Çarpıcı koronavirüs araştırması: Koronavirüsün enfekte ettiği solunum yolu hücrelerinin görüntüleri tıp dergisinde yayımlandı

Koronavirüs salgını tüm dünyada etkisini sürdürmeye devam ediyor. Bilim insanları da koronavirüsle ilgili kapsamlı araştırmalar yapıyor. Son olarak yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) enfekte ettiği, laboratuvarda büyütülen solunum yolu hücrelerinin görüntüleri tıp dergisinde yayımlandı.

Haber Merkezi AA
Kovid-19'un enfekte ettiği solunum yolu hücrelerinin görüntüleri yayımlandı.

Kuzey Carolina Üniversitesi Çocuk Araştırma Enstitüsünden Camille Ehre liderliğindeki uzmanların elde ettiği görüntülere "New England Journal of Medicine" dergisinde yer verildi.

Kovid-19 enfeksiyonunun solunum yolunda ne kadar yoğun olduğunu açık ve net ortaya koyan görüntüleri elde etmek için bilim insanları, laboratuvar ortamında insan bronşiyal epitel hücrelerine yeni tip koronavirüs aşıladı.

Bilim insanları, bu işlemden 96 saat sonra çok güçlü tarama özelliğine sahip elektron mikroskobi yöntemiyle hücreleri inceledi.

  • Bu yöntemle elde edilen görüntüler, solunum yüzeyinde enfeksiyonu dokulara ve diğer insanlara yaymaya hazır çok sayıdaki virüs partikülünü ortaya koydu.

Grip ile koronavirüs farkı nedir, nasıl ayırt edilebilir?

Renklendirilen görüntülerde kıla benzer enfekte kirpikli hücreler dikkati çekiyor.

  • Uzmanlar, görüntülerin, Kovid-19'un bulaşmasını önlemede enfekte olan ve olmayan kişilerin maske takmasının öneminin altını çizdiğini belirtti.

Koronavirüste bulaşıcılık en fazla kuluçka döneminde: İşte bulaşma ve hastalanma takvimi

FOTOĞRAF 6
Sağlık Bakanlığı illere ve yaş gruplarına göre koronavirüs verilerini paylaştı
Koronavirüsle ilgili Sağlık Bakanlığı, illere ve bölgelere göre detaylı günlük raporu açıkladı. Bakanlığın sitesinde yer alan bilgilere göre artış olan bölgeler, cinsiyete ve yaş gruplarına göre vaka sayıları da detaylı bir şekilde açıklandı. İşte Türkiye geneli bölgesel vaka dağılımları, yaş ve cinsiyete göre vaka sayıları.

FOTOĞRAF 12
Diyarbakır'da koronavirüste birinci dalganın ikinci piki yaşanıyor
Koronavirüs vaka sayısındaki artışla ilk 5 il arasında yer alan Diyarbakır, birinci dalganın ikinci pikini yaşıyor. Sağlık Bakanlığı, vaka artışının önüne geçmek için harekete geçti. Kent genelinde 370 filyasyon ekibi görevlendirildi ve hastanelerin yoğun bakım kapasiteleri artırıldı. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, hem vaka sayısında, hem hastaneye yatan hasta sayısında, hem de yoğun bakım ihtiyacı olan hasta sayısında artışın yaşandığına dikkat çekerek, "Vaka sayılarındaki artışı önleyemezsek önümüzdeki günlerde özellikle yoğun bakım ihtiyacında artış ve bununla birlikte sağlık hizmetlerinde aksama yaşanabilir" dedi.

FOTOĞRAF 19
Koronavirüs vakaları artınca harekete geçildi: 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağı getirilen iller
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve uzun süredir etkisini gösteren koronavirüs sürecinde en riskli grup 65 yaş üstü vatandaşlar. Türkiye'de de bir süre önce yeni tip koronavirüs önlemleri kapsamında 65 yaş üstü vatandaşlara sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı. Bazı illerde son dakika haberlerine göre koronavirüs vaka sayısında artışlar görüldü ve bu nedenle tekrar kısıtlamalara gidildi. Peki koronavirüs tedbirleri kapsamında 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağı var mı? 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağı olan iller hangileri? Merak edilen soruların yanıtları haberimizde...