Ramazan gelenekleri

Ramazan denince akıllara, yüzyıllardır devam eden gelenekler de geliyor. Son zamanlarda unutulmaya yüz tutan bu geleneklerin bazıları; Samsun, Siirt, Kilis, Gaziantep gibi illerde halen sürdürülüyor. İşte o geleneklerden bazıları...

Gelenekler sürdürülüyor.

11 ayın sultanı Ramazan'ın yöreden yöreye değişen ve kimi yüzyıllardır yaşamaya devam eden, kimi de çoktan tarihin tozlu sayfalarına karışan birçok geleneği bulunuyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/05/23/03/56/resized_ed6bf-6ffd85b882eeed5c26d34d9392310560c8335dd3.jpg

İlk gün keşkek yapılıyor

Gizliilimler'in haberine göre, Kilis'te Ramazan başlayınca herkes maddi durumuna göre Ramazan gerebici ve Ramazan kahkesi yaptırırdı. Ramazan ayının ilk günü, bütün evlerde keşkek yapılır.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/05/23/03/54/resized_a5705-8f093940baget3800x600.jpg

Bütün ekmekler susamlı

Geleneksel olarak Ramazan ayı içerisinde bayramdan 15-20 gün önce hazırlanmaya başlanan Kilis'e özgü kahke ve gerebiçler; bayramlaşmaya gelen akraba, eş dost ve misafirlere ikram edilirdi. Hazırlanan çerezler, tatlılar ve yemekler, iftar davetlerinde misafirlere sunulurdu. Kilis'te esnaf, Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla dükkanlarını sabahlara kadar açık tutuyor.

Sele-Sepet şenliği

Samsun'un Bafra ilçesinde, özellikle çocuklar için ayrı bir anlam taşıyan bir gelenek yıllardır sürdürülüyor. Sele-sepet adıyla bilinen ve Ramazan ayının 14'ünü 15'ine bağlayan gece gerçekleştirilen şenlik, geçmişin kültür mirası olarak bugüne kadar taşınmış.

Melede ateşi

Siirt'te yaklaşık bin yıllık bir Ramazan geleneği olduğu bildirilen Melede ateşi, İslamiyet öncesi dönemlerden kaldığı tahmin edilen bir alışkanlık. Atalarımız İslamiyet'e geçtikten sonra da Ramazan ayı arifesinde gerçekleştirilmeye başlanmış. Geleneğin amacı; ateş yakılarak, çevrede bulunan yerleşim birimlerine oruç tutacakları günü haber vermekti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/05/23/03/57/resized_a3ef8-d38091df191503gaziantepmutfagindankahkejpg.jpg

Ramazan kahkesi

Gaziantep ve yöresinde, hemen her evde Ramazan kahkesi yapılması geleneği bozulmadı. Kentte, Ramazan ayında iftarda ve sahurda komşuların birbirlerine yemek gönderme adetleri, apartman yaşamıyla birlikte yavaş yavaş yok olmaya başladı. Geçmiş yıllarda kadınlar, sahur vaktinde çiğ köfte yoğurur ya da yöresel firik pilavı yaparak dağıtırdı. Gaziantep'te çok eski yıllarda sahurda dolaşan Ramazan davulcuları, eşeklerle dolaşarak bahşiş toplardı.

RAMAZAN
Ziyaretçi akını

RAMAZAN
Ramazan'ı kilo almadan geçirin

RAMAZAN
TİKA'dan Afganistan yetimlerine iftar