Sazın öyküsünü öğrenmek için 10 bin kilometre gitti: Berlinli müzisyenin bu yolculuğu film oldu

Berlinli müzisyen Petra Nachtmanova, saz çalan az sayıdaki Batı Avrupalı müzisyenlerden biri. 10 bin kilometre aşarak sazın doğum yeri Horasan'a gitti. Onun bu serüveni ise 'Saz' ismiyle film oldu.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Petra Nachtmanova, Sazın serüvenini öğrenmek için Türkiye'ye de geldi.

Avusturya’da Leh bir anne ile Çek bir babanın kızı olarak dünyaya gelen ve Türkçe dahil sekiz dili çok iyi derecede konuşan Berlinli müzisyen Petra Nachtmanova, saz çalan az sayıdaki Batı Avrupalı müzisyenlerden biri.

İki bin yıldır kuşakları bir araya getiren sazın, yüzyıllardır nasıl hâlâ birçok kültürün kalbinde yer aldığını öğrenmek isteyen Nachtmanova, Berlin’den yola çıkıp yedi ülke gezerek 10 bin kilometre aştı ve sazın doğum yeri Horasan’a gitti.

FOTOĞRAF 12
Berlinli Petra'nın Almanya'dan İran'a saz yolculuğu
Berlinli müzisyen Petra Nachtmanova, saz çalan az sayıdaki Batı Avrupalı müzisyenlerden biri. İki bin yıldır kuşakları bir araya getiren sazın, birçok kültürün kalbinde nasıl yer edindiğini öğrenmek için ülke ülke gezdi yer aldığını öğrenmek isteyen Nachtmanova, Berlin'den yola çıkıp yedi ülke gezdi. Nachtmanovaa'nın bu yolculuğu 'Saz' ismiyle film oldu.

Yönetmen Stephan Talneau’nun, Nachtmanova’nın bu yolculuğunu bir yol belgeseli haline getirdiği “Saz” filmi, 38. İstanbul Film Festivali’nde yaptığı dünya prömiyerinin ardından 7 Ağustos’tan itibaren BluTV’de izlenebilecek.

FOTOĞRAF 15
Obama ve eşinin birlikte izledikleri ilk film: Yine polis şiddetiyle hayatını kaybeden bir siyahi
Farklı zamanlarda çeşitli biçimleriyle karşımıza çıkan ırkçı ayrım son olarak yine ABD'de kendini gösterdi. George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinden ardından ülkenin dört bir yanında artan protestolar devlet tarafından engellenmeye çalışırken bir siyahi daha polis tarafından öldürüldü. Siyahilere uygulanan ırkçılık ve şiddet birçok filme konu oldu. Onlardan biri de 1989 yılında yapılan Doğruyu Seç (Do the Right Thing). Filmin günümüz ise benzerliği ise Radio Raheem isimli karakterinin George Floyd gibi polis şiddeti sonucunda hayatını kaybediyor olması. Bu film Barack Obama ve eşi Michelle Robinson da ilk buluşmalarında izledikleri film.

FOTOĞRAF 19
Contagion (Salgın) filmi gerçek oldu: Koronavirüs ile dijital platformlarda en çok izlenenler arasına girdi
2011 yılında vizyona giren Contagion (Salgın) filmini yeniden gündemde. Çin'de başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına almaya başlayan koronavirüs ile benzerliği dikkat çeken film, dijital platformlarda yeniden en çok izlenenler arasına girdi.