Japon uzmanlar açıkladı: Plastik siperlikler koronavirüse karşı etkisiz

Tüm dünyada etkisini sürdüren koronavirüs pandemisi nedeniyle insanlar temizlik, maske, siperlik, sosyal mesafe gibi önlemler alıyor. Peki bu önemler ne kadar işe yarıyor? Japonya’da RIKEN Hesaplamalı Bilim Merkezi’nde yapılan araştırmada, koronavirüse (Covid-19) karşı birçok kişinin kullandığı plastik siperliklerin neredeyse tamamen etkisiz olduğu duyuruldu.

Haber Merkezi DHA
Plastik siperliklerin koronavirüse karşı etkisiz olduğu belirtildi.

Japonya’nın Kobe kentinde bulunan RIKEN Hesaplamalı Bilim Merkezi’nde yapılan araştırmada, koronavirüse karşı yaygın olarak kullanılan plastik yüz siperliklerinin etkisiz olduğu ifade edildi.

  • Siperlikler üzerinde yapılan bilgisayar hesaplamalarında, havadaki 5 mikrometreden küçük damlacıkların neredeyse yüzde 100'ünün siperliklere rağmen yayıldığı ortaya çıktı.

FOTOĞRAF 14
Okulda yoğurt kabı sapı kullanarak yüz koruyucu siperlik üretiyorlar
Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesi Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi idareci ve personeli, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında sağlık çalışanlarına destek için günde 20 tane ürettikleri yüz koruyucu siperlik sayısını, yoğurt kabı sapı kullanarak 200'e çıkardı.

RIKEN merkezindeki bilim insanları, 50 mikrometreden daha büyük damlacıkların yaklaşık yarısının da plastik yüz siperini geçtiği ve virüsü tamamen etkisiz hale getirmediğini belirtti.

Rusya'nın ürettiği koronavirüs aşının ilk dozu 2 bin 500 kişiye uygulandı: Yeni faza geçildi

“MAALESEF İŞE YARAMIYOR”

Araştırmayı yürüten ekibin lideri Mato Tsubokura, “Simülasyonun sonuçlarından yola çıkarak, maalesef yüz koruyucularının, enfekte olmuş bir kişinin ağzından damlacıkların yayılmasını önlemedeki etkinliği, maskelerle karşılaştırıldığında sınırlı. Bu, özellikle 20 mikrometreden küçük damlacıklar için geçerli” dedi.

FOTOĞRAF 8
Sıcak havalarda maske takmanın 6 püf noktası
Kovid-19 pandemisi sürecinde günlük yaşantımızın vazgeçilmezi hatta en kritik unsuru haline gelen maskeler; polenlere ve hava kirliliğine karşı da önemli bir süzgeç görevi görüyor. Ancak dikkat! Özellikle pandemi sonrası çeşit çeşit renkler ve desenlerle karşımıza çıkan maskeler, alerjik reaksiyonlara yol açarak günlük yaşantımızı olumsuz etkileyebiliyor. Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. İkbal Esen Aydıngöz "Maske yapımında kullanılan doğal ya da sentetik tekstil ürünleri; içerdiği boyalar, boyanın akmasını önleyen kimyasal maddeler ve yapıştırıcılar nedeniyle tahriş hatta aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabiliyor” diyerek maske kullanımına yönelik önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

FOTOĞRAF 8
Mide bulandıran olay: Gündüz sokak ortasında tuvaletini yaptı, maskesini tuvalet kağıdı gibi kullandı
İzmir'in Konak ilçesinde, kafenin sokaktaki masasının yanında dizlerini kırıp eteğini sıyırarak oturan kadın, yanı başında yemek yiyenlere aldırmadan tuvaletini yaptı. Gündüz vakti şaşkınlığa neden olan olay, kafenin güvenlik kamerasına yansıdı.

FOTOĞRAF 16
Vakaların arttığı Adana'da maskeler ceplerden çıktı, kollara asıldı
Koronavirüs vakalarının artış gösterdiği kentlerden olan Adana'da, 40 dereceyi bulan sıcak havayla birlikte gölgede serinlemek için parka gelen bazı kişilerin, maskelerini ceplerinde taşıyıp, bileklerine astıkları görüldü.