Mevsimsel hastalıklar koronavirüs ile karıştırılmamalı

Mevsim değişikliği yaşadığımız bugünlerde çocuklarda sık görülen grip, nezle ve alerjik reaksiyonlarla semptomatik benzerlikler gösteren koronavirüs, aileleri paniğe sevk ediyor. 29 yıldır çocuk sağlığı, immünoloji ve alerji alanında çalışan Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, koronavirüs ve sık görülen hastalıklar arasındaki farkı açıklarken, “Nefes darlığı koronavirüsün ana belirtilerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu belirti nezle, grip, mevsimsel alerji gibi sıkça görülen rahatsızlıklarda yer almıyor, ayrıca çocukların koronavirüs hastalığında riskli bir grubu teşkil etmemektedir” diyerek önemli bilgiler paylaştı.

Fotoğraf: Arşiv

Mevsim değişiklikleri özellikle çocuklarda nezle, grip ve mevsimsel alerjinin önünü açıyor. İlkbahar mevsimine girdiğimiz bugünlerde giderek artan grip, nezle ve alerji vakaları ebeveynlerde ‘koronavirüs’ paniğine sebep oluyor. 29 yıldır çocuk sağlığı, immünoloji ve alerji alanında çalışan Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, belirtileri benzerlik gösteren nezle, grip, mevsimsel alerji ve koronavirüs arasındaki farkları ve koronavirüs salgınının çocukları nasıl etkileyeceğini anlattı.

Sağlık sisteminin işleyişi engellenmemeli

ABD’nin Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde 12 yıl görev yapan Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, “Korunun ve panik yapmayın sloganının bu dönem için en uygun söz olduğu düşüncesindeyim. Salgın hastalıkların insandan-insana bulaştığı unutulmamalı, sağlık otoritelerinin açıkladığı tüm korunma yöntemlerine harfiyen uyulmalı. Önlem ilk adım. İkinci önemli adım ise panik yapmamak: Sağlık sisteminin çalışmasını engelleyecek hareketlerden kaçınmak, toplum işleyişinin hassas olduğu şu dönemde çarkların işleyişine zarar vermemek” dedi.

Antony, “Koronavirüsün ana belirtilerinden biri olarak görülen nefes darlığı, ağır bir belirti olup, nezle, grip ve mevsimsel alerjide görülmemektedir” ifadelerini kullandı.

Çocukların koronavirüse yakalanma ihtimali daha az

Çocukların koronavirüs hastalığında riskli bir grubu teşkil etmediklerinin altını çizen Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, “Elimizdeki bulgulara göre çocuklar koronavirüs için riskli bir grubu teşkil etmiyorlar ve hatta erişkinlere kıyasla hastalığa yakalanma şansları daha az. Hasta olan çocuklar kayıtlara geçti ancak Belçika’daki elim bir vaka haricinde hemen hepsinin iyileştiği bilgisi mevcut” ifadelerini kullandı. Çocukların koronavirüse karşı nasıl korunacağını da açıklayan Doç. Dr. Akpınarlı, “Aslında çocukların korunmasının erişkinlerden farkı yok. Erişkinlerin uyguladığı kurallar burada da geçerli. Sık ve kuralına göre eller yıkanmalı, yüz ile temas en aza indirgenmeli ve salgın boyunca aileniz ile beraber kalabalık ortamlara girmekten kaçının” dedi.

HAYAT
Koronavirüs anne karnındaki bebeğe bulaşır mı? Gebeler virüsten nasıl korunmalı?

HAYAT
"Star Wars" oyuncusu Andrew Jack koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti

HAYAT
Kıvanç Tatlıtuğ koronavirüs şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

HAYAT
Gıdaları 2 haftadan fazla stoklamayın