Öksürüğe ne iyi gelir, ne geçirir?

Başta üst solunum yolu rahatsızlıkları olmak üzere pek çok hastalığın ortak belirtisi olan öksürük pek çok kişinin muzdarip olduğu bir rahatsızlık. Uzmanlar, etkin bir tedavi için öksürüğe eşlik eden belirtilerin doğru değerlendirilmesinin çok önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca öksürüğün farklı çeşitleri olduğu gibi bunlara neyin iyi geldiği ve nasıl geçeceği merak konusun. Peki, öksürüğe ne iyi gelir ve öksürüğü ne geçirir?

Fotoğraf: Arşiv

Öksürüğün bir hastalık olmadığını söyleyen doktorlar, boğaz ve solunum yollarını temizlemeye yarayan bir savunma mekanizması olduğunu söylüyor. Fakat i de olabilir.

Öksürük neden olur?

Öksürüğün pek çok nedeni olabilir. Nezle ve grip, farenjit, astım, geniz akıntısı, reflü, kalp yetmezliği, tüberküloz, akciğerde sıvı toplanması gibi hastalıklar kuru öksürüğe neden olabilir. Sinüzit, bronşit veya sigara içimi ise balgamlı öksürüğe yol açabilir. Ayrıca; kronik kulak problemleri, uzun süre kullanılan tansiyon ilaçları ve sigara da öksürük nedenleri arasındadır. Zaman zaman öksürüğün nedeni psikolojik de olabilir. Fakat ise dikkatli olmakta faysa var.

HAYAT
Öksürük evde geçmiyorsa...

Öksürüğün süresi ve şekli nedeninin saptanması konusunda çok önemli

Geceleri ortaya çıkan, kuru ve balgamsız öksürük genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonuna ya da alerjiye bağlı.

Geniz akıntısı, sinüzit ve gastroösefageal reflüye bağlı öksürükler çocuk uykuya daldıktan hemen sonra başlamakta.

Egzersiz, hareket, gülme ve ağlama ile artan öksürük astıma işaret etmekte.

Kaba, boğuk, havlar tarzda öksürük krupta görülmekte.

Gürültülü, metalik öksürük trakeit denilen solunum yolu enfeksiyonu göstergesi olabilmekte.

Boğmacada öksürük nöbet şeklinde ve haykırır tarzda.

Pnömoni (zatürre) ve tüberkülozda öksürük kuru olur.

Bronşiektazi, akciğer apsesi, kistik fibrozis gibi akciğer hastalıklarında öksürük balgamlı olur.

Siz yine de ö ve kontrollerinizi yaptırın.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/02/01/35/resized_acd4a-bf11e2ddnsqzbpyg.jpg

HAYAT
Öksürüğe iyi gelen formül

Peki, öksürüğe ne iyi gelir, ne geçirir?

Öncelikle öksürüğünüzün neden olan durum tam olarak teşhis edilmeli. Öksürüğe neden olan en önemli durumun solunum yolu enfeksiyonları olduğu düşünülürse, bu hastalıklardan korunmak öksürük için de bir önlem olacak. ‘Öksürükten nasıl korunulur? ‘Öksürüğe ne iyi gelir, ne geçirir?' diye soruyorsanız şunları yapabilirsiniz:

KORONAVİRÜS
Ateş odaklı koronavirüs tanı dönemi bitti: Öksürük ve nefes darlığı en temel semptom!

Gıcık şeklinde öksürük için ne yapmalı?

Mevsim geçişleri ile beraber paralel olarak hastalıklar da gün yüzüne çıkar. Özellikle havaların ısınıp soğuması ile yaşanan dengesizlik, solunum yolları hastalıklarında yükseliş gösterir. Zaman içerisinde ise bu durum gıcık öksürüğü şeklinde kişiyi uzun bir süre rahatsız eder. Peki, gıcık öksürüğe ne iyi gelir? Nasıl geçer?

HAYAT
Kuru öksürük onun belirtisi!

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/02/01/36/resized_35615-14f864305e5e4ba567b0a9225886ff31.jpg

Gıcık şeklindeki öksürüğe saydıklarımız iyi gelmez ise şu yöntemler de denenebilir:

HAYAT
Öksürüğün şifresini çözün!

Kuru öksürük nasıl geçer?

Kuru öksürük için evde uygulayabileceğiniz yöntemler var. Boğazı nemlendirmek ve yumuşatmak için bitki çaylarını deneyebilirsiniz. Ihlamur, Ekinezya, Papatya, Adaçayı, Yasemin çayı içmek kuru öksürüğe iyi gelecek bitki çaylarından. Onun yanında ılık su ile bal karışımı ya da süt ile bal karışımı içmek kuru öksürüğe iyi gelen yöntemlerden biri. Kuru öksürük tedavisinde bulunduğunuz odanın kuru ve havasız olması öksürüğü tetikleyeceği için isterseniz oda nemlendirici de kullanılabilir. Oda nemlendirici yoksa odanızı sıklıkla havalandırmanız gerekir.

HAYAT
Öksürük deyip hafife almayın

Gece öksürük krizine ne iyi gelir?

Gece başlayan öksürük, evde doğal ve bitkisel yollardan tedavi etmek mümkün. Birtakım hastalıkların belirtisi olarak kendini gösteren gece öksürüğü, ciddi boyutlarda olmadığı durumlarda evde tedavi ile önlenebilir. Fakat problem, evde uygulanan yöntemler ile geçmiyorsa problemin kaynağının tespit edilmesi ve buna yönelik bir tedavi planı yapılması gerekir.

HAYAT
İnatçı öksürük bakın neyin habercisi