Sümela Manastırı’na ziyaretçi akını

Sümela Manastırı’nı 1-23 Temmuz tarihleri arasında 29 bin 826 ziyaret ederken, en fazla ziyaret, 4 günlük Kurban Bayramı’nda gerçekleşti. Kurban Bayramı tatilinde Manastırı toplam 6 bin 272 kişi ziyaret etti.

Haber Merkezi İHA
Sümela’yı bu yılın 1-23 Temmuz tarihleri arasında ziyaret edenlerin sayısı 30 bine yaklaştı.

Restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalı olmasına rağmen bu yılın ilk 6 ayında 10 bin 500 kadar kişinin görmeye geldiği Sümela’yı bu yılın 1-23 Temmuz tarihleri arasında ziyaret edenlerin sayısı 30 bine yaklaştı.

ZİYARETÇİ AKINI YAŞANIYOR

Türkiye’nin en önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olan Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisi’ndeki tarihi Sümela Manastırı’na restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ziyaretçi akını yaşanıyor. Restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalı olmasına rağmen bu yılın ilk 6 ayında 10 bin 500 kadar kişinin görmeye geldiği Sümela’yı 1-23 Temmuz tarihleri arasında 29 bin 826 kişi ziyaret etti.

RESTORASYON VE SABİTLEME ÇALIŞMALARI

22 Eylül 2015 tarihinde restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan Sümela Manastırı’nda kaya güçlendirme ve restorasyon çalışmaları 2016 yılı şubat ayında başlamıştı. 24 endüstriyel dağcı ve 5 mühendisin bulunduğun ekip ile başlayan restorasyon çalışmalarında çelik halat çekme ve sabitlendirme çalışmaları yapıldı.

FOTOĞRAF 7
Sümela Manastırı'nda 5 yıllık restorasyonun sonuna gelindi: Hiç görülmeyen bölümler yarın ziyarete açılıyor
Türkiye'nin dünyaca ünlü inanç turizmi merkezlerinden Sümela Manastırı, 5 yıldan uzun süren restorasyon çalışmalarının tamamlamasının ardından yarın yeniden ziyaret edilebilecek. Sümela Manastırı'nın restorasyonunda yaklaşık 57 milyon lira ödenek kullanılırken bugüne kadar hiç ziyarete açılmamış olan misafirhane, manastırın kuzeyinde yer alan şapel, keşiş ve inziva odaları, kiler, mahzen gibi bölümlerle birlikte teraslar da çalışmaların tamamlanmasının ardından ilk kez görülebilecek.

Büyük boyutlardaki kaya parçalarının stabilizasyonunun sağlanması ve sabitlenmesinin gerçekleştirildiği restorasyon çalışmalarında en iyi ve uzun süreli güvenlik seviyesine ulaştırılması için kaya tutucu bariyerler inşa edildi. Manastır için büyük tehlike oluşturan 10 bin tonluk kaya 16 metrelik demir ile birleştirilerek sabitlenirken, Sümela Manastırı’nda bulunduğu yamaca yüksek dayanımlı çelik tel ağlar serildi. Bir bölümü 25 Mayıs 2019 tarihinde ziyarete açılan manastırın yüzde 90’lık kısmının tamamlanmasıyla 1 Temmuz’da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı ile tamamen ziyarete açılmıştı.

FOTOĞRAF 11
Sümela Manastırı'nda 360 tonluk tehdit: Dev kaya kütlesi için harekete geçildi
Sümela Manastırı'nın restorasyon, çalışması kapsamında manastır girişinde tehlike oluşturan 360 tonluk kaya kütlesi, çelik ağ ile bohçalama yöntemiyle sabitlendi. Kaya blokunda devam eden risk nedeniyle ilave tedbir alınması kararlaştırıldı. Manastırın giriş kapısının üzerinde yer alan kaya blok, çelik kazıklarla yamaca sabitlenecek.