri. Yani bizim online işlemlerimizden türeyen tüm veriler. Facebook adeta hafızamız haline gelmiş. Bugün artık Facebook üzerinden algoritmik düzenlerle sizin 300 likeniz üzerinden sizinle ilgili raporlar çıkarıyorlar. Veri madenciliği dediğimiz bir şey var ki bizim verilerimizin ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor. O yüzden diyoruz ki bizim verilerimiz de burada dursun.

TEKNOLOJİ
SODİGEM Başkanı sosyal medya yasasını anlattı

Bu mesele bir milli mesele 55 milyon vatandaşlarımızın verilerinin korunması meselesi o yüzden biz veri yerelleştirmeden unutulma hakkına, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmasından Türkiye'nin siber haklarının güvence altına alınmasını istiyoruz.

TEKNOLOJİ
Fransa'da sosyal medya kanunu: Suç teşkil eden içerik bir saat içerisinde kaldırılıyor

TEKNOLOJİ
Türkiye'nin örnek aldığı Almanya modeli: Sosyal medya kuruluşuna 50 milyon avro para cezası kesiyor

TEKNOLOJİ
Sosyal medya düzenlemesi neler getiriyor?