Ressam robot Ai-Da Mısır'da gözaltına alındı

Dünyanın ilk robot ressamı olarak bilinen Ai-Da, casusluk yaptığı gerekçesiyle Mısır'da göz altına alındı. Neyse ki sorun, çok büyümeden tatlıya bağlandı.

Ressam robot Ai-Da.

Yapay zeka teknolojisiyle donatılmış robotlar, günümüzde her alanda karşımıza çıkmaya başladı. Bu robotlardan biri de dünyanın ilk ressam robotu Ai-Da.

Gözlerindeki kameralar sayesinde gördüklerini kopyalayabilen robot, yapay zeka sayesinde kollarıyla portreler oluşturabiliyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/10/21/02/54/resized_e5d55-060bc2e0aida_3768.jpg

MISIR'DA GÖZALTINA ALINDI

Ai-Da ve robotun geliştiricisi Aidan Meller, Giza Piramitleri'nde düzenlenecek bir etkinlik için robot ile birlikte Kahire'ye gitti. Robotun varlığından habersiz olan havalimanı görevlileri, Ai-Da'yı gözaltına alarak incelemek istedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/10/21/02/54/resized_723c6-e0160eb7aida_2481.jpg

"CASUS MUAMELESİ YAPILDI"

İngiliz basınına konuşan Meller, "Kahire’ye indikten sonra durdurulduk. Ai-Da'nın gözlerinde kamera olduğu için gözlerini sökmemi istediler. Ancak robotun gözleri sayesinde resim yapabildiğini ve sökemeyeceğimi belirttim. Ai-Da'ya güvenlik sorunu olarak bakıp, casusluk için kullanıldığından şüphelendiler" dedi.

Olayın aslını çok sonradan anlayan havalimanı görevlileri, İngiltere ile Mısır arasında yaşanacak olası bir diplomatik krizi çözerek konuyu tatlıya bağladı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/10/21/02/57/resized_ae9a6-a8fafc45aida_340.jpg

2017'DE GELİŞTİRİLMEYE BAŞLANDI

Oxford Üniversitesi ve Leeds Üniversitesi'nden programcılar, robotik uzmanları ve psikologlardan oluşan bir ekip, 2017 ve 2019 arasında Ai-Da'yı geliştirdi.

Robot, adını ilk bilgisayar programcılarından biri olarak kabul edilen matematikçi Ada Lovelace'den ve yapay zekanın İngilizce kısaltması AI'dan alıyor.

İlk sergisinde 1 milyon doların üzerinde satış yapan Ai-Da, oldukça yoğun ilgi görüyor.

TEKNOLOJİ
Rusya robot asker seri üretimine başladı

EKONOMİ
Sadece iki ülkede var: Doğal gaz kaçaklarını tespit için 'Robot Göz'

TEKNOLOJİ
Robot süpürgelere dikkat: Evdeki konuşmaları dinliyor