Unutulmaya yüz tutmuş Çaykara dilli kavalı Almanya’da nefes buldu

Trabzonlu Türkçe öğretmeni Mahmut Yiğit, Almanya’nın Stuttgart şehrinde düzenlenen Türk Kültür Gecesi etkinliğinde herkes tarafından çok da bilinmeyen Çaykara ilçesine ait dilli kavalı tanıttı. Alman Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinin de yer aldığı etkinlik yaklaşık 5 saat sürdü. Organizasyonda şairler, yazarlar, tiyatrocular ve müzik grupları da yer aldı.

Haber Merkezi İHA
Etkinlik

Trabzonlu Türkçe öğretmeni Mahmut Yiğit, Almanya’nın Stuttgart şehrinde düzenlenen Türk Kültür Gecesi etkinliğinde herkes tarafından çok da bilinmeyen Çaykara ilçesine ait dilli kavalı tanıtma fırsatı buldu.


Trabzon Çaykaralı Türkçe Öğretmeni Mahmut Yiğit (36) Trabzon il merkezinde yaptığı Türkçe öğretmenliği görevinin ardından eğitim hayatını kazandığı sınavlar ve mülakatla Almanya’da 5 yıllık bir "Kültür ve Öğretmenlik" görevi ile yurtdışı eğitimi ile sürdürüyor. Bu yıl Almanya’da görevine başlayan Türkçe Öğretmeni Mahmut Yiğit, Ulm Odak Kültür Derneği ve Stuttgart Turkuaz Türk Kültür Derneği tarafından gerçekleştirilen gecede Trabzon’un Çaykara ilçesine ait olan dilli kavalı tanıtma fırsatı buldu.
Yiğit, kavalı ile yöresel “yol havası” ezgisini çalarken, farklı ortamlarda Çaykara dilli kavalını tanıtmaya çalıştığını söyledi. Mahmut Yiğit “Bu kaval Uzungöl, Çaykara, Sürmene ve bir kaç bölge civarında kullanılmaktadır. Son yıllarda bu enstrümanı bölgede çalan ve tanıyan çok az kişi kaldı. Bölgede insanlar hayvanlarını eskiden köyden yaylalara çıkarırken bu kavalı kullanırdı. Ayrıca bu kaval ile horon da çalınabilmekte ve her çalınan notalarda, melodilerde kesintisiz, duraksız bir şekilde çalınabiliyor” dedi.

Türk dilini ve kültürünü Almanya’da yaşayan Türk çocuklarına aktarmak ve asimile olmalarını engellemek için düzenlenen geceye Alman davetliler de ilgi gösterirken, Alman Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinin de yer aldığı etkinlik yaklaşık 5 saat sürdü. Organizasyonda şairler, yazarlar, tiyatrocular ve müzik grupları da yer aldı.

FOTOĞRAF 10
Düğün sonrası takı kavgasında gelinin babası dehşet saçmıştı: Genç çift boşanıyor
Trabzon'da aileler arasında takı paylaşımı nedeniyle çıkan, gelinin babası emekli astsubay Basri Bulut'un, damat, babası, annesi ve kız kardeşini tabancayla vurup yaraladığı olayda, 2 hafta önce dünya evine giren doktor Burcu Bulut Keleş (30) ile meslektaşı Ümit Keleş (30) boşanıyor. Boşanmak için avukatı aracılığıyla işlemlere başladığını belirten Burcu Bulut Keleş, "Kavgayı ayırmak isteyen babam, silahını çıkartarak yere doğru 5-6 el ateş etti. Bu olay sonucunda eşim ve ailesi yaralandılar" dedi.

FOTOĞRAF 7
Hırsızın evini basan jandarma şaştı kaldı: Hemen satmak yerine evine götürüp işledi
Denizli'de dalından çaldığı 650 kilo Trabzon hurmasını, 3 TL'den satmak yerine işleyip kurutarak kilosu 80-100 TL'ye pazarlamayı düşünen hırsızın kolay para kazanma hevesi kursağında kaldı. Çaldığı hurmaları işleyip kuruması için evinin terasına asan hırsız, JASAT'ın 53 saatlik kamera incelemesiyle yakalandı.

FOTOĞRAF 8
Ana vatanı Kuzey Amerika şimdi Trabzon'da yetişiyor: Talep çok fazla merak edip gelenler oluyor
Trabzon'da halk arasında 'süper meyve' olarak bilinen aronya meyvesinin 4 yıl süren deneme üretimleri tamamlandı. Karadeniz'e uyum sağlayan meyvenin üretim alanları yaygınlaşırken, hasadı yapılan ürünler bahçede alıcı buluyor.