Hangi vakitlerde kaza ve nafile namaz kılınmaz?

Hangi vakitlerde kaza ve nafile namaz kılınmaz? Bazı vakitlerde bir kısım ibadetlerin yapılması yasaklanmıştır. Bu vakitlere kerahet vakitleri denilir. Peki bu vakitlerin başlama ve bitiş zamanları nedir? İşte Diyanetin "hangi vakitlerde kaza ve nafile namaz kılınmaz?" sorusuna yanıtı...

Ergenlik (bulûğ) yaşına ve belli bir aklî olgunluk düzeyine gelmiş her müslümanın namaz kılması farz-ı ayındır.

Hangi vakitlerde kaza ve nafile namaz kılınmaz? İşte Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının yanıtı:

"Bazı vakitlerde bir kısım ibadetlerin yapılması yasaklanmıştır. Bu vakitlere kerâhet vakitleri denilir. Ukbe b. Âmir el-Cühenî’den şöyle nakledilmiştir:

"Resûlullah (s.a.s.) bize üç vakitte namaz kılmayı ve ölülerimizi defnetmeyi yasakladı: Güneşin doğmasından itibaren bir veya iki mızrak boyu yükselmesine kadar, güneşin gökyüzünde tam dik oluşundan batıya yönelmesine kadar ve güneşin sararmasından itibaren batmasına kadar." (Müslim, Müsâfirîn, 293; Ebû Dâvûd, Cenâiz, 55; Tirmizî, Cenâiz, 41)

ÖZGÜN
Kaza namazlarında ezan ve kamet gerekir mi?

ÖZGÜN
Namaz nasıl kılınır? Sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı namazı kaç rekattır?

Bu sayılan kerâhet vakitlerinde kaza namazı, vitir gibi vacip namaz kılınamadığı gibi kerahat vaktinden önce hazırlanmış bulunan cenazenin namazı da kılınamaz. Bu vakitlerde hazırlanmış cenazenin namazı ise kılınabilir. Daha önce okunmuş bir secde ayetinden dolayı “tilâvet secdesi” yapılamaz. Ancak kerâhet vaktinde okunan secde âyetinin secdesi, daha sonraya bırakmak efdal olsa da bu vakitte yapılabilir.

ÖZGÜN
Salavat ne demek, anlamı nedir?

Ebû Saîd el-Hudrî’den şöyle nakledilmiştir:

"Resûlullah’ı (s.a.s.) şöyle derken işittim: kılındıktan sonra, güneş doğuncaya kadar başka namaz yoktur. İkindi namazından sonra, güneş batıncaya kadar başka namaz yoktur." (Ebû Dâvud, Tatavvu’, 9; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, I, 271)"

ÖZGÜN
Bir namaz hem kaza hem sünnet niyeti ile kılınabilir mi?

ÖZGÜN
Hangi vakitlerde kaza ve nafile namaz kılınmaz?

Faziletli, okunacak ve ezberlenecek sureler, dualar