Yoğun iş temposu psikolojiyi yoruyor: Uzmanından zihni dinç tutacak öneriler

Kişilerin maddi ihtiyaçlarını karşılamaya destek olduğu kadar, kariyer odaklı düşünüldüğünde manevi açıdan da kişileri tatmin eden iş hayatı, yoğun bir döngüye girdiğinde psikolojimizi yoruyor. Uzmanlar yoğun iş temposunda zihni dinç tutacak önerilerde bulundu.

Arşiv

Yoğun iş hayatı dolayısıyla stres yönetiminde yaşanan zorluklar kişinin yalnızca kariyerini değil, yakınlarıyla olan iletişimini de doğrudan etkiliyor. Yoğun iş temposu içerisinde kendisini ve çevresindekileri ihmal eden kişiler; motivasyon kaybı, kronik mutsuzluk, zihinsel yorgunluk ve hatta baş ağrısı, uykuya dalmada güçlük gibi fiziksel sorunlarla da karşı karşıya kalıyor.

Sosyal etkinliklere katılın

Psikolog İlayda Kutevu, iyi sosyal ilişkiler kurmanın ve zaman zaman sosyal etkinliklere katılmanın zihinsel sağlığı pozitif yönde destekleyeceğini bildirdi.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, yoğun tempoda çalışanlar, öfke, sabırsızlık ve huzursuzluk gibi olumsuz duyguları daha çok deneyimlerken nezaket, saygı, dostluk gibi olumlu duyguları daha az deneyimliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kutevu, bu tarz sorunların, çalışanların potansiyellerini ortaya koymalarına engel olduğunu belirtti.

Beden sağlığını koruyun

Çalışanın zor durumlarda potansiyelini ortaya koymasının gerekliliğini dikkati çeken Kutevu, bunu yapabilmenin, zihinsel açıdan dinç olmayı gerektirdiğini kaydetti.

Kutevu, yoğun çalışma koşullarında beden sağlığını korumanın, verimli bir iş deneyimi için gerekli şartlardan biri olduğunu aktararak, işverenlerin ve yöneticilerin iş yerinde takım çalışması oluşturması ve toplantılar düzenlemesinin çalışanların psikolojik iyi oluş halini destekleyeceğini ifade etti.

"Meditasyon ve derin nefes egzersizleri yapmak fayda sağlayıcıdır"

Belirli aralıklarla kısa molalar vermenin zihinsel yorgunluğu önleyebildiğini belirten Kutevu, şunları kaydetti:

Kutevu, iyi sosyal ilişkiler kurmanın ve zaman zaman sosyal etkinliklere katılmanın zihinsel sağlığı pozitif yönde destekleyeceğin altını çizerek, ifadelerini kullandı.

HAYAT
Yeni virüsün adı X! Herkes griple karıştırıyor: Bu belirtiler varsa dikkat

HAYAT
Bel ve sırt ağrıları için altın değerinde tavsiyeler: Uyurken mutlaka bunu yapın

HAYAT
Her gün kullanıyoruz ama tehlike saçıyor: Ne olduğunu duyunca çok aşıracaksınız! İşte mutfakta kullanılmaması gereken beş şey

HAYAT
Meğer herkes yanlış biliyormuş: Yumurta haşlarken yapılan büyük hata! Her seferinde çatlıyorsa...

HAYAT
Hastalığı anında yok ediyor: İşte doktorların bile içtiği gripsavar 'eliksir karışımı'

HAYAT
Bildiğiniz tüm tarifleri unutun! Türk mutfağının en iyi çorbalarından tarhana çorbasının püf noktası: Asla topaklanmıyor

HAYAT
Canan Karatay yine ters köşe yaptı! 'Anne sütüne eş değer' diyerek açıkladı: Adeta altın suyu günde bir bardak içince...